Nyheter

Sauser religion med hat

Flyktningkatastrofen gjør arbeidet mot hatytringer viktigere enn noen gang, sier diskrimineringsombudet.

Hos Likestillings- og diskrimineringsombudet har de i lang tid ropt varsko om at Norge ikke tar nok tak i arbeidet mot hatytringer. I lys av flyktningkatastrofen vil arbeidet bli viktigere enn noen gang, mener Sunniva Ørstavik:

– De som følger med i kommentarfeltene sier at det aldri har vært så ille. Vi snakker med mennesker som har blitt hånet, spyttet på og trakassert på gaten. Og vi vet at hatefulle ytringer kan komme til å bli til hatefulle handlinger, sier diskrimineringsombudet og viser til blant annet de mange asylmottakene som er påtent i Sverige.

LES MER: Unge reagerer mer på religiøs hets enn det voksne gjør

Religionen sauses inn

Sakene som havner på ombudets bord handler i varierende grad om ytringer knyttet til religion:

– Det er glidende overganger. Religion eller forestillingen om religion sauses ofte sammen med hatytringer. Blant annet får vi mange meldinger om hat og trakassering knyttet til hva folk har på hodet. Bærer du en hijab øker faren for hets. Og mye av hatretorikken er jo basert på konspirasjonsteorier om muslimer og islam og Eurabia.

LES MER: Religiøse og etniske minoriteter vegrer seg ofte for å gå inn i offentlig debatt

Renner over av hat

Mens myndighetenes strategi for å begrense hatytringer i mange år var fri flyt – at hatefulle ytringer ville bli renset opp og korrigert gjennom det offentlige ordskriftet, er strategien i dag en annen.

Men ombudet mener det fortsatt er for langt fra ord til handling:

– Jeg opplever at vi har en politisk ledelse som har sagt at hatytringer er alvorlig. Men jeg har enda ikke sett en plan fra Erna Solberg som viser at hun tar det på alvor, sier Ørstavik.

Hun håper statsministeren vil følge opp ombudets ønske om å utarbeide og iverksette en handlingsplan for å bekjempe hatytringer når de nå reviderer budsjettet sitt.

– I lys av flyktningkatastrofen er arbeidet mot hatytringene og hatkriminaliteten viktigere enn noen gang. Kommentarfeltet renner over av hat, av rasisme, av trusler. Hva gjør det med alle de som vokser opp og heter Ayla og Ayscha, og ikke Anita?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter