Nyheter

Sandmæl blir landets første lesbiske prost

Når Kristine Sandmæl overtar prostestilingen etter Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, blir hun landets første åpent lesbiske prost.

– Jeg er veldig glad for å ha fått jobben. Jeg har vært sokneprest i prostiet i snart 20 år og har hatt en interesse for ledelse som jeg også har tatt videreutdanning i. Det blir spennende å være med å lede kirken i Lofoten inn i en ny, viktig epoke, sier Kristine Sandmæl.

Hun blir den første åpent homofile prosten i Den norske kirke. En prost er en mellomleder mellom biskopen og resten av prestene. Den norske kirke er delt inn i om lag 100 prostier.

– At en åpent homofil prest kan bli prost er positivt. Det viser at Den norske kirke tar på alvor at vigslede medarbeidere kan være homofile og at vi lever med to syn i kirken, sier hun.

Sandmæl forstår at legningen hennes blir et tema, men mener at den ikke har noe å si for hvordan hun utfører prostegjerningen.

– Det er andre kvaliteter med meg som avgjør hvordan jeg gjør jobben, sier hun.

– Vet hvordan det er å leve som minoritet

«At jeg er homofil er en del av det jeg er. Jeg tenker at det gir meg kvaliteter og kompetanse som de andre nominerte ikke har», sa Kristine Sandmæl da hun ble nominert til biskop i Sør-Hålogaland i fjor – en stilling hennes prosteforgjenger Ann-Helen Fjelstad Jusnes fikk.

– Hvilke kvaliteter tenker du på?

– Jeg vet hvordan det er å leve som minoritet som opplever å få sine liv diskutert i kirken. Hele mitt voksne liv har gått med til den diskusjonen. Det har gitt meg erfaring og jeg vet noe om å tilhøre en utsatt gruppe. Det har ikke vært og er fortsatt ikke en dans på roser å være homofil i Den norske kirke, sier hun.

– Fortsatt ikke?

– Det er en belastning at liv og legning blir diskutert ved jevne mellomrom. Homofile utsettes for eksempel for forsøk på å vende dem bort fra legningen sin, også i Den norske kirke, sier Sandmæl som selv har fått tilsendt informasjon om at dette er «mulig».

Blid biskop

Biskop Ann Helen F Jusnes mener Sandmæl med sin lange erfaring er godt skikket.

– Hun har erfaring fra mange områder i kirken og disse erfaringene er god bakgrunn for prostetjenesten.

Hun sier hun ser frem til et godt samarbeid med Sandmæl, og sier hun ikke er alene om det.

– Jeg vet at både menighetsråde, kirkemedlemmer og ansatte i prostiet er glade for at hun nå blir prost.

– Det er et godt tegn på mangfoldet i kirken at vi nå får Kristine som prost.

Ut og finne prester

Sandmæl mener den viktigste utfordringen hun vil stå overfor er å skaffe nok prester til prostiet. Den norske kirke har store problemer med å få fylt ledige stillinger, særlig i distriktene og også i Lofoten.

– I tillegg vil arbeidet med den nye kirkeordningen kreve innsats fra kirkens ledelse. Vi må gi god informasjon i alle ledd for å skape trygghet for ansatte og medlemmer, sier hun.

– Vil være et godt forbilde

– Det er gledelig at bispedømmerådet har tilsatt Kristine. Hun er en dyktig prest og vil være et godt forbilde for folk i kirken og alle andre, ikke minst i LHBT-miljøet, som trenger å se at kirken inkluderer og viser at man er likeverdig. Det er også gledelig at Den norske kirke gir LHBT-personer mulighet til å bli ledere og vise at de duger, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd.

Sandmæl kommer fra stillingen som sokneprest for Vågan, Henningsvær og Gimsøy – en stilling hun har hatt i 17 år. To andre personer hadde søkt på stillingen: Nils Jøran Riedl, sokneprest i Svolvær og Frode Wigum, sokneprest i Borge på Vestvågøy.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter