Natt til lille julaften ble en mann funnet drept i en privatbolig i Sandnes. En mann i 20-årene ble raskt pågrepet og siktet for drapet. Før drapshandlingen, skal mannen ha lagt ut flere innlegg på et amerikansk nettforum med konkret informasjon om drapsplanene. På forumet ble han heiet frem av andre brukere.

– Politiet er kjent med at siktede skal ha lagt ut informasjon om drapshandlingen både før og etter drapet, siktede har fortalt om dette til politiet i avhør, uttalte politiadvokat Fredrik Martin Soma til VG.

Vårt Land har gått gjennom den aktuelle chattetråden på nettforumet hvor alle brukere er anonyme. Allerede tre dager før selve drapet, varslet han at han hadde «en julegave» til de andre brukerne klokka tre natt til lille julaften.

Delte planer

Ti på halv fire den 23. desember skal den siktede ha lagt ut en ny melding hvor han skriver at han må drikke seg til mot før drapshandlingen siden han kommer til å ødelegge livet sitt i flere år. Deretter beskriver han motivet for drapet og legger ut bilde av drapsvåpenet han har planer om å bruke.

Mens flere av brukerne advarer den siktede mot å begå drapshandlingen, er det andre brukere som oppfordrer han til å fullføre planene.

– Ikke feig ut halvveis, fullfør jobben, skriver en bruker.

Krevde bevis

Andre brukere ber om bilder som bevis på at drapet faktisk blir begått.

Like før halv fem om morgenen, ber den siktede de andre brukerne om å ønske han lykke til og legger samtidig ut et bilde fra en leilighet.

– Hvis dette er ekte, har vi drevet en mann til drap, skriver en bruker.

Klokka fem legger mannen ut et bilde fra det som skal være åstedet. Noen minutter senere skriver han at han skal ringe politiet. Syv minutter over fem mottar Politiets operasjonssentral melding om en død person i en bolig i Sandnes.

Farlig gruppedynamikk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier det er tydelig at aktiviteten på nettforumet har bidratt til en eskalering for den siktede mannen.

– Han legger ut bilde av våpen og sier tydelig ifra om hva som vil komme. Samtidig er det personer rundt som sier man er feig og at man ikke tør å gjøre dette. Her settes det i gang gruppedynamiske mekanismer som er veldig farlige, sier Bjørnebekk.

Hun sier at nettfora kan bidra til å drive mennesker til å begå alvorlige handlinger, dersom de allerede har en forutsetning for å gjøre dette.

Mangler buffer

– De fleste har sterke buffere mot å begå slike handlinger. Men for de som allerede har en forutsetning for å begå kriminelle handlinger, kan internett og ulike fora bidra til at dette eskalerer, sier voldsforskeren.

Hvilken type personer er det som legger ut drapsplaner på nett?

– For disse er ikke drapstankene noe som oppstår der og da, men noe man har tenkt på lenge. For noen handler det om å bygge status, for andre er det hevn eller andre æresrelaterte motiver. Samtidig er den etiske refleksjonsevnen lav. Da er det alvorlig at man har en gruppe som kan oppfordre deg til å gjennomføre det.

Flere saker

Bjørnebekk forteller at det å publisere meldinger eller hint på nettet om planlagte drapshandlinger er vanlig, særlig i forbindelse med skolemassakre. Hun er godt kjent med det aktuelle nettforumet hvor det også er blitt fremsatt trusler om skolemassakre i Norge. I januar 2010, ble Kongsbakken VGS i Tromsø stengt etter trusler fremsatt på forumet.

Mens noen av truslene bare er ord, er det også mange som er reelle.

– I USA har man forhindret over 200 skolemassakre fordi det har kommet lekkasjer, enten på nettet eller direkte til personer, forteller Bjørnebekk.