Nyheter

Selger prestegården mot kommunens vilje

Folk i Fusa fortviler over risikoen for å miste prestegården som lokalt midtpunkt. 200 presteboliger kan bli solgt.

– Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, men jeg vil jobbe for å bevare boligen, enten kommunalt eller at den blir solgt til noen som vil ta vare på den. Det er en fantastisk fin bolig, sier ordføreren i Fusa, Hans S. Vindenes (Sp).

Den 97 år gamle presteboligen i hordalandskommunen Fusa er ikke på lista over prestegårder som Opplysningsvesenets fond (OVF) ønsker å beholde som kulturminne. Den nye soknepresten ønsker ikke å flytte inn, og OVF har derfor «fristilt» boligen fra sin portefølje og åpnet for å gå i dialog med interessenter.

– Dette er en praktbygning som ligger i det gamle sentrum av Fusa kommune. Jeg tror folk setter pris på denne bygningen og at det er interesse for å ta vare på den, sier Vindenes.

LES MER: Biskopen er tvunget til å flytte

Lokalt engasjement

145 prestegårder står på OVFs foreløpige liste over eiendommer de vil beholde som kulturminner, selv om presten skulle flytte når boplikten nå opphører. I tillegg har bispedømmerådene kommet med innspill om rundt 30 boliger som de ønsker å legge til og om lag 30 som de vil stryke.

– Bispedømmerådet har gjort en vurdering over hvilke boliger vi har og som vi mener er kulturminner av høy verdi, og da kom ikke denne presteboligen med på lista, sier personalrådgiver i Bjørgvin bispedømme, Christer Olsen.

Hva synes du om at presteboligen i Fusa ikke har blitt tatt med på lista til OVF, ordfører Vindenes?

– Jeg har ikke god nok oversikt over saken. Jeg hadde satt pris på om noen tok ansvar for presteboligen og sørget for at den ble brukt til noe, men mye tyder på at kommunen må inn i bildet for å unngå at den selges på det private markedet, sier han.

LES MER: Widvey vil endre loven for å hindre at andre trossamfunn får mer penger

Økonomiske hensyn

Direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, mener det er uheldig dersom OVFs avhendingsplaner gjør at mange prestegårder blir stående tomme.

– Det er synd hvis det økonomiske perspektivet nå skal forringe det gode arbeidet de har gjort med å vedlikeholde presteboligene, sier Bjørgen.

Han sier at det ikke nødvendigvis er en katastrofe at en privat eier overtar en gammel prestebolig.

– Det kommer an på eieren. Det viktigste er hvilke føringer som blir gitt ved salget, sier Bjørgen.

LES MER: 200 prestegården kan bli solgt

Registrerer engasjementet

Christer Olsen sier at Bjørgvin bispedømmeråd har registrert at det finnes et sterkt lokalt engasjement for å bevare presteboligen i Fusa og at de ønsker å finne noen som kan overta den og bevare den som et kulturminne.

– Hvorfor er den ikke med på kulturminnelista?

– Det er en helhetsvurdering, sier Olsen.

LES MER: – Widveys korte frister setter sinnene i kok

200 skal selges

OVF regner med «å fristille» rundt 200 presteboliger over hele landet, inkludert den i Fusa.

– Vi kommer til å sitte igjen med et stort antall krevende eiendommer. De største utfordringene våre er knyttet til de boligene vi skal avhende, sier Bernt Aas, avdelingsleder i OVF.

Blant boligene OVF skal kvitte seg med, finnes både lett salgbare, vanlige bolighus, men også objekter som kan ha stor verdi for lokalsamfunnene.

– Enkelte av de boligene vi skal avhende, må vi ha god dialog med kommuner og interesseorganisasjoner for å finne en god løsning for, sier Aas.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Flere års arbeid

Aas sier at han forventer at det også vil bli utfordringer knyttet til presteboligene som står på kulturminnelista.

– Vi er veldig godt fornøyd med at bispedømmene har stilt seg bak OVFs arbeid i kulturminneforvaltningen. Men det gjenstår å se om prestene vil bo i de utvalgte boligene, sier han.

OVF har opprettet en egen salgsseksjon og inngått en avtale med et eiendomsmeglerselskap i forberedelsene til avhendingen av et stort antall presteboliger.

LES MER: Widvey: Prestene ville ha i pose og sekk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter