Kirke

Salt anklages for «fordekt forkynnelse» på barneskole: – Urimelig mye pes, sier rektor

Siden 2015 har Salt Bergenskirken drevet kulturskole og tilbudt gratis fritidsaktiviteter på en barneskole i Bergen. Etter varsel fra en foreldregruppe undersøker kommunen om det har foregått «fordekt forkynnelse».

– Jeg synes det har vært urimelig mye pes på dette og jeg opplever det som uberettiget kritikk. Det bygger mer på antakelser enn kunnskap, sier rektor Rune Monsen ved Fridalen skole.

En foreldregruppe ved barneskolen i Bergen har i høst gått hardt ut mot skoleledelsen. Bakgrunnen er at elevene siden 2015 har fått tilbud om leksehjelp og kulturskoleaktiviteter i Fridalens lokaler etter skoletid. Tilbudet drives av pinsemenigheten Salt Bergenskirken.

Foreldre fikk sjokk

– Flere av foreldrene vi har vært i kontakt med, har trodd at kulturskole- og leksehjelptilbudet de har meldt barna sine på har vært i regi av skolen, og ikke en kristen frikirke. Selv må jeg si jeg fikk sjokk da jeg oppdaget det, sier én av foreldre til Fri tanke.

Ifølge Fri tanke hevder flere av foreldrene at det foregår «fordekt forkynnelse» på skolen. Nettavisen skriver at «flere av foreldrene forteller om forkynnelse i form av oppslåtte bibler, synging av kristne sanger og utdeling av billetter til kristne arrangement».

Som følge av dette har foreldregruppen, som ifølge rektor Rune Monsen består av omtrent 20 foreldre, sendt et varsel til Bergen kommune. Vårt Land har vært i kontakt med en representant for foreldregruppa, som sier at ingen av dem ønsker å uttale seg om saken.

Avviser anklager

Rektor på Fridalen ser «absolutt ingen grunn» til å tro at Salt driver «fordekt forkynnelse» på skolen. Han mener foreldregruppens påstander bygger på spekulasjoner.

– Siden virksomheten drives av en kristen menighet tror foreldregruppen at Salt driver forkynnelse og misjonering. De har lett etter bevis for dette og funnet en bibel og brosjyre om kristen tro. Men ingen av disse foreldrene har sett aktivitetene som foregår, sier Monsen.

– Hvis det stemmer at man har funnet bibel og brosjyre her, er ikke det problematisk?

– Jeg har gitt beskjed til Salt og bedt dem fjerne brosjyrer og bibler. De har sagt at de skal være nøye på det, og dermed er dette uproblematisk, sier Monsen.

Han påpeker at brosjyren som ble funnet er to år gammel, og at det finnes mange bibler på Fridalen skole som brukes i KRLE-faget.

‘Ikke forkynnelse’

– At det i en tidlig fase lå en bibel sammen med KK, Donald og Illustrert Vitenskap på venterommet kan neppe kalles forkynnelse, sier pastor Øystein Gjerme i Salt Bergen.

Han avviser at kulturskolen har drevet med trosformidling og hevder at kulturskolen aldri har lagt skjul på at det er en kirke som står bak tilbudet.

– På alle plakater står vår logo, og når dette i noen få enkelttilfeller har vært glemt, har vi rettet opp i det så snart vi ble klar over det, forteller han.

Da Salt kulturskole ble startet i 2013, var det for å bidra med noe positivt i et lokalmiljø der ventelistene til den kommunale kulturskolen var lange, forteller Gjerme. To år senere flyttet virksomheten til Fridalen skole i en bydel der mange barn lever under fattigdomsgrensen. Etter samtale om bydelens behov med daværende rektor, startet Salt kulturskole «Fritt spillerom» som et gratis fritidstilbud for 5-7. klassinger.

– Vi ønsker å være med og bidra til å bedre miljøet i nærområdet, bidra til økt integrering, samtidig som vi skaper sang- og musikkglede og utvikler talenter, sier Gjerme.

Offentlig støtte

Kulturskolen tar betalt for elever, men tildeler også kulturstipend med gratis undervisning for de som ellers ikke ville hatt råd til det. Gjerme forteller at kulturstipend og Fritt spillerom delvis er finansiert av Bufdir og Bergen kommune gjennom såkalte levekårsmidler.

– Pengene er øremerket disse prosjektene og går ikke til drift av den kommersielle delen av kulturskolen, forteller Gjerme.

Ved påmelding til kulturskolen via nettstedet Checkin.no blir man spurt om eleven er kristen. Dette har flere av foreldrene reagert på.

– Går dere ikke over streken når dere henter inn slike personopplysninger?

– Vi spør om dette fordi vi gjerne bruker kristne sanger i undervisningen dersom elever selv oppgir at de har en kristen tro og ønsker det selv. Når det er fellesundervisning i sang eller dans, bruker vi ikke kristne sanger, sier Gjerme, som legger til at alle personopplysninger håndteres i tråd med den nye personvernloven.

---

Salt Kulturskole

  • Ble startet i 2013.
  • Eies av Salt Bergenskirken, men drives som en selvstendig avdeling av daglig leder.
  • Kulturskolen tar betalt for elever, men tildeler kulturstipend med gratis undervisning for de som ellers ikke ville hatt råd til det.
  • Siden 2015 har Salt Kulturskole drevet «Fritt spillerom» et gratis fritidstilbud for 5-7.klassinger.
  • Kulturskolen har 123 elever, 15 lærere og 10-15 frivillige miljøarbeidere.

---

Undersøker saken

Ettersom foreldregruppen har sendt et varsel til Bergen kommune, har virksomheten til Salt kulturskole havnet på bordet til Marius Bøe, direktør for Etat for skole.

– Noen har en opplevelse som gjør at de velger å si fra til kommunen. Vi undersøker saken og har ikke konkludert i den ene eller andre retningen, sier Bøe.

I Bergen har bystyret bestemt at kommunale bygg skal kunne brukes av eksterne aktører på ettermiddager og i helgene, slik at arealene blir tilgjengelig for folk.

– Er det noe i veien for at skolene brukes av religiøse aktører?

– Ikke i utgangspunktet. Det kan være problematisk hvis det opplyses om et rent aktivitetstilbud, men egentlig foregår forkynnelse eller trosopplæring, sier Bøe.

LES MER OM SALT BERGEN:

Stappfullt under åpningsgudstjeneste

– I Salt respekterer de barnedåp

Min tro-intervju med Salt-pastor Øystein Gjerme


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke