Religion

Samarbeidet stoppet opp

Samarbeidet mellom Islamsk Råd og Det mosaiske trossamfunn har blitt kraftig redusert mens Mehtab Afsar har vært generalsekretær. – Nedprioritert, sier rabbiner.

– Tidligere var det mye samarbeid mellom Det mosaiske trossamfunn og Islamsk Råd, og vi hadde en del fellesarbeid for å skape et trygt Norge som gir plass for alle minoriteter. Men de siste årene har aktiviteten vært lav.

Det sier rabbiner i Det mosaiske­ trossamfunn, Joav Melchior.

– Vi savner det gode sam­arbeidet.

LES OGSÅ: – Afsar mobber sine egne til taushet

Nedprioritert

Melchior ­ønsker ikke å dele ut skyld, og tar mye av ansvaret for det mang­lende samarbeidet på egen kappe.

– Det har ikke vært noe konkret problem, og jeg tror ikke det er sånn at noen har ønsket mindre kontakt. Men samarbeidet har blitt nedprioritert de siste årene, både fra vår side og fra deres.

Du sier «de siste årene». Hva mener du med det?

Det er den tiden Afsar har vært generalsekretær.

LES OGSÅ: Afsar svarer: – Mobbeanklagene er forsøk på å demonisere meg

Ikke overrasket

Styret i ­Islamsk Råd Norge (IRN) trakk seg tidligere i sommer etter at de ikke fikk gjennomslag for å gi Afsar sparken. De mente generalsekretæren var uegnet i jobben. Flere har i etterkant bekreftet at Afsar er vanskelig å samarbeide med. 
Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn er enig med Melchior, og mener det er mer enn generalsekretæren som ligger bak problemene.

– Jeg er ikke overrasket over det som nå skjer i Islamsk Råd. Men vanskelighetene vi har opplevd i dialogarbeidet tror jeg handler like mye om strukturen i organisasjonen, og ikke bare Afsar.

LES OGSÅ: Her kom bråket til overflaten

Uforberedt

Han kjenner Afsar og IRN gjennom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), og bekrefter at det tidvis har vært utfordrende å samarbeide med dem.

– Ja, Afsar stilte for eksempel ofte uforberedt til møter, men det største problemet mener jeg var at han hadde bundet mandat. Uten de nødvendige fullmaktene måtte han ofte tilbake til styret sitt for å få avklart saker. Det gjorde ting mer komplisert, og resulterte i at det tok lang tid.

Merkbart bedre

Anne Sender, sekretariatsleder i STL skriver i en e-post til Vårt Land at hun og STL ikke ønsker å blande seg inn i personalsaken i IRN, men trekker fram at samarbeidet med styret som valgte å trekke seg var svært godt.

– De signaliserte at de ønsket å delta mer, og ta mer ansvar praktisert med mer åpenhet. Det medførte at tilsvar til ut­talelser, levering av avtalte innspill til politiske lovforslag, tilbakemeldinger på aktiviteter, tidsfrister for rapporter og så videre ble merkbart bedre det siste året under den ledelsen, skriver hun, og fortsetter:

– Det er viktig at IRN som samlende konsept kommer gjennom krisen og at organisasjonen får tilstrekkelig internt demokratisk mandat og ressurser til å løse sine mange viktige oppgaver som representant for sin del av det muslimske miljøet i Norge.

Også Melchior og Kohn håper organisasjonen raskt får stablet på beina en god ledelse.

KOMMENTAR: Islamsk Råd fra vondt til verre

Heksejakt

Lørdag skrev Vårt Land om blant annet Yousef ­Assidiq og Linda Noor som fortalte om sine opplevelser med ­Afsar. Begge har opplevd å bli skjelt ut av Afsar i etterkant av debatter. Afsar sier han ikke kjenner seg igjen i historiene deres.

Kritikken kom etter at statsminister Erna Solberg møtte Afsar­ til debatt i NRKs Dagsnytt 18, hvor Solberg oppfordret ­Afsar og IRN til å bedre ivareta og støtte opp under initiativer fra unge muslimer.

– Det stemmer nok at IRN ofte ikke støtter unge muslimers initiativ, men det blir feil å klandre Afsar alene, sier Kohn.

– Det virker nesten som om det er «open season» eller heksejakt på Mehtab. Jeg har mye bra å si om Afsar. Han er en ålreit fyr som er lett å snakke med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion