Nyheter

Samlet front mot kirkebudsjett

Ti organisasjoner er samstemte: Regjeringens forslag til kirkebudsjett er for veikt.

Arbeidsgiverorganisasjonen KA og ni arbeidstakerorganisasjoner har gått sammen i en protest mot Solberg-regjeringens forslag til kirkebudsjett.

De har regnet på budsjettforslaget og liker ikke tallene som kommer opp på kalkulatoren:

– Regjeringen har lagt fram et budsjettforslag som medfører en reduksjon i driftsbevilgningen til Den norske kirke på 2 prosent i forhold til 2016. Budsjettforslaget vurderes ikke som tilstrekkelig til å kunne opprettholde kirkens tjenestetilbud på dagens nivå, skriver de i en uttalelse.

LES MER Helleland skal snekre livssyn

Historisk

1. januar 2017 blir en kirkehistorisk dato. Da blir Den norske kirke et eget rettssubjekt. Statusen som statskirke opphører. Men Stortinget har vedtatt at det offentlige skal bevilge kirkens driftsmidler.

6. oktober ble den økonomiske spenningen forløst. Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener Den norske kirke kan klare seg med dette fra staten:

• 1,9 milliarder kroner i form av et rammetilskudd. Dette blir nivået på den årlige bevilgningen.

• 100 millioner kroner til egenkapital i form av en engangsutbetaling.

• 125 millioner kroner til feriepenger i 2017.

LES MER Trosministeren

To krav

Fire dager etter fremleggelsen av statsbudsjettet, satte ti organisasjoner hverandre stevne, Presteforeningen, Fagforbundet, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Kirkelig Undervisningsforbund, Diakonforbundet, Parat, Akademikerforbundet, Fellesorganisasjonen og KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Møtet munnet ut i en felles uttalelse:

– Partene på kirkelig sektor mener at det fremlagte forslag til kirkebudsjett ikke innfrir de økonomiske forutsetninger Stortinget la til grunn for omdanningen av Den norske kirke til eget rettssubjekt i mai 2016.

De ti fremmer to krav:

• Driftsbevilgningen må minimum tilbake til 2016-nivå, så må den justeres opp for forventet pris- og lønnsvekst for 2017.

• Egenkapitalen bør reguleres opp til 15 prosent av driftsbevilgningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter