Klima

Seiler nye veier i klimaforhandlingene

Fredag formiddag ble starten på det som kan bli et nytt og viktig verktøy for å finne ut hvordan vi bør bremse klimaendringer lagt frem av FN.

Den lenge bebudede rapporten fra FNs klimasekretariat som ble lansert i går kan bli starten på en helt ny måte å forholde seg til utslippskutt av klimagasser.

– Dette er den aller første målingen som viser hvor vi ligger an for å bremse klimaendringer og kutte utslipp for å unngå en temperaturøkning på to grader. Det er et viktig verktøy for å vite hva vi trenger å gjøre, og for hva som må følges bedre opp fremover, sier klimaforsker og forskningsleder ved CICERO, Jan S. Fuglestvedt.

LES MER: Dette forhandler de ikke om på Paris-toppmøtet

Klimaløftene vil ikke være nok

Rapporten fra FNs klimasekretariat gjennomgår utslippskuttene medlemslandene har meldt inn at de vil forplikte seg til – og regner ut hva det vil bety for den globale temperaturøkningen.

Hvis alle land kutter det de nå sier de skal, vil utslippene per person i verden synke med 8 prosent innen 2025, og 9 prosent innen 2030, konkluderer rapporten.

Det vil gi en temperaturøkning på 2,7 til 3 grader – langt mer enn togradersmålet verden har satt seg.

LES OGSÅ: – Det religiøse språket løfter klimakampen

Alle kommer til å måtte kutte mer

Beregninger fra FNs klimapanel viser store forskjeller i hva som skal til for å nå henholdsvis to og tregraders-målet, sier Fuglestvedt.

Utslippskuttene FN har tatt utgangspunkt i er basert på innrapporterte mål fra FN-landene i forkant av klimatoppmøtet i Paris. FN-landene har hatt som hjemmelekse å melde inn hvor store bidrag de vil kutte før møtet.

Venstres klimapolitiske talsmann, Ola Elvestuen, ser rapporten som et tydelig varsko:

– Selv om det kommende klimatoppmøtet i Paris er et stort steg i riktig retning, viser rapporten at det er for lite til å nå togradersmålet. Alle må gjøre mer for å nå målet, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Paven med bønn til klimaforhandlingene

FN-rapport markerer ny tilnærming.

Selv om FNs klimaforhandlinger nå har pågått i mer enn 20 år, representerer denne måten å jobbe mot en internasjonal avtale og utslippskutt noe helt nytt, sier klimaforsker Fuglestvedt. Det gjør ham optimistisk – til tross for at fremskrivningene viser en temperaturøkning på mer enn to grader.

FN-landene har beveget seg bort fra en ovenfra og ned-tilnærming, der man først bestemmer hvor store utslippskutt som må tas globalt, og så fordeler kuttbyrden mellom land.

Nå skal landene istedet følge en nedenfra- og opp-tilnærming: De melder selv inn hvor mye de vil kutte. Så regner FNs klimasekretariat ut hvor mye det vil monne totalt, for så etter hvert å få til en mer bindende avtale.

LES OGSÅ: Regner seg frem til rettferdig klimaregning

Skepsisen mot at utslippskutt skal baseres på frivillige innmeldte bidrag har vært stor. Men Fuglestvedt mener dette kan bli et nyttig verktøy:

– Dette er en helt ny tilnærming. Men hvis man nå kan etablere et apparat som kan følge med på utslippsløftene, hva de vil bety for temperaturøkningen, og følger med på om landene faktisk følger utslippsreduksjoner, er det veldig lovende.

LES MER: Klimaforhandlinger: Bevegelsene tas med museskritt

Mener grønne skatter må til i Norge

Venstre-politiker Elvestuen, som for tiden er i gang med budsjettforhandlinger på Stortinget, mener rapporten gjør det enda tydeligere hvorfor såkalte grønne avgifter i større grad må løftes inn i statsbudsjettet:

– Det er klart det hadde vært en fordel å ha en CO2-pris internasjonalt. Men det er også sånn at hvert land må gjøre mer, og vi vet at grønne avgifter er effektivt, og helt nødvendig for å kutte utslipp.

LES OGSÅ: Grunnlaget for en global klimaavtale vedtatt i Peru

Mister ikke håpet

Heller ikke Lars Haltbrekken, leder av Norges Naturvernforbund, har helt mistet håpet, trass i dystre fremskrivninger:

– Aldri har så mange land forpliktet seg til å redusere sine utslipp. Det gjør oss til optimister, sier Haltbrekken.

Men understreker samtidig at rapporten legger et stort press på utfallet av klimatoppmøtet i Paris, der særlig rike land som Norge må vise større utslippsvilje.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima