Nyheter

Selverklært politisk stjerne

Milliardæren elsker å fornærme folk. Mange republikanske velgere flokker seg rundt Donald Trump.

Sjekk hvem de 16 presidentkandidatene er i vår interaktive grafikk øverst i saken. Hold pilen over bildet av kandidatene for å få informasjon om hvem de er.

Nå teller de 16. Aldri før har tallet på republikanske håpefulle vært så høyt. Ohio-guvernør John Kasich er den siste som har meldt seg på i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat når USA velger ny statssjef i november neste år.

Men det er éen mann som samler mye sterkere støtte enn de 15 andre. I meningsmålinger sier mange republikanske velgere at de ønsker forretningsmannen, milliardæren og missegeneralen Donald Trump.

– Mange sier de støtter Trump nå, men han blir ikke den kandidaten det republikanske partiet kommer til å samle seg om til slutt. Han blir motarbeidet av partiet, han har ikke deres tillit, sier USA-kjenner Hilde Eliassen Restad til Vårt Land.

LES OGSÅ: Jeb Bush i klinsj med pave Frans

Vil forsvinne

– Hvorfor samler han da så sterk støtte på meningsmålinger?

– Trump er i underholdningsbransjen, og han er tydelig i kritikken av establishmentet, sier Restad, som er førsteamanuensis på Bjørknes Høyskole.

– Hva er sjansen for at Trump blir republikanernes kandidat?

– Null.

– Hvem er din favoritt?

– Jeb Bush, han har også pengene som skal til for å vinne.

Feil velgere

Siden Donald Trump for vel en måned siden kunngjorde at han vil prøve å bli republikansk presidentkandidat i 2016, har han levert en serie av tirader mot både enkeltpersoner og nasjoner. Blant dem som har fått unngjelde er John McCain, som tapte mot Barack Obama i presidentvalget i 2008 – og USAs naboland Mexico.

Trump beskylder Mexico for å sende kriminelle til USA og si at de fleste innvandrerne fra Mexico er narkokriminelle. Trump nektet å trekke tilbake uttalelsen, selv om NBC trakk showet han har hatt på den store TV-kanalen og USAs største spansktalende TV-kanal Univision og den mexicanske kanalen Televisa droppet Miss Universe-showet hans.

Et konservativt segment i det republikanske partiet liker Trumps kritiske kommentarer om innvandrere, men, som flere USA-analytikere påpeker, det er ikke disse velgerne som vil sikre republikanerne seier i presidentvalget om 16 måneder.

– Hvite, sinte, eldre menn sørger ikke for seier, sier Restad.

LES OGSÅ: Donald Trump vil kjøpe moskétomt

Vil bygge mur

Skal demokratene skubbes ut av Det hvite hus, må republikanerne vinne støtte blant USAs minoriteter, og da særlig blant de såkalte hispanics; spansktalende innvandrere fra land i Mellom- og Sør-Amerika – og Mexico.

Da Trump lanserte seg selv som presidentkandidat i juni, lovet han å bygge en høy mur langs USAs grense i sør for å stoppe den illegale innvandringen:

– Og jeg vil tvinge Mexico til å betale.

I den samme talen angrep han mannen som mange tror blir den samlende republikanske kandidaten; sønnen til USAs 41. president og broren til USAs 43. president, Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida.

– Han er også svak i innvandringsspørsmål. Hvordan kan noen stemme på ham?

Krevde inn penger

Da Trump søndag gikk løs på den republikanske veteranen John McCain, mistet han noe oppslutning på meningsmålingene, men han ligger fortsatt foran de som mange peker på som trolige kandidater, Jeb Bush, Scott Walker og Marco Rubio.

Trump mener republikaneren McCain kun er en krigshelt fordi han var krigsfange i Vietnam.

– Han er ingen krigshelt. Han er krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke lar seg ta til fange, sa Trump på et valgmøte i Iowa.

Washington Post har undersøkt hva Trump drev med mens McCain ble torturert i et vietnamesisk fangehull etter at han ble skutt ned under Vietnam-krigen. Trump kjørte rundt i New York i farens limousin og krevde inn leie fra fattige beboere i farens boliger, han spiste på de beste restauranter og tilbrakte kveldene med vakre kvinner i byens mest fornemme klubber mens han bygde opp sin formue ved å kjøpe opp og renovere hoteller som var gått konkurs, og ellers knytte kontakter og bygge opp et nettverk blant finansfolk og politikere.

I dag er Donald Trump en av USAs rikeste. Han opplyste nylig at han tjente 362 millioner dollar – nesten 3 milliarder kroner – i fjor, og at formuen ligger på 10 milliarder dollar, drøyt 80 milliarder kroner. Finansbladet Forbes skriver imidlertid at Trump overdriver størrelsen på formuen. De anslår at Trump bare er god for 4 milliarder dollar.

LES KOMMENTAR: «Obama har satt spor etter seg»

Debatt i august

Ved valget i 2012 lekte Donald Trump med tanken om å stille som kandidat, men mannen som aldri har hatt et eneste politisk verv, lot det bli med tanken. Men nå mener han alvor. Trump har leid inn mannskap i både Iowa, New Hampshire og South Carolina, delstatene som holder de første nominasjonsvalgene og -møtene tidlig i 2016.

6. august får USAs velgere vite hvem av de 16 kandidatene som ligger best an. Bare de ti øverste på RealClearPolitics' liste får delta i den første republikanske TV-debatten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter