Nyheter

Se videoen av Petter Dass-utdelingen

Helge Simonnes har til delt ut 20 Petter Dass-priser. En av dem ga daværende statsminister hakeslepp. Her kan du se årets prisutdeling live ved å trykke på vinduet ovenfor!

– For meg er det noen ekstra følelser knyttet til årets prisutdeling. Det er den siste Petter Dass-prisen jeg skal ha ansvaret for. Det har vært en fin del av jobben.

Da Petter Dass-prisen ble etablert i 1995, var det et innfall. Vårt Land hadde kjøpt en Petter Dass-statue av tidligere styreleder Steinar Haaland. I Sandnessjøen står en to meter høy skulptur, men det viste seg at kunstneren Skule Waksvik også hadde en forminsket versjon av statuen.

KANDIDAT 1: – KFUM spiller fotball slik Jesus ville at fotball skulle spilles

– Vi opplevde at den samfunnsengasjerte dikterpresten var en god identitetsmaker for avisen. Dermed var vi i gang, sier Helge Simonnes, avtroppende sjefredaktør i Vårt Land.

KANDIDAT 2: Lisa Børud takker farfar for musikken

– Godt å gi heder

Simonnes synes det har vært spesielt fint å få lov til å gi heder til folk som har utgjort en forskjell og som har synliggjort den kristne troen i storsamfunnet.

– Hovedoppgaven til enhver avis er å utøve en kritisk funksjon både mot samfunn og i sitt dekningsområde. Vi skriver ikke bare solskinnshistorier. I kristelig sammenheng er det krevende. Mange ønsker enhet og harmoni. Med Petter Dass-prisen legger vi vekt på å hedre hverandre.

KANDIDAT 3: – Biskop Tor B. Jørgensen innrømmer at han har dummet seg ut

Kjønn og geografi

– Hvilke priser har truffet best?

– Jeg vil ikke karakterisere de ulike prisene, men jeg husker at vi traff en nerve hos folk da vi i år 2000 ga prisen til Frelsesarmeen ved Marit Solli for deres julegryteinnsamling. Det er nok fordi arbeidet er så uselvisk. Da Lise og Ludvig Karlsen fikk prisen i 2002, var også mange svært fornøyd. Generelt blir priser til diakonale ildsjeler godt mottatt. Men det hadde vært feil å velge prisvinnere bare fra dette feltet. Det blir også gjort mye på andre arenaer som kultur og idrett. Jeg er opptatt av bredde og balanse, sier Simonnes.

KANDIDAT 4: – Stillheten er skremmende, men viktig sier Sigmund og Ingeborg Bø på Lia gård

Av de 20 prisene som er delt ut hittil, har kun seks gått til kvinner. Ingen fra Nord-Norge har vunnet. Dette har utløst kritikk, blant annet i Vårt Lands debattspalter.

KANDIDAT 5: – Vi mennesker trenger hverandre, sier frelsesoffiser Marit ­Myklebust

– Forstår du kritikken?

– Det er alltid slik at en pris som deles ut i mange år, vil bli utsatt for ulike kritiske bemerkninger. At prisen skaper debatt, er ønskelig. Det har Petter Dass-prisen gjort både når det gjelder kjønnsperspektiv og hvor vinnerne geografisk er fra. Vi lytter til tilbakemeldingene vi får, men vi kan ikke bare være styrt av kritikken.

LES OGSÅ: Svartdahl om Petter Dass-prisen

– Så kritikken er ikke noe du tar med i vurderingen av årets prisvinner?

– I vurderingen ønsker vi at prisvinneren skal være aktuell, men det er også viktig at det ikke bare er en flopp eller engangshendelse. Tildelingen skal vise til tilbake til en innsats i et lengre perspektiv. Vi har også vært opptatt av at prisen skal ha nasjonal oppmerksomhet. Da går det ikke alltid opp med tanke på kjønnsbalanse eller geografisk opprinnelse, sier Simonnes.

– Hva er ditt beste Petter Dass-minne?

– I 1997 lurte vi daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Han trodde han skulle dele ut prisen til noen andre og fikk en konvolutt med navnet på vinneren som han først skulle åpne på scenen. Hakesleppet han fikk da han så sitt eget navn der var uvurderlig, sier sjefredaktøren.

– Skaper samtaler

– Har noen gitt uttrykk for hva prisen har betydd også i etterkant av utdelingen?

– Nei, jeg har ikke hørt så mye om det. Men jeg har forstått at statuen står hjemme hos prisvinnerne som en konstant påminnelse for familie og dem som er på besøk. Slik skapes samtaler om bakgrunnen for prisen og arbeidet som har blitt gjort. Slik er det med all kunst – den skaper samtaler. Jeg håper i alle fall at vi har satt noen fotavtrykk med prisen.

– Hvordan blir det å gi fra deg makten til å bestemme neste års vinner?

– Det skal gå helt greit. Alt har sin tid. Men jeg håper at Vårt Land fortsetter med prisen. Det har vært givende. Spesielt vil jeg fremheve lesernes engasjement. Det er mange som ønsker å hedre og løfte fram noen. Vi har også hatt et godt samarbeid med Petter Dass-museet på Alstahaug, sier Simonnes.

LES OGSÅ: Går av som sjefredaktør

Vinnere av Petter Dass-prisen:

1995: Egil Svartdahl

1996: Erik Hillestad

1997: Kjell Magne Bondevik

1998: Per Oddvar Hildre

1999: Per Arne Dahl

2000: Frelsesarmeen ved Marit Solli

2001: Gunnar Stålsett

2002: Lise og Ludvig Karlsen

2003: Marie Aakre

2004: Eyvind Skeie

2005: KRIK ved Kjell Markset

2006: Inger Lise Rypdal

2007: Edvard Hoem

2008: Kronprinsesse Mette-Marit

2009: Svein Ellingsen

2010: Oslo Soul Children ved Ragnhild Hiis Ånestad

2011: Svein Tindberg

2012: Oslo Gospel Choir ved Tore W. Aas

2013: Rune Larsen

2014: Karsten Isachsen

2015: ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter