Nyheter

Saudi-Arabia er blitt verdens største våpenimportør

Verden ruster opp som aldri før etter den kalde krigen, og hovedgrunnen er konflikter i Midtøsten.

På en plakat i storbyen Jedda ved Rødehavet vinker kronprins Mohammed bin Salman lunt til forbipasserende på handletur. Men den reelle lederen i det oljerike Saudi-Arabia kan samtidig betraktes som innkjøpssjef for våpen til det som er blitt en av verdens fremste militærmakter:

Fra 2015 til 2019 stod Saudi-Arabia med sine 33 millioner innbyggere for hele 12 prosent av verdens våpenimport. Det er en langt større våpenimport enn nummer to på listen, India, som har 40 ganger flere innbyggere.

 

Største våpensalg på 30 år

Det er en årlig oversikt fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI som viser hvordan verden nå ruster opp i et hurtigere tempo enn noen gang siden avslutningen av den kalde krigen.

I fjor økte verdens 100 største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3.800 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten 40 prosent av den totale markedsverdien av det norske oljefondet (SPU). Samtidig er det omtrent 25 ganger mer enn OECD-landene i fjor bevilget til global utviklingshjelp.

En hovedgrunn til økningen er de mange konfliktene i Midtøsten. Ifølge SIPRI er det siden 2015 solgt 61 prosent mer våpen til Midtøsten enn de fem foregående årene. Ikke bare pågår det fortsatt mangeårige kriger i Syria og Jemen. Det er også en voldsom rivalisering mellom Saudi-Arabia og Iran om det politiske, militære og religiøse hegemoniet i regionen.

USAs beste våpenkunde

Kronprins Mohammed bin Salman (MBS) i Saudi-Arabia kom i hardt vær da landets utsendte «dødsskvadron» i oktober 2018 drepte den kritiske journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, for deretter å partere ham.

Til tross for dette er kronprisen fortsatt våpenprodusentenes favorittkunde. Et unntak er Tyskland, som høsten 2018 valgte å stanse all våpeneksport til Saudi-Arabia, som en reaksjon på drapet som de saudiske myndighetene fikk utført.

Saudi-Arabia har likevel sørget for å holde i gang krigen de leder an i Jemen, blant annet gjennom massive våpeninnkjøp.

 

Fører også vrien oljekrig

Samtidig har landet denne uken startet priskrig om olje med Russland, med rekordkraftige fall i de globale oljeprisene som et resultat. Det er en oljekrig der saudierne har mer å tape enn russerne, som har et mer variert inntektsgrunnlag enn Saudi-Arabias ensidige oljeavhengighet.

Kronprins MBS må også konstatere at valutareservene nå er redusert til rundt 500 milliarder dollar, fra en topp på rundt 740 milliarder dollar sommeren 2014.

Kjøper fra vestlige land

Toppnivået på «saudiernes sparebøsse» er redusert blant annet på grunn av enorme våpenkjøp. Landets våpenimport var 130 prosent høyere i 2015–2019 enn i perioden 2010–2014, og har de siste fem årene stått for ikke mindre enn 12 prosent av verdens våpenimport.

Pengene har blant annet gått til innkjøp av 30 kampfly fra USA, pansrede kjøretøy fra Canada og Frankrike, patruljebåter fra Frankrike og raketter og treningsfly fra Storbritannia.

Omstridt krigføring i naboland

Den massive våpeneksporten fra vestlige demokratier har pågått til tross for Saudi-Arabias omstridte krigføring i Jemen, og til tross for landets grunnleggende mangel på demokrati og menneskerettigheter – inklusive et grotesk rettsvesen der dømte halshogges til offentlig forlystelse, og der altså en kritisk journalist blir henrettet på et annet lands jord.

De som tjener desidert mest på Saudi-Arabias umettelige våpenhunger, er amerikanske selskaper. Under de siste fem årenes våpenboom har USA levert 73 prosent av saudiernes våpenkjøp.

A Houthi rebel fighter holds his a weapon during a gathering aimed at mobilizing more fighters for the Iranian-backed Houthi movement, in Sanaa, Yemen, Thursday, Feb. 20, 2020. The Houthi rebels control the capital, Sanaa, and much of the country’s north, where most of the population lives. They are at war with a U.S.-backed, Saudi-led coalition fighting on behalf of the internationally recognized government. (AP Photo/Hani Mohammed)
En koalisjon ledet av Saudi-Arabia fører krig mot houthi-opprørere (bildet) i Jemen. Siden 2015 er det solgt 61 prosent mer våpen til Midtøsten enn de fem foregående årene, ifølge SIPRI.

Trump har dyrket saudi-vennskap

Saudi-Arabia er USAs desidert største våpenkunde (25 prosent av eksporten), foran Australia (9,1 prosent) og De forente arabiske emirater (6,4 prosent).

Det har skjedd i en periode der Donald Trump 20. mai 2017 valgte Saudi-Arabias hovedstad Riyadh som første stopp på sin første offisielle utenlandsreise som president.

Storbritannia er nest største våpenleverandør til landet (13 prosent), mens Kina og Russland hver stod for under 1 prosent av Saudi-Arabias våpenimport i perioden 2015–2019.

Nato-opprusting under Stoltenberg

Også globalt er det amerikanske selskaper som øker mest, med totalt 59 prosent av alt våpensalg i verden. Som en årsak peker SIPRI på at amerikanske politikere vil endre forsvarsmaktbalansen for å bedre håndtere trusselen fra Kina og Russland.

USA tjener også mest på våpensalg innad i Nato, der generalsekretær Jens Stoltenberg i tråd med press fra USA har gjort det til en fanesak å prøve å drive opp forsvarsutgiftene i medlemslandene til minst 2 prosent av BNP.

Russland sto i fjor for 8,6 prosent av verdens våpensalg, Storbritannia for 8,4 prosent og Frankrike for 5,5 prosent. Norge er for øvrig langt høyere på listen over eksportland enn vår størrelse skulle tilsi, på 17. plass i perioden 2015–2019, med Oman, USA og Finland som våre fremste våpenkunder.

Beijing, Kina 20181016.
Soldater i æresgarden i folkets frigjøringshær venter på kong Harald og Kinas president Xi Jinping under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing tirsdag. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kina har gått forbi Russland som verdens nest største våpenprodusent, og brukte i fjor nærmere 2.200 milliarder kroner på forsvaret. Her venter soldater i æresgarden i folkets frigjøringshær venter på norsk kongebesøk i 2018.

USAs våpensmie dominerer globalt

Under Trumps presidentskap har våpenindustrien i USA skutt ytterligere fart. På listen over de største våpeneksporterende selskapene er det for første gang siden 2002 kun amerikanske selskaper på de fem øverste plassene, selskaper som alene stod for 35 prosent av verdens våpensalg.

Kina har gått forbi Russland som verdens nest største våpenprodusent, og er nå mer eller mindre selvforsynt med våpen, ifølge SIPRI.

Fortsatt ligger imidlertid Kina langt bak USA i militærutgifter. Kina brukte i fjor nærmere 2.200 milliarder kroner på forsvaret, godt under halvparten av amerikanernes drøyt 5.600 milliarder kroner.

Kanskje du også er interessert i disse sakene?

Dansk moské fikk 6,6 millioner fra Saudi-Arabia

Krigen i Jemen stjeler livene til barn - gifter bort unge døtre for å overleve

1.300 journalister drept siden 1992 - den saudiske journalisten Khashoggi er en av mange på lang dødsliste

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter