Musikk

– Salmer sitter 
dypest

Fredag fremfører Tord Gustavsen Trio norske ­salmer på afghansk, sunget av afghansk-tyske Simin Tander.

Hva er ideen bak konseptet, Tord Gustavsen?

– Jeg ville se om de norske salmene som har vært mine ­musikalske og åndelige røtter helt ­siden barndommen, kunne­ transformerer inn i et felles ­åndelig univers med kristen mystikk og impulser fra sufisme og tantra. Simin Tanders stemme, og tolkning av de gjendiktede salmetekstene, til det særdeles musikalske afghanske språket pashto, var hovedgrunnen til at jeg ville satse på dette prosjektet. Hittil i år har vi holdt 40 konserter.

LES OGSÅ: På Stortinget gikk vi helt i kjelleren for å finne Gud

Er salmetekstene blitt mye forandret?

– Vi har trukket ut essensen i dem; brukt noen linjer fra kjerne­versene som gjentas nærmest som et mantra. Det var i mine ører en bedre løsning enn tolv vers med luthersk teologi.

Kan du nevne noen av salmene du valgte?

– «Jesus du søte forening å smake­», «Med Jesus vil eg fara» og «Eg veit i himmelrik ei borg». De har alle utrolig betagende ­melodier, og er en trøst midt i 
det vanskelige. Mange jazz­musikere snakker om hvor viktig standard jazzlåter er for dem, men for meg stikker salmene enda ­dypere. De tåler også å bli tolket i en jazzretning, de tåler det meste.

LES OGSÅ: Fikk bot for å klistre dette bibelverset på bilen

Albumet The Ground, det første jazzalbumet som toppet VG-lista, i 2005, har du sagt var en sorgbearbeiding etter at noen av dine nærmeste omkom i en trafikkulykke. Var det en salme­tilnærming i de låtene også?

– Ja. De hadde mye av salmenes grunnfjell, men også åpenhet og trøst, i seg. The Ground er ordløse salmer, eller abstrakt gospel om man vil. Musikk jeg håper trøster og løfter.

Hvor viktig er denne musikken for troen din?

– Den er viktig for den ordløse delen av den. Slik også tanken, teologien og den meditative stillheten er viktig for troen min.

LES OGSÅ: Skrev Syria-salme i sinne mot Gud – hør den her

Hva håper du musikken din skal gjøre med lytteren?

– Den er en invitasjon til en meditativ reise, hvor jeg håper lytteren kan møte seg selv.

Og Gud?

– Ja. Men jeg tror det finnes forskjellig språk for dét. Noen vil velge å kalle det et møte med kjærlighetskreftene.

Hva er hellig for deg?

– Kjærlighetskreftene. Og livsstrømmen som strekker seg oppover mot vekst og utvikling, men også nedover mot røttene.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk