Nyheter

Sammenlikner sexkjøp-vedtak med abortbråket

Amnesty setter enkeltmenneskets rettigheter høyere enn motstand 
i samfunnet, mener Pro-senteret.

Det er Pro-senterets kommentar til at Amnesty International vil jobbe for å avkriminalisere salg og kjøp av sex,

Camilla Hammergren, er fagansvarlig ved Pro Senteret i Oslo, et kommunalt hjelpetilbud til personer med erfaring fra prostitusjon. Hun er glad for Amnestys beslutning.

LES MER: Amnesty Norge vurderer å trosse moderorganisasjonen

– De løfter frem det sentrale i debatten, nemlig rettighetene til de som selger sex. Kriminaliseringen av de prostituertes kunder går ut over de prostituerte. De tør ikke gå til politiet eller søke hjelp når de utsettes for vold overgrep 
eller annen kriminalitet, fordi de er avhengige av å selge sex og å ha kunder. Dermed får de ikke den rettsikkerheten de trenger.

Hun understreker at Pro-senteret ikke jobber for å få den norske sexkjøpsloven fjernet, men at hun forstår Amnestys argumenter.

LES MER: Beskylder Amnesty for å prioriterer luksusprosti­tuerte

Sammenligner med abort

At Amnesty gjør et slikt vedtak selv om de møter kraftig motstand mener Hammergren bare viser at de tar sitt mandat, om å sikre menneskerettigheter, på alvor.

– Amnesty fikk samme typer reaksjoner da de vedtok at alle bør ha rett til trygg abort. At de nå går inn for avkriminalisering av sexkjøp og hallikvirksomhet synes jeg viser at de setter enkeltmenneskenes rettigheter først, også i saker der samfunnet rundt kan være uenig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Forbud er for enkelt

Hun mener debatten rundt sexkjøpsloven ofte blir uryddig, at prostitusjon, tvangsprostitusjon og menneskehandel blandes sammen.

– Jeg tror mange har vanskeligheter med å forstå at noen ønsker å selge sex og vurderer det som den beste løsningen. Et forbud mot kjøp blir en for enkel løsning. Vi forbyr det fordi vi ikke liker prostitusjon. Men selv om man ikke synes prostitusjon er bra, kan man bry seg om hvordan prostituerte har det.

At loven har bidratt til mindre prostitusjon og hallikvirksomhet mener hun det er lite grunnlag for å hevde.

– Vi ser ikke noen nedgang i tallet som kommer hit til senteret. Men de prostituerte forteller at de er blitt mer redde og utrygge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter