Politikk

Sanner: – Ap mangler respekt for KrF

Høyres nestleder mener Jonas Gahr Støre mangler respekt for KrFs kjernesaker. – Først varsler han regjeringsjakt med KrF, så langer han ut mot kontantstøtten, sier Jan Tore Sanner.

– Jonas Gahr Støre viser manglende respekt for KrFs kjernesaker. Han vil ha stemmene til KrF, men ikke politikken, sier Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre.

Posisjoneringen er i gang før høsten der Kristelig Folkeparti skal lande sin mye omtalte strategiprosess – og sitt samarbeidsstandpunkt.

LES OGSÅ: Kontantstøtten 20 år: Hentet ideen bak jernteppet

Konfrontasjon om kontantstøtten

Ap-lederen sa nylig til TV2 at dersom stortingsflertallet skifter denne høsten, som følge av KrFs veivalg eller en sak som skaper regjeringskrise, så er han klar til å overta.

Få dager senere kritiserte han i en tale til AUF statsminister Erna Solbergs (H) uttalelse om at det ikke nødvendigvis er kontantstøtten som holder innvandrerkvinner unna arbeid.

– Ett år etter at velgerne sa ja til Solberg og nei til ham, kalkulerer han KrFs stemmer inn i sin regjeringsjakt. Så går han til frontalangrep på KrFs kjernesak i over 20 år, fortsetter Sanner.

Er det en rimelig anklage, når Støre bare sa han var klar, og regjeringens parlamentariske støtte og oppslutning er svekket?

Vi har en populær statsminister, det er Ap som er svekket og splittet. KrF og velgerne pekte på Solberg. Når Støre bruker sommerintervjuet til å si at han er klar til å overta som statsminister, så varsler han regjeringsjakt.

Det var på tampen av en kontantstøttedebatt i NRKs Politisk kvarter mandag at Sanner først kom inn på denne kritikken.

– Støre fronter vel bare sin primærpolitikk, noe din regjeringsmakker Frp gjør titt og ofte. Sitter du ikke i glasshus her?

– Nei. Aps manglende respekt for KrFs kjernesaker har vært et mønster i alle år. De har angrepet KRLE-faget, friskoler og i familie-, gen- og biopolitikken.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande åpner for at regjeringen kan overkjøre KrF for å fjerne kontantstøtten

Hareide: «Vil kjempe med nebb og klør»

Da kontantstøtten fylte 20-år forrige uke, sa partileder Knut Arild Hareide til Vårt Land at «KrF vil kjempe med nebb og klør for kontantstøtten i årene som kommer»

KrF ønsker ikke å kommentere Sanners utpill.

Leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, hevdet i Politisk kvarter at Sanner bare prøvde å vri seg unna debattens tema: Kontantstøtten, som Høyre har programfestet, holder innvandrerkvinner unna arbeid og barna deres unna barnehage.

– Aps programfestede politikk om å fjerne kontantstøtten og innføre ventestøtte fram til barnet får barnehageplass, kan ikke overraske KrF, sier Aps Fredric Holen Bjørdal til Vårt Land.

– Partier er ikke enige om alt, derfor har vi forhandlinger. Vi samarbeider godt med KrF på Stortinget. De har samarbeidet med Frp i vanskelige spørsmål i sosial-, skatte-, landsbruks- og kommunalpolitikken. Uenigheten er overkommelig og på alle disse feltene står vi nærmere KrF, sier medlemmet i finanskomiteen.

Kontantstøtten overlevde åtte år med rødgrønt styre, selv om det var flertall for å fjerne den alt da. Senterpartiet satt foten ned.

– Er kontantstøtten til forhandling?

– Gjennomslag krever flertall og en regjerings politikk må avklares i forhandlinger. Vi kan ikke gi noen garantier den ene eller andre veien.

LES OGSÅ: Med Venstres inntog forsvant kontantstøtten ut av regjeringserklæringen

– Oppsiktsvekkende fra Høyre

«Hvis vi har en borgerlig regjering, tror jeg vi vil ha kontantstøtte», sa Erna Solberg nylig til Vårt Land.

Bjørdal tror det for statsministeren handler om å holde det borgerlige prosjektet flytende «for enhver pris»:

– Høyres primærpolitikk er vanskelig å få øye på om dagen. Det er oppsiktsvekkende at et parti som har snakket om arbeidslinjen og kunnskapsbasert politikk, lukker øyne for at seks utvalg har anbefalt å fjerne den de siste årene.

Sanner sier Høyre i alle år har vært for kontantstøtte for å gi familier valgfrihet:

– Men det er også viktig for oss å vise respekt for KrFs hjertesaker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk