Nyheter

Samler muslimer rundt id

– Fint signal å sende ut etter det som har skjedd i Islamsk Råd, sier prosjektleder.

– Som moskérepresentanter og rådsmedlemmer synes vi alle det er trist at konflikten i Islamsk Råd kom midt i ramadan. Ramadan er en måned for selvransakelse. Jeg tror muslimer som kun har fått med seg saken gjennom media, har reagert sterkere på dette fordi det skjer under ramadan, sier Jamil Arshad i den Oslo-baserte moskeen Islamic Cultural Centre.

Når ramadan nå nærmer seg slutten, er han derfor glad for å kunne invitere til samarbeidsprosjektet han og forstander i Rabita-moskeen, Basim Ghozlan, har planlagt de siste månedene.

I Ghozlan og Arshads regi samles to norske moskeer – Rabita og Islamic Cultural Centre (ICC) til felles id-bønn og fest, når muslimenes hellige fastemåned avsluttes på onsdag. Sammen har de leid Ekeberghallen i Oslo til kalaset. Åpning av godteposer, ballongblåsing - og felles bønn står på dagsplanen.

LES MER: Les om bråket i Islamsk Råd Norge her

Lanserer historisk samarbeid

Prosjektet er historisk. Det er første gang to store moskeer samles om felles id-bønn i Norge. Felles feiring har de hatt før, men praktiske hensyn har ofte stått i veien for samarbeid. Blant annet har ulike moskeer fulgt ulike ramadan-kalendere, som gjør at moskeene har holdt id-samlingene på ulike datoer.

Rent teologisk er det derimot ingenting i veien for at muslimer i ulike moskeer og muslimske tradisjoner skal be sammen under den avsluttende id-bønnen. Det har for eksempel ikke vært så vanskelig å bestemme hvem som skal lede bønnen.

– Det er små forskjeller i bønneformer mellom de ulike moskeene, men dette er ikke noe muslimer selv vil se på som noe problem. Det er toleranse for uenigheter i islam, og utgangspunktet er at man skal være åpen for ulike praksiser, sier Basim Ghozlan, som er forstander i Rabita-moskeen.

LES MER: Kulturministeren fryser fortsatt statsstøtten til muslimer

Viser ungdommen at de ikke bare kranger

Både han og Arshad synes det er fint å kunne vise medlemmene sine at de kan samarbeide. Og da spesielt til ungdommene i moskeene.

– De får med seg gjennom medieoppslag at det er så mye konflikt der ute. Men det skjer mye samarbeid også, som ikke alltid er like synlig, sier Ghozlan.

Blant annet møtes moskéledelsen ofte til samtaler og te-drikking, eller samles om ulike initiativer og prosjekter. Selv om det er uheldig at konflikten i Islamsk Råd kom midt i ramadan – og det er tilfeldig at samarbeidsprosjektet mellom de to moskeene holdes nå – ser Arshad prosjektet som en fin oppmuntring i en tung tid:

– Jeg tror dette er et fint signal å sende ut etter det som har skjedd.

LES OGSÅ: Hun er ikke imam – men en kvinnelig imama

Klovn, godteposer – og felles bønn

Medlemmene i deres respektive moskeer, rundt 3.000 i Rabita-moskéen og 4.000 i Islamic Cultural Centre, viser også at de verdsetter det. På Facebook har noen skrevet «Det er som en drøm som går i oppfyllelse», om felles-feiringen.

Mange av medlemmene er vant til feiringer på store sletter slik de holdes i utlandet, der flere tusen mennesker samles. I Norge, der været er vanskeligere å planlegge, blir de i stedet gjerne henvist til moskélokalene, som kan være trange og upraktiske for fest – og ikke innbyr til langvarig feiring sammen.

LES OGSÅ: Flere nordmenn oppdager at faste er bra for indre liv

Nå slår Rabita og Islamic Cultural Centre sammen flere av sine id-tradisjoner, til det beste for medlemmene. Flere tradisjoner ligner norsk 17. mai-feiring. Det blir klovn for de minste, godteposer, ballonger, kaker og is.

– Her, som på 17. mai, skal barna stå i fokus. De skal få et godt minne. Da er det godt å slå sammen gode tradisjoner, fastslår Arshad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter