Klima

Satset på høyt spill

Venstre har på punkt etter punkt bygget klimakrav som ble til stor fallhøyde i budsjettspurten. Valgforsker finner ingen historisk parallell til dramaet.

Bilde 1 av 2

Det begynte med et løfte i fjor, ble spisset under landsmøtet i vår 
og endte med tøffe posisjoner i høst:

Vårt Land har gjennomgått Venstres bruk av det klimaløftet partiet fikk fra Erna Solberg i fjor høst – og som gjorde budsjettforhandlingene til et drama om regjeringens liv.

– Finnes det maken til ­utgangspunkt, valgforsker ­Anders Todal Jenssen?

– Det finnes historiske ­paralleller til det meste. Men jeg kommer ikke på noen stortings­periode der noen partier har ­bidratt til en slik tvangssituasjon, svarer professoren ved NTNU i Trondheim.

LES OGSÅ: Alle må takle Venstre-krav

Flere scener

Også innad i Venstre erkjenner man at partiets høye krav skapte større fallhøyde i foran forhandlinger enn noen gang hittil.

Vårt Land går her igjennom oppspillet til hvordan Venstre ble hardhausen i budsjettforhandlingene og fikk fint lite å gå på.

•Statsbudsjettet i fjor: For ikke å si nei til regjeringens statsbudsjett for 2016, fikk Venstre Erna Solbergs løfte på at det skal ­leveres et opplegg for grønt skifte i statsbudsjettet denne høsten:

Det skulle innebære en «­økning av avgifter på utslipp av CO2 motsvart av en sektorvis ­reduksjon av andre skatter og avgifter». Omleggingen skulle forsterke klimaforliket og gi «betydelige reduksjoner» i utslippene.

Folk skulle altså premieres for å opptre grønt – og møte noe mer ulønnsomt når de bidro til klima­gassutslipp.

•Landsmøtetale: I april gikk Venstre-leder Trine Skei Grande svært høyt ut. Uten at regjeringen innfrir løftet og leverer «tidenes klimabudsjett» til høsten, «har ikke denne regjeringen noen fremtid». Opptrinnet vakte oppsikt – og ble oppfatet som et ultimatum.

•Sommerslutt: Overfor flere aviser vedlikeholdt Grande partiets harde posisjon. I et intervju med Vårt Land bekreftet hun at Venstre ville være fristilt fra samarbeidet om ikke budsjettet og forhandlingene etterpå innfridde:

Statsministeren må «holde det hun har lovet». På spørsmål om også Grande ville holde sitt løfte fra landsmøtetalen om å trekke støtten om ikke budsjettet innfridde, svarte Venstre-lederen et klart «ja».

•Før budsjettspurt: Etter at statsbudsjettet ble lagt frem, snakket Venstre-lederen om «løftebrudd om grønt skatteskifte» fra statsministeren. I intervjuer var hun tindrende klar på at Venstre ikke vil støtte regjeringens budsjett slik det forelå.

Da Venstre presenterte sitt eget alternative statsbudsjett, ønsket partiet et grønt skatteskifte på 7,5 milliarder kroner. Men i forhandlingene tviholdt Høyre/Frp på den såkalte bilpakken fra regjeringen. Den har helt til nå sperret for en budsjettløsning.

Det er fordi den ikke bare øker drivstoffavgifter, men også gir fordeler til fossilbilismen. Dessuten er den lansert som et ufravikelig krav fra statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Strategi-kollisjon

Valgforsker Todal Jenssen ved NTNU mener Venstres tydelighet og holdningen partiet møter i ­regjeringen vitner om posisjoner som vanskelig lar seg forene:

– Her er det sto strategier som møtes: Venstres forventninger og regjeringspartiene, som har lovet noe de ikke kunne holde. Begge parter har nok trodd at tiden ville­ jobbe for løsning, men nå får de det ikke til å gå. Striden om budsjettet synliggjør politiske­ realiteter og den avstanden det er mellom samarbeidspartnere, sier han.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Grande: Holde løfter

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke være med på at partiet selv har bidratt til stor fallhøyde:

– Nei, vi bidro jo til at det ble en budsjettløsning forrige gang. Da var vi konstruktive og ­bidro som vi har gjort hver eneste gang. Men også andre må holde det som er lovet i et samarbeid, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima