Nyheter

Samtaler om felles verdier

For andre gang på få uker møtes Ap, KrF og Sp-lederne til åpen samtale om fremtidig politikk – Kan være knyttet mot regjeringsspørsmål, sier valgforsker.

Lørdag møtes partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sammen med Høyre-medlem Henrik Syse til samtale i regi av Kristendemokratisk Forum. Det er første gang Jonas Gahr Støre innleder til en forsamling hovedsaklig bestående kristendemokrater, sier KrFs gruppeleder i Oslo bystyre, Erik Lunde som er med på å arrangere konferansen.

– Vi vil tilrettelegge for idédebatt og speile bredden av dem som vil kalle seg kristendemokrater, sier Lunde om arrangementet.

LES OGSÅ: Sjekk slektsgalleriet i kristen-Norge

Møtes jevnlig til samtaler

Dagens debatt åpner opp om samtale rundt fellesverdier Norge kan bygges på fremover – i en tid med økt migrasjon og sosial uro.

Det blir andre gang på få uker at partilederne for Ap, KrF og Sp møtes på en åpen samtalearena om fremtidsutfordringer.

I tillegg har det vært flere, større arrangementer der representanter fra sentrum-venstre møtes den siste tiden:

På tankesmien Agendas Fremtidskonferanse for tre uker siden lyttet representanter fra SV, KrF, Venstre, Ap, Miljøpartiet de Grønne og Sp til hverandres fremtidstanker om klimakrise, integrering og ulikhet.

• Én uke tidligere kom rapporten «Ti bud for bedre integrering», der politikere fra samme partier har jobbet i ett år for å snekre fellespolitisk grunnlag.

• I dag samler Kristendemokratisk forum lederne for Sp, Ap og KrF til samtale om hvilke felles verdier de kan forenes om.

LES OGSÅ: KrF anklager SV for å gjemme bort troen

Utvider repertoaret

– Enkelte vil tolke dette som veldig mye knyttet opp mot regjeringsspørsmål. Det kan det være også, sier valgforsker Bernt Aardal om de jevnlige samlingene partiene imellom.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er noen baktanke bak alt.

– Men det kan være uttrykk for at man ønsker å åpne noen debatter. Partier som sitter, i eller er bundet opp til regjeringer, har ikke like mye rom for å tenke fritt, og det kan være behov for å utvide repertoaret, sier Aardal.

LES OGSÅ: Hareide får råd av svenskenes partileder

Har kristne bærebjelker

Sp, Aps og KrFs ledere uttrykker at de setter pris på det rommet.

– Jeg gleder meg til å få debatt med to andre partiledere rundt en dagsorden jeg mener er viktig og litt uvanlig for politikere: Hvilke verdier vi bygger samfunnet på, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Til syvende og sist er det verdikamp som ligger bak politikk. Derfor er samtalen viktig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Begge to sier de vil fremheve den kristenhumanistiske arven som et viktig felles grunnlag for norske verdier. Støre sier også at han ser kristendemokratiet og sosialdemokratiet som bærebjelker for internasjonal solidaritet.

LES OGSÅ: Hvor er politikerne som tar trospolitikken på alvor?

Nestekjærlighet – eller solidaritet?

Knut Arild Hareide sier at for ham er det menneskeverd, tillit og nestekjærlighet som kjennetegner grunnleggende fellesverdier.

– Støre vil kanskje kalle det siste for solidaritet, sier han.

– Er deltakelsen på dette og Agenda-møtene del av en bevisst strategi for å bygge opp alternativer til den sittende regjeringen?

– Vi er bevisst på at vi har takket ja til arrangementene, men det er ikke vi som har tatt initiativ til samtalene. Det er naturlig for et sentrumsparti å snakke med flere, svarer Hareide.

Er det viktig å gi velgerne signaler om at det fins alternativer til borgerlig samarbeid?

– Nå skal jeg ikke gå inn på samarbeidsdiskusjonen. Men for oss er det viktig å gå inn og vise at vi er et sentrumsparti og ikke et Høyre light parti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter