Nyheter

Sa nei til abort i pavens hjemland

Argentinske kvinner nektes abort. Lovendring ble avvist. Folk feiret i gatene.

Abort er legalisert i Cuba og Uruguay. Onsdag håpet mange argentinske kvinner at Argentina skulle bli det tredje landet i Latin-Amerika som sa ja til selvbestemt abort.

Men etter en debatt som varte i 15 timer, ble forslaget nedstemt i senatet. 38 senatorer stemte mot, 31 støttet lovendringen, mens to avsto fra å stemme.

Behandlingen i senatet kom etter at underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen 14. juni vedtok selvbestemt abort innen 14. uke. Avstemningen i underhuset var nervepirrende, og resultatet ble til slutt 129 mot 123 stemmer.

Men før loven kunne endres måtte også senatet si ja. Det gjorde det ikke.

LES MER: Styrketest for den katolske kirken

Ansvar

En av de 31 senatorene som støttet lovendringen, Norma Durango, sier til nyhetsbyrået AFP at de senatorene som stemte mot liberaliseringen bærer et stort ansvar.

– De vil være ansvarlige for dødsfallene som kommer.

Årlig blir det utført rundt 500.000 illegale aborter i Argentina, opplyser Human Rights Watch. Rundt 100 kvinner dør hvert år som følge av slike aborter.

Delt

Titusener av tilhengere og motstandere av selvbestemt abort var til stede utenfor kongressbygningen i Buenos Aires mens debatten pågikk. President Mauricio Macri hadde varslet at han ville godkjenne lovendringen hvis den også fikk flertall i senatet.

I pave Frans' hjemland har den foreslåtte loven avtegnet et dypt skille i befolkningen som tradisjonelt tilhører den katolske kirken. Vel 60 prosent – og særlig unge – støttet retten til selvbestemt abort, viste en meningsmåling utført av universitetet i Buenos Aires rett før senatsbehandlingen.

Feiret

Både motstandere og tilhengere av lovendringen møtte onsdag opp i tusental utenfor kongressen. Mens debatten gikk inne i senatet holdt den katolske kirken en «Messe for livet» i katedralen i Buenos Aires.

Da resultatet i senatet ble klart gråt tilhengerne som hadde møtt opp utenfor kongressen, mens abortmotstandere jublet og sendte opp fyrverkeri.

Tale

To dager etter at underhuset vedtok lovforslaget 14. juni gikk pave Frans til et sterkt angrep på retten til abort i en tale i Vatikanet. Å ta abort etter fosterdiagnostikk-test er en moderne versjon av nazistenes forsøk på å skape en ren rase ved å eliminere de svakeste, sa Frans:

– Barn bør bli akseptert som de er skapt, som Gud sender, som Gud tillater, selv når de er syke.

Paven understreket han at verden i det forrige århundret ble skandalisert av nazistene som vil skape en ren rase:

– I dag gjør vi det samme, men med hvite hansker.

I pavens hjemland ble talen oppfattet som et angrep på underhuset og en sterk oppfordring til senatet om å avvise lovforslaget.

LES MER: Abortsyn viktig ved dommervalg

Rettigheter

De som kjemper for retten til abort i Argentina mener å ha å ha vunnet mye, selv om de tapte den siste avgjørende runden i senatet. Edurne Cárdenas, advokat i en menneskerettighetsorganisasjon, forteller New York Times at kampanjen for abort har styrket kvinners kamp for rettigheter i et konservativt land.

– Setter vi opp en liste over hva vi har vunnet, og hva vi har tapt, er listen over seiere mye større, sier han, og legger til:

– Før eller siden blir abort lovlig.

Strengt

I dag er abort i Argentina kun tillatt i tre tilfeller: Når det er snakk om voldtekt, hvis det er risiko for mors liv eller hvis fosteret er funksjonshemmet.

De fleste andre latinamerikanske land har lignende lovgiving. Hele 97 prosent av kvinnene i verdensdelen lever i land der retten til abort er svært strengt regulert, forteller Guttmacher Institute.

I seks land, Surinam, Haiti, Dominikanske republikk, Honduras, Nicaragua og El Salvador, er abort totalforbudt. I sistnevnte land er også spontanabort kriminalisert.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter