Musikk

Salmevinner etterlyser mer allsang

Det er snart bare på fotballbanen og i kirken man kan synge samstemt.

Bilde 1 av 2

Det sier den norske kvinnen Åshild Watne, som selv gjør en innsats for å bevare allsangen. Nylig gikk hun av med seieren i en europeisk musikk-konkurranse.

– Fortell oss hva du har vunnet?

– I 2017 er det 500 år siden reformasjonen. Dette skal markeres, og i den sammenheng har Community of Protestant Churches in Europe, bestemt seg for å skape en ny salme til jubileet. Først avholdt de derfor en tekstkonkurranse, der de valgte ut noen salmetekster. Deretter gjennomførte de en melodikonkurranse. Det var 120 bidrag som ble bedømt anonymt.

Valgte høytidsstemt lovsang

– Hvilken tekst komponerte du over?

– Jeg valgte en tekst av en dansk salmedikter som jeg syntes var spesielt fin. Den var skrevet av Holger Lissner, som blant annet har flere salmer i den danske salmeboken.

LES MER: Karaoke skal redde salmeskatten

– Hvorfor valgte du akkurat denne?

– Det er en litt høytidsstemt lovsang, der alle versene slutter med "vi synger". Lissner var tydelig en tekstforfatter som visste hvordan en sangtekst skal fungere. For det er forskjell på lyrikk og sangtekster. For en at en sangtekst skal være god, er det blant annet viktig at tekstrytmen er lik i alle vers. Dette går på tunge og lette stavelser, men også på at høydepunktet i alle versene må treffe på samme sted, slik at det blir et samspill mellom melodi og tekst.

– Noe av det flotteste som finnes

– Du underviser i musikkvitenskap på universitetet, men komponerer på fritiden. Hvorfor akkurat salmer?

– Jeg er veldig glad i allsang og melodier. Ikke minst samstemt sang, synes jeg er noe av det flotteste som finnes. Men det er ikke mange steder man lenger kan synge slik. Kanskje er det bare på fotballbanen og i kirken. Jeg komponerer mye annet også, jeg har laget mye viser og barnemusikk. Og jeg har gitt ut en CD om en brennmanet som het Medusa og laget julespill som fremføres julaften i Ullern kirke.

LES MER: Slik vekker du julesanggleden hos barna

Musikk som brenner seg fast

– Hvilken status har musikk for barn blant komponister?

– Jeg jobber på universitetet, og møter ofte studenter som forteller om sanger jeg har laget som de har sunget som barn. Vi skal ikke undervurdere musikk for barn, fordi denne musikken blir sittende. Jeg er mor til tre sølvgutter. Koret hadde nettopp jubileum, og inviterte da tidligere sølvgutter på til jubileumskonsert i Oslo konserthus. Da kom flere hundre menn i dress opp på scenen og deltok på en siste sangen. Det sier noe om at musikken du lærer som barn er musikk for livet. Det er mye musikk som ikke har en varighet i dag, men musikk for barn har gjerne det.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk