Nyheter

Samles til krig mot IS

Tyskland skal ut på historisk stort krigsoppdrag, men skal ikke bombe Syria. Norge venter på krigsutfordringen.

I parlament etter parlament vedtar nå Vestens ledende nasjoner å gå til krig mot terrororganisasjonen som siden i fjor sommer har kalt seg selv Den islamske staten (IS) – og som kontrollerer store områder i Syria og Irak.

Den tyske forbundsdagen sa i går ja til statsminister Angela Merkels plan for tysk deltakelse­ i den internasjonale militærkampanjen mot IS i Syria – en deltagelse som blir den største utenlandsoperasjonen i etterkrigstyskland.

Bombet straks

Onsdag vedtok det britiske parlamentet at landet skal delta i luftkrigen mot IS-mål i Syria. Kort tid ­etter meldte nyhetsbyrået Reuters at fire britiske fly hadde tatt av i par med en times mellomrom fra en base på Kypros for å bombe IS-mål i Syria.

Kort tid etter terrorangrepene­ i Paris 13. november varslet president François Hollande en ­nådeløs kamp mot IS, som tok på seg skylden for udåden.

– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Hollande.

To dager etter Paris-terroren bombet franske fly IS-hovedsetet Raqqa og ødela rekrutteringssenter og ammunisjonslager.

LES OGSÅ: Lengter etter dommedag

Ikke kjempe

Tyskland skal ikke bombe mål i Syria. Angela Merkel sender seks rekognoseringsfly, ett tankfly og en fregatt som skal beskytte det franske hangarskipet Charles de Gaulle. I tillegg skal opp til 1.200 tyske soldater delta i operasjonen, men disse skal ikke ut i aktiv kamp. Den ett år lange militæroperasjonen vil koste 134 millioner euro.

LES OGSÅ: Det digitale kalifatet

Venter, venter

Mens de største NATO-medlemmene slutter seg til krigen mot IS, avventer Norge «en konkret forespørsel».

Statsminister Erna Solberg (H) opplyste i Stortinget onsdag at Norge fortsatt vil legge vekt på politisk dialog for å finne et veikart for fred i Syria, og vil vurdere militære bidrag først om det skulle komme en konkret forespørsel.

Solberg viste til at Frankrike og Russland er rammet av terror­angrep som trolig har forbindelse til IS, men at Frankrike ikke har bedt om bistand via NATO.

– Det er alltid vanskelig å gjøre slike vurderinger fordi situasjonen endrer seg over tid. Vi har ikke fått forespørsel om militær støtte utover det vi gjør.

Norge har i dag rundt 90 soldater i Irak som driver med ­opplæring og trening av irakiske­ sikkerhetsstyrker i Bagdad og kurdiske styrker nord i landet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har tidligere i høst sagt det samme som Solberg; en eventuell forespørsel til Norge om militære bidrag i Syria vil bli vurdert.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mange bomber

Etter at Tyskland og Storbritannia sa ja til krig denne uka, er dette stridsbildet i Syria og Irak:

En USA-ledet koalisjon har bombet IS i Irak og Syria ­siden september i fjor. Angrepene er autorisert av den irakiske ­regjeringen, men ikke den ­syriske, som amerikanerne nekter å samarbeide med.

Koalisjonen består av rundt 60 land, men bare rundt en seksdel av disse deltar rent faktisk i luftangrepene, som det så langt har vært gjennomført 8.300 av. Amerikanske fly har gjennomført 80 prosent av disse angrepene.

Fem land, USA, Frankrike, Canada, Australia og Jordan, har bombet i begge landene. Storbritannia blir nå det sjette.

Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Tyrkia deltar i aksjoner i Syria, men ikke i Irak.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter