Nyheter

Selger gull for å betale misjonslån

Lånekunder selger gullsmykker for å innfri lån til en bank som eies av Normisjon. – Ikke enestående, sier ekspert på mikrofinans.

– Dette er en av utfordringene som kan ramme alle som driver med utlån og bank. Mikrofinans er en type bankvirksomhet, og du kan ikke drive bank med veldedighet, sier professor Roy Mersland til Vår Land.

Han er professor ved Universitet i Agder og en internasjonalt anerkjent mikrofinansforsker. Ideen med mikrokreditt er at svake grupper som ikke kan gå i banken, skal få tilgang til finansiering.

– Det som nå skjer i Aserbajdsjan er ikke enestående, sier Mersland, som imidlertid ikke kjenner til tilsvarende saker som norske organisasjoner har vært involvert i.

VG skriver at mange av lånekundene i Normisjons mikrofinansieringsselskap i Aserbadjan er blitt tvunget til å selge sine private gullsmykker, mens andre har fått lånene sine sendt til inkasso og er blitt tvunget til å møte i retten.

– Trist sak

– Det er klart at dette er en trist sak for mange familier. Situasjonen som har oppstått er svært kjedelig, sier styreleder Ådne Berge i Viator Microkredit Aserbajdsjan LLC til VG. Dette selskapet eies hundre prosent av Viator AS, som igjen er eid av norske Normisjon.

– Hvis Viator skulle ettergi alle lån ville mikrokredittselskapet gått konkurs, skriver Dag-Håkon Eriksen, internasjonal leder i Normisjon, på organisasjonens nettside.

I fjor førte den langvarige, lave oljeprisen på verdensmarkedet til at Aserbadjans valuta ble devaluert to ganger. I februar ble valutaen svekket med 34 prosent mot dollar og euro, og i desember ble valutaen devaluert med nesten 50 prosent.

Siden Victor både låner inn penger i dollar og låner ut i dollar, har store devalueringer i Aserbajdsjans valuta, fått katastrofale konsekvenser.

– Pengeverdien ble nesten halvert, og gjelden til låntakerne nær fordoblet. Dette har ført til at mange kunder ikke har klart forpliktelsene sine, og lånene er blitt misligholdt, sier Berge.

LES OGSÅ: Gi oss mat, ber Malawi. Her er utdanning, svarer Norge.

75 millioner kr.

Ifølge ham har selskapet nå utestående et beløp tilsvarende 75 millioner norske kroner hos kunder i Aserbajdsjan. På det meste hadde 20.000 kunder. Nå er kundemassen nede i om lag 13.000.

Styreleder Berge sier at selskapet har inngått langsiktige betalingsavtaler med mange låntakere, i form av redusert rente eller utsatt betaling. Men for de som ikke kan, eller ikke viser vilje til å gjøre opp for seg, viser mikrokredittbanken ingen nåde.

– I Aserbajdsjan er det vanlig å stille gullsmykker i pant for lån. For de kundene som ikke klarer å tilbakebetale lånet, selv etter avtalte utsettelser, selger vi gullvarer som nedbetaling. Vi har ikke full oversikt over hvor mange dette gjelder, men det er snakk om flere hundre kunder, kanskje et firesifret antall, sier Berge.

BØRGE BRENDE PÅ VERDIDEBATT: – Handel er viktigere enn bistand

– Intet valg

Professor Roy Mersland, som også har lang praktisk erfaring fra mikrofinansbransjen i Latin-Amerika, Afrika og Asia, er enig i vurderingene som Berge gir uttrykk for.

– Jeg kan ikke se at Normisjon og deres mikrofinansbank i Aserbajdsjan kunne gjort så mye annerledes. Normisjon må stå rakrygget i dette.

– Hva betyr det?

– Man kan ikke forvente at krav skal frafalles fordi det er en misjonsorganisasjon som står bak virksomheten. Selvsagt må kundene følges opp med takt og tone, men selskapet må oppføre seg som en profesjonell bankeier, svarer Mersland, og tilføyer:

– Mange misforstår nok og tror det er Normisjons penger som er lånt ut. Men dette dreier seg i hovedsak om midler som Normisjons mikrofinansselskap har lånt fra andre finansinstitusjoner.

LES OGSÅ: Ber KrF kjempe for trygg abort og homofiles rettigheter i bistandsland

Moderne bistandsform

På Norads hjemmeside heter det at mikrofinans i dag blir ansett «som en moderne bistandsform med minst 100 millioner aktive brukere på verdensbasis».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter