Nyheter

Saudi-Arabia får lederverv i FNs menneskerettighetsråd

Menneskerettighetsforkjempere roper skandale. – Slike utnevnelser må vi bare leve med for å få alle land med i FN, svarer topprofessor.

Saudi-Arabias Faisal bin Hassan Trad blir nå en viktig mann i FNs menneskerettighetsarbeid.

Som leder i et sentralt rådgiverpanel tilknyttet FNs menneskerettighetsråd, vil han få stor innflytelse på hvem som utnevnes som spesialrapportører.

Panelet velger spesialrapportørene, som rapporterer tilbake til FN om forhold i enkeltland og på bestemte saksfelt, slik som religionsfrihet og ytringsfrihet.

Utnevnelsen fremgår av dokumenter fra Menneskerettighetsrådet, skriver UN Watch. Fritanke.no meldte først om nyheten i Norge.

Fordømmes. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Kona til saudiarabiske Raif Badawi, som er dømt til pisking for sin bloggvirksomhet, skriver på Twitter at dette er som å «å gi et grønt lys for å starte piskingen igjen».

UN Watch-leder Hillel Neuer sier på menneskerettighetsorganisasjonens sider at det er en «skandale at FN velger et land som har halshugget flere mennesker i år enn IS til å lede et sentralt menneskerettighetspanel».

De uavhengige spesialrapportørpostene omtales ofte som FNs kronjuveler, ifølge Neuer. Nå mener han spesialrapportørenes legitimitet underminieres.

FNs menneskerettighetsråd overtok ifølge FN-sambandet etter Menneskerettighetskommisjonen, som ble kritisert for ha land med grove menneskerettighetsbrudd på samvittigheten som medlemmer.

For to år siden stemte generalforsamlingen Saudi Arabia inn i rådet.

Medlemmene av rådgiverpanelet er derimot offisielt ikke representanter for landet sitt, men velges av sin regionale FN-gruppe i kraft av personlig egnethet. Det er Asia-gruppen som har valgt inn Faisal bin Hassan Trad.

LES OGSÅ: Brende bruker 20 millioner på religiøse minoriteter i Midtøsten

– Må bare leve med det.

Iver B. Neumann, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og professor ved London School of Economics, mener utvnevnelsen viser det han kaller «FNs uløselige dilemma».

Saudi Arabia er en menneskerettsversting, men hele poenget med FN er at så mange stater som mulig skal med. Da må statene oppleve at de får innflytelse.

– Ideen om et verdenssamfunn der visse stater ikke er med, er ekstremt problematisk, sier Neumann til Vårt Land, og spør seg hvordan verdenssamfunnet da skal kunne nå fram til en konsensus.

Hvis ikke land som Saudi Arabia er med, kan heller ikke verdenssamfunnet og FN «bearbeide dem», analyserer Neumann.

– Veier disse hensynene tyngre enn at FNs menneskerettighetsråd skal fremstå som rent og rankt?

– Det er et dilemma, men jeg tror vi bare må leve med det.

LES OGSÅ: Midtøstens kristne er mer enn en truet art

Godkjentstempel

Gro Lindstad, daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS), mener ledervervet i rådgiverpanelet i praksis gir Saudi Arabia et godkjentstempel.

– Landet vil kunne bruke dette for alt det er verdt, samtidig som de fører en undertrykkende politikk hjemme, sier Lindstad til Vårt Land.

Hun mener det er dypt problematisk at Saudi Arabia nå får stor innflytelse på utnevnelsen av spesialrapportører.

– Saudi Arabia vil utnytte posisjonen til å sabotere utnevnelsen av personer som vil kunne kritisere landet. Det kan bli en vrien situasjon å rapportere tilbake til Menneskerettighetsrådet om forhold i Saudi Arabia.

De fire andre personene i panelet Saudi Arabia nå skal lede kommer fra Chile, Algerie, Littauen og Hellas.

– Ingen av de fire er en stor og sterk motvekt til en leder fra Saudi Arabia, sier Lindstad.

LES OGSÅ: Bærekraftsmålene: – Norge kom for sent på banen

Oljepenger og politisk spill

Hillel Neuer, leder for UN Watch, tror oljepenger og politikk har trumfet menneskerettigheter i utnevnelsen.

– Saudi-Arabia har verdens verste rulleblad på områdene religionsfrihet og kvinners rettigheter, sier Neuer, som spør seg om det kan ha skjedd en hestehandel.

Gulfstaten hadde meldt seg på i kampen om hvem som skal etterfølge Ban Ki-moon når han går av med pensjon i 2016. I juni trakk Saudi Arabia kanidaturet sitt.

Om så er tilfelle, er det ikke overraskende, skal vi tro Iver B. Neumannn.

– Der det er politikk, er det hestehandel. Verv på den ene arenaen, kobles til verv på den andre Det skjer i kommunestyrer, og det skjer i FN, konstaterer han.

Det lyktes ikke Vårt Land å komme i kontakt med Saudi Arabias ambassade i Norge tirsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Kristne inntar araberland

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter