Nyheter

Sandberg avviser kvinneamnesti

KrF vil gi amnesti til ureturnerbare eldre, enslige kvinner som har vært i Norge i årevis. Innvandringsministeren avviser forslaget. – Uaktuelt, sier Per Sandberg (Frp).

Aktivistorganisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken (RIA) har talt opp:

På norske asylmottak sitter 62 eldre, ureturnerbare, enslige kvinner som har vært i Norge mellom 6 til 17 år.

I rapporten Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør? forteller RIAs kvinnegruppe at det er snakk om en gruppe kvinner som sliter med fysiske og psykiske lidelser, og som er sterkt preget av år i uvisshet på mottak.

Alle har fått endelig avslag på asylsøknaden, men kan ikke returneres til hjemlandene da de mangler identitetspapirer eller fordi Norge mangler avtaler om tvangsretur med landene.

LES MER Offer for blodhevn søker asyl i Norge

Vil gi hjelp

I KrF ser nestleder Olaug Bollestad med uro på behandlingen de får. I to runder har hun tatt opp kvinnenes skjebner med fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp).

– En rekke land i Europa har amnestiordninger for papirløse ureturnerbare personer. Hva tenker statsråden om at disse syke kvinnene ikke får den hjelpen de trenger, spør hun Sandberg i et skriftlig spørsmål.

Avviser særbehandling

Sylvi Listhaugs vikar viker ikke en tomme:

– Det er ikke aktuelt å gi amnesti eller utvidede rettighetene til personer som ikke samarbeider om retur og som oppholder seg ulovlig i Norge, svarer Sandberg.

Han understreker at ingen grupper kan vente seg særbehandling:

– Det er heller ikke aktuelt å forskjellsbehandle innenfor denne gruppen på bakgrunn av kjønn og alder. Personer som oppholder seg ulovlig i Norge har i dag tilgang til akutt helsehjelp. Utover dette kan de ikke påregne å motta helsetjenester som er forbeholdt personer med lovlig opphold i landet.

Syke kvinner

Kartleggingen fra RIA forteller at kvinnene kommer fra ni forskjellige land, og aller flest kommer fra Eritrea og Etiopia. Rapporten forteller dette om helsetilstanden deres:

«Alle kvinnene vi snakket med er syke. Noen har meget alvorlige helseproblemer som gir store utfordringer og mye angst og usikkerhet. Deres psykiske helse virker underkommunisert og underbehandlet. Tannhelsen er meget dårlig hos alle. Mer enn en tredjedel sier at de har eller har hatt tannkjøttbetennelse, og at behandlingen hovedsakelig har vært at tenner ble trukket.

Uten oppholdstillatelse har man begrenset tilgang til helsetjenester i det offentlige. De har kun rett til innleggelse og behandling når de er akutt syke og trenger medisinsk hjelp. Mange av dem snakker svært lite norsk. De har fått lite norskopplæring og har ikke rettigheter til norskkurs. Noen av dem er analfabeter.»

LES MER Menigheter gjør seg asylklare

Nektes beskyttelse

Funnene gjør ikke inntrykk på Per Sandberg:

– Et fungerende asylsystem avhenger av at asylsøkere som ikke fyller vilkårene for beskyttelse eller opphold på humanitært grunnlag i Norge returnerer til sine hjemland. Asylsøkere som har fått endelig avslag på videre opphold i Norge plikter å forlate landet av eget tiltak. Det er departementets erfaring at det er svært få som ikke kan returnere til hjemlandet dersom de selv samarbeider om returen.

Han understreker at utvidet helsehjelp – og amnesti – vil gi helt feil signal:

– Jeg mener det vil sende et svært uheldig signal dersom personer som ikke har behov for beskyttelse og som nekter å rette seg etter lovlig fattede vedtak gis samme rettigheter som asylsøkere som risikerer alvorlige overgrep ved retur til hjemlandet og derfor har krav på internasjonal beskyttelse. En slik tilnærming vil undergrave en regulert innvandring til Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter