Nyheter

Samles om kompromiss

Halvparten av biskopene går inn for en løsning som de egentlig er imot i homofili­striden. – Vi vil ta ansvar for å holde kirken sammen, sier Bispemøtets leder.

Biskopene i Den norske kirke ­håper de nå har funnet en samlende løsning som kan skape ro etter mer enn 20 års intens kirkelig homofilidebatt. Øyvind ­Benestad, kirkemøte-medlem og en frontfigur i nettverket Levende folkekirke, som arbeider for at ekteskapet skal være en ordning for én kvinne og én mann, er skuffet:

– Biskopene har hatt en enormt vanskelig utfordring, med et nytt flertall i Kirke­møtet. Men jeg har vanskelig for å tro at den løsningen Bispemøtet nå ­anbefaler, vil fungere på lang sikt, sier Benestad.

– Jeg er skuffet over at biskopene enda en gang ser ut til å sette enhet høyere enn sannhet. Dette har vært dynamikken i denne saken de siste 20 årene. Man går fra skanse til skanse, tilføyer han.

LES OGSÅ: - Biskopene går fra skanse til skanse

Samlet bispemøte

Selv om seks av Bispemøtets tolv medlemmer fortsatt prinsipielt mener­ at ekteskapet er en ordning mellom én kvinne og én mann, ­anbefaler et samlet bispe­møte nå at Kirkemøtet vedtar å utarbeide «liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått ­likekjønnet ekteskap».

– Jeg tror alle ønsker at denne prosessen skal gå så fort som mulig. Jeg håper at en liturgi for likekjønnede par kan bli vedtatt på Kirkemøtet i januar 2017, sier Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land,

Nytt flertall

Etter kirkevalget i høst vil det være flertall i det nye Kirkemøtet for at homofile skal kunne gifte seg i kirken. For Åpen folkekirke, som stilte egne lister i ni av Den norske kirkes elleve bispedømmer, var dette en hjertesak.

– Vi er svært glad for Bispemøtets enstemmige vedtak. At Bispemøtet står samlet bak dette, er et historisk gjennombrudd, sier styreleder Sturla Stålsett.

– Det er viktig at biskopene slår fast at alle kirkens medlemmer får inngå ekteskap i sin ­lokale kirke. Dette åpner endelig for en forpliktende kirkelig likebehandling av likekjønnede og ulikekjønnede par, samtidig som ordningen speiler at det er to syn på dette i Den norske kirke, sier Stålsett.

LES OGSÅ: Stålsett jubler for bispemøtet

Realitetsorientering

Homofilt samliv har vært utredet flere ganger i kirken de siste tiårene. «Ytterligere teologiske utredninger vil neppe endre på dette forholdet, og ansees derfor heller ikke som nødvendig», skriver biskopene.

Biskop Stein Reinertsen, som er en av de seks som ikke anerkjenner ekteskap mellom personer av samme kjønn, sier at han har stemt for vedtaket ut fra «en realitetsorientering».

– Jeg tar til etterretning at Kirkemøtet nå har fått en sammensetning som innebærer at det er et nytt flertall. Hvis Kirke­møtet gjør et vedtak langs de linjer som Bispemøtet nå har anbefalt, kan jeg med integriteten i behold fortsatt stå i kirken og arbeide der med glede. Det håper jeg mange andre også vil gjøre, sier Reinertsen til Vårt Land.

Biskopen i Agder og Telemark sier at det for ham var helt avgjørende at bispemøtevedtaket inneholder et punkt der det heter at «et mindretall (...) ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet».

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bred samling

– Jeg mener Bispemøtet nå har lagt et godt grunnlag for bred samling i kirken, sier Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien.

– Vi vil ta ansvar for å holde kirken sammen. Og vi tror at dette vil bidra til at en svært tung og vanskelig sak kommer videre, sier hun.

Det har vært åpen strid i Den norske kirke om homofilt samliv siden tidlig på 1990-tallet. Biskopene konkluderer nå med at saken bør være ferdig debattert og oppfordrer Kirkemøtet til å erkjenne at dette «er en sak som Den norske kirke etter lange samtaler og flere utredninger ikke har lykkes å enes om.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter