Nyheter

Seksualundervisning kan straffes

Motstanderne av et nytt lovforslag frykter at lærere må i fengsel for å snakke til barn om sex.

Et nytt lovforslag skal gjøre det ulovlig å «promotere eller godkjenne seksuell aktivitet for mindreårige». Gruppa vil også fremme anti-abort og anti-
prevensjon i skolene.

Forslaget innebærer at ­seksualundervisning i skolen kan straffes. Mange tusen ­protesterte og demonstrerte i polske byer mot forslaget tidligere i uka.

Fredag var det også protest utenfor den polske ambassaden i Oslo, med Amnesty, Foreningen Fri og Den norske Helsingforskomité i spissen.

Vil beskytte «barn og ungdom mot seksuell forringelse»

Gruppa «Stopp pedolifi – hvem forsvarer seksualiseringen av barn» står bak forslaget, som de hevder vil beskytte «barn og ungdom mot seksuell forringelse».

De har kjørt landet rundt for å samle underskrifter. Under Pride-marsjene i polske byer de siste månedene, har de vært tydelig tilstede, med megafoner og bannere.

Kampanjen kaller seg «pro-familie-aktivister» og har samlet inn 265.000 underskrifter til det nye lovforslaget, som nå er under behandling.

– Stempler lærere som driver seksualundervisning som kriminelle

Overfor Vårt Land hevder Hubert Subecki, LHBT-aktivist fra Polen, at denne gruppa­ anklaget LHBT-personer for overgrep på barn og spreding av hiv.

Han synes forslaget er skrevet slik at det er vanskelig å tolke hva som egentlig menes.

– I det politiske­ klimaet som råder i ­Polen nå, blir det presentert som en måte å kunne stemple lærere som driver seksualundervisning som kriminelle, sier han.

Også Polens høyesterett er ­bekymret. Forslaget kan, slik det er formulert nå, være i strid med læreplanen i skolen og kan potensielt bryte med den konstitusjonelle retten til utdanning og helsehjelp.

Pedofililov er «inspirasjon»

Inspirasjonen til det nye forslaget er blant annet hentet fra den eksisterende pedofililovgivningen, der det står at mindreårige ikke skal snakkes til om seksuelle temaer, og ikke promotere sex med mindreårige, særlig ikke av personer som er i posisjon til å påvirke barn, eller har omsorg for barn.

– Det er en kjent strategi å sammenligne homofili med ­pedofili, og de som har lagt frem det nye forslaget gjør dette helt bevisst. Lærere vil rammes av forslaget, fordi de kan konfron-teres med alt de snakker med sine elever om, sier Mina Skouen.

Hun er seniorrådgiver for LHBT i Helsingforskomiteen.

– Vage lovtekster kan brukes vilkårlig for å kneble sivilsamfunn

Lovforslaget slik vi har forstått det, er veldig upresist og veldig vagt, sier Skouen og ­legger til at dette er noe de kjenner igjen fra andre land: Vage lovtekster kan brukes vilkårlig for å kneble sivilsamfunn eller andre aktører.

Hun trekker fram «loven om forbud mot ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner overfor mindreårige» i Russland.

– Den er mest kjent som homopropagandaloven og brukes der det passer. Og det er noe vi er engstelige for i Polen. Lovforslaget fremstilles som en beskyttelse mot barn. I realiteten er det et våpen for PiS for å kneble det sivilsamfunnet og liberale krefter, sier Mina Skouen.

– Vil dette bli straffbart, spør en polsk lærer

Det er mange som protesterer mot den nye loven i Polen. En av dem er læreren Maria Kowalewska. På Facebooksiden sin har hun skrevet en rekke eksmpler – hentet fra relle situasjoner i skolehverdagen, og spør: Er det sex?
For eksempel når hun snakker med elevene sine om deres egne grenser, at ingen kan tvinges til kyss og bli tatt på uten deres samtykke. Og at hvis noen vil gjøre ting de ikke liker, må de søke hjelp av noen de stoler på.
Vil en slik samtale være straffbar, spør hun.

– Kirkedrevet undervisning er det beste

Forslaget blir sett på som enda en måte å opprettholde støtte fra den katolske, konservative basen i landet. Det er bare en uke siden valget i Polen endte med nye fire år for det nasjonalkonservative PiS i førersetet.

Jaroslaw Dudala mener at de som protesterer er den politiske venstresida og feministorganisasjoner. Han er journalist i Gość Niedzielny (Søndagsgjesten), ­Polens største ukeavis. Den er eid av den katolske kirka og selger over 100.000 eksemplarer i uka.

– Lovforslaget handler rett og slett om å forby å oppmuntre til at mindreårige har sex, det er det hele. Jeg kan ikke skjønne hvorfor de protesterer, sier han til Vårt Land. Han mener en kirkedrevet undervisning er det beste.

– De polske biskopene godkjenner seksualundervisningen, men basert på hva foreldrene mener. Og det handler om ­moralske verdier og relasjoner, sier han.

Her kan du lese flere saker fra Polen:

LES FLERE ARTIKLER FRA POLEN HER:

For religionslæreren og organisten Jan Buczynski er det nettopp de katolske verdiene som er viktigst når han stemte i det polske valget: Kirke, abortsak og rydde opp i byråkratiet.

Stanislaw opplevde at hjemlandet protesterte mot og angrep jøder. Da skjønte han at han måtte velge

Under krigen ble jødiske gravlunder over hele Polen robbet av tysk­erne og brukt til andre bygg og gater.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter