Nyheter

Samler støv 
i bokhyllen

67 prosent av alle nordmenn eier en bibel ­eller et nytestament. Langt fra like mange leser dem.

– Det er ikke overraskende. Vi vet at kirker, organisasjoner og ikke minst Bibelselskapet har en stor utfordring i å få Bibelen ut av bokhyllen og ned på lesepulten, sier generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen.

I en fersk undersøkelse utført av TNS gallup på oppdrag av Bibelselskapet, svarer 67 prosent av de spurte at de eier en bibel eller et nytestament. Bare 18 prosent svarer at de har åpnet den det siste året.

– Jeg tror kirken må inspirere folk til å ta i bruk Bibelen. De må vise at selv om teksten er 2.000 til 3.000 år gammel, så er den fortsatt relevant for mennesker som lever i 2016, sier Mongstad-Kvammen.

LES MER: Elleve kjente personer viser sin bibel

– Livets bok

– Bibelen gjør Jesus kjent, og dypest sett er det bare Jesus Kristus som kan gjøre en avgjørende forskjell i menneskers liv og virkelighet, sier biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl.

Han er enig med Mongstad-Kvammen i at kirken må ta tak.

– Det er viktig at vi fremsnakker Bibelen, og holder den frem som livets bok. Martin Luther sa at Bibelen er den krybben som Jesus ligger i, og da må kirken vekke folks nysgjerrighet om hvem Jesus var, hvordan han kom, vokste ut av krybben, inn i virkeligheten og inn blant mennesker for å gjøre en forskjell.

Han snakker med Vårt Land mens han kjører inn mot Oslo for å delta på Bibelselskapets 200-årsjubileum.

– Det er her på E18 at Bibelen har en plass. Blant folk i hverdagen, sier biskopen.

Ingen barnebibel

– Jeg opplever ofte at kristne fremstiller Bibelen som en snill og god bok, men du skal jo ikke lese mange sider før du merker at det ikke stemmer, sier rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind.

Han har selv lest hele Det nye testamentet, og deler av Det gamle testamentet.

– Bildet av Jesus som en himmelsk barnehageonkel forsvinner ganske fort når man leser Bibelen. Et av de mildere tingene han sier er jo at ingen kommer til Himmelen uten ham, noe som kanskje ikke appellerer så mye i en flerreligiøs hverdag.

Søderlind mener likevel at ­Bibelen er viktig for allmenndannelsen.

– Det snakkes my om «religiøs analfabetisme», og det er jo et problem at ikke-troende ikke skjønner troende mennesker. Men verre er at man også kan utvikle en slags kulturell analfabetisme om man ikke kjenner Bibelen. Jeg mener ikke at kulturen vår er kristen, men kristendommen har selvfølgelig hatt enorm påvirkning. Hvis du ikke forstår Bibelen, så forstår du ikke deg selv og samfunnet du lever i.

ÅSHILD MATHISEN: «Bibelen er ikke lenger maktens instrument»

Pop-kulturelle referanse

Det er Mongstad-Kvammen fra Bibelselskapet enig i.

– Bibelen er en tekst som er viktig i vår kulturkrets. Hvis du skal forstå kunst, litteratur eller film, så må du kjenne litt til bibelen.

Hun får støtte av filmanmelder Jon Selås i VG.

– Jeg har aldri sett en film som ikke har en link eller referanse til Bibelen. Det er en understrekning av hvor grunnleggende de bibelske fortellingene er. De tar opp så allmenneskelige ting at den treffer enhver film.

HØR: Bibelen leses minutt for minutt

Leseplan

Undersøkelsen til Bibelselskapet viser at bare 6 prosent leser/bruker Bibelen ukentlig. Bare 3 prosent leser/bruker den daglig.

– Jeg tror vi må si til folk at de skal ta med Bibelen i kirken og bruke den. Det vi ser og bruker får vi et nærmere forhold til, sier sokneprest Berit Espeset i Sørnes på Sola

Hun har tidligere drevet misjonsarbeid i Brasil, og så hvor viktig Bibelen var i arbeidet med å bygge opp en ny menighet.

– Mange hadde ikke hatt så mye språkundervisning tidlige, og det ble en veldig god vane å åpne Bibelen og finne frem i den. Den var kilden til trosopplæring for voksne.

Hun mener flere burde bli flinkere til å lese Bibelen også i Norge.

– Bruk en bibelleseplan. Da handler det kun om å ha med seg et ord ut i dagen. Det skal ikke være et press om å lese i mange timer, men ta med seg noe å grunne over ut i hverdagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter