Nyheter

Sakte fart for flyktninger til Norge

Norge har i år bare tatt imot 100 av et løfte om 750 flyktninger.

Norge har lovet å ta imot 750 flyktninger fra Hellas og Italia i år, og like mange neste år. Hittil har det bare kommet om lag 100; 20 fra Hellas og 80 fra Italia.

– At dette går så sakte og tar så langt tid er uverdig og helt uforståelig. Ikke noe land i Europa burde vært mer i stand til å oppfylle sine løfter. Norge er et rikt land som i år har fått et lavt antall asylsøkere, mens myndighetene har brukt 1,4 milliarder kroner på mottaksplasser som står tomme, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

LES OGSÅ: Kommer du hit uten visum får du aldri komme tilbake

Ubeboelig i flere av leirene

Flyktninghjelpen driver omfattende arbeid for flyktninger i Hellas. Fra Hellas bekrefter Claire Whelan beskrivelsene av bortimot umenneskelige forhold.

– Ja, det er uholdbare tilstander, og langt under de minimumsstandarder man skal ha for slike leirer. Spesielt i varelagerleirene i nord er det ubeboelig for folk. Det er skuffende og overraskende at dette er alt vi kan klare i Europa i 2016, sier Whelan.

Både Flyktninghjelpen og FNs flyktningkommissær UNHCR prøver nå å redde greske flyktninger inn fra vinterkulden. UNHCR jobber for å skaffe nesten 20.000 plasser i leiligheter.

LES MER: De greske flyktningleirene vil bli stående som en skamplett på Europas historie

Utleiere sier nei til flyktninger.

Flyktninghjelpen har hittil kontaktet 270 utleiere av hotellrom og leiligheter i Hellas for å kunne hjelpe de aller svakeste. Bare fra én utleier har de fått tilslag.

– Noen ønsker åpenbart ikke å leie ut til flyktninger, sier Claire Whelan.

Hun håper fortsatt det vil løsne. I mellomtiden ser Flyktninghjelpen etter fasiliteter som i hvert fall har litt bedre forhold, med for eksempel konteinere i stedet for telt.

– Mange vil likevel måtte klare seg gjennom starten på vinteren under svært elendige boforhold, sier Whelan.

LES OGSÅ: USA og Canada på verdimessig kollisjonskurs

Ber Norge sette opp farten.

Pål Nesse ber norske myndigheter få fortgang i mottaket av syriske flyktninger.

– Vi skjønner ikke hvorfor dette tar så lang tid. Sikkerhetsklareringen tar ifølge politiet bare et par uker. Er det snakk om ekstrem byråkratisk treghet og manglende vilje? spør Pål Nesse.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter