Nyheter

Seigere fart om Syria-flyktninger

Politikerne frikobler seg fra tidspress om at hele nødpakken må være finansiert og klar før ferien.

Etter nok et forhandlingsmøte mellom toppolitikere, var meldingen fra nær samtlige:

Ja – målet er å bli ferdig før Stortinget går fra hverandre før sommeren.

– Og det er 19. juni, tallfestet Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Men politikerne frigjorde seg samtidig fra betingelsen om at alt de bevilger ekstra til flyktninger og nødhjelp i kriseområder ved Middelhavet og i Syria skal passes inn i årets reviderte budsjett.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Friere hender

Dermed står politikerne friere til å finne løsninger – men fjerner samtidig noe av tidspresset for å bli enige.

Etter forhandlingsmøtet sa KrFs Hans Olav Syversen dette til pressen i korridoren:

– Disse forhandlingene påvirker ikke revidert budsjett. Det er nå avklart, lød den offisielle meddelelsen fra Syversen.

Nettopp han er ansvarlig for fremdriften med det reviderte budsjettet. Syversen er nemlig leder av Stortingets finanskomité.

LES OGSÅ: Kommune-ja til 1.000 flyktninger

Bare 250 millioner

Alt selve dagen det reviderte budsjettet kom, signaliserte han overfor Vårt Land at en slik frakobling var aktuell. Men først nå er også resten av politikerteamet med på «vedtaket» om å frigjøre seg fra bindinger for når alt må være klart.

Dermed er det bare de 250 nødhjelp-milllionene som Erna Solberg lovet i redegjørelsen sin den 30. april, som er garantert stortingsbehandling før sommeren. Samtidig krever norske humanitære organisasjoner en milliard til hjelp i nærmiljøene.

– I det reviderte budsjettet ligger det 250 millioner som et forslag fra regjeringen. Det beløpet vil bli behandlet. Og klarer vi å innpasse resten, så gjør vi det. Men nå er ikke de to forhandlingsløpene avhengige av hverandre, sier Syversen til Vårt Land.

Spørsmål – frem og tilbake

Støre forsikret etter møtet at det pågår «gode samtaler» og at det er «et ønske om bred enighet».

– Men det krever også at vi tar den tiden vi trenger og ikke hopper over de spørsmålene som vi må få svar på: Som bosetning av flyktninger, sa Ap-leder Støre etter forhandlingsmøtet.

Og nettopp dette ser ut til å være hovedaktiviteten inne i forhandlingsrommet: Det fremmes nye spørsmål – som krever beregninger. Dermed må politiske rådgivere regne – og på noen felt må departementer beregne.

– Jeg tror vi blir ferdige innen sommeren. Men når du sitter i slike samtaler dukker det opp en del kompliserte problemstillinger. Hva betyr det om man gjør dette? Så ting må sjekkes, forklarer Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

Fremdriften betyr at knapt noe er ferdigforhandlet så langt.

LES OGSÅ: 28 kommuner åpner for å ta imot flere flyktninger

Avgjørende flyktningtall

Et nytt forhandlingsmøte er berammet torsdag morgen. Like etter at politikerne var ferdige med onsdagens møte, publiserte NTB foreløpig oversikt over hvor mange ekstra-flyktninger norske kommuner er villige til å ta imot.

Sluttsummen kan bli på rundt 1000. Det nøyaktige tallet som kan bli bosatt i 2015, er 473, mens antallet for neste år er 499, viser ferske tall fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Disse tallene viser meg at det er store avstander mellom stortingsflertallets ambisjoner om å bosette flere, og den kapasiteten kommunene har, kommenterte inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Regjeringspartiene anser nettopp denne kartleggingen som et avgjørende moment i flyktningforhandlingene. 117 kommuner hadde da svart på regjeringens forespørsel om Syria-flyktninger innen onsdagens frist.

Nettopp trøbbel med å bosette gjør at de blåblå har stått hardnakket på sitt nei til å ta imot 10.000 Syria-flyktninger.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter