Nyheter

Sa at arabiske barn får antisemittisme inn med morsmelken

Nå kan den franske forskeren bli domfelt for hatefull ytring.

Bilde 1 av 2

Det er historikeren Georges Bensoussan som sitter på anklagebenken, en verdensledende ekspert på jøder i arabiske land.

Uttalelsene han er tiltalt for, falt i et radiointervju i 2015. Da siterte Bensoussan blant annet en algerisk sosiolog, og hevdet at «i arabiske familier både i Frankrike og andre steder, vet alle, uten å ville si det, at antisemittisme blir overført med morsmelken».

Metafor

Selv om Bensoussan hevder at dette var ment som en metafor for at det finnes en kulturell faktor i overføring av holdninger, så ble utsagnet anmeldt som en ytring som kan egge til rasistisk hat.

To organisasjoner anmeldte uavhengig av hverandre Bensoussan for hatefull ytring: Kollektiv mot islamofobi i Frankrike og Den internasjonale ligaen mot rasisme og anti-rasisme (LICRA).

Splitter

Den pågående rettssaken har utløst sterke meninger på begge sider, også innad i LICRA, som er kjent ikke minst som en vaktbikkje mot antisemittisme. Den prominente franske filosofen Alain Finkelkraut trakk seg i protest fra sin æresplass i styret av LICRA.

Han finner det meningsløst at Bensoussan skal forfølges, etter å ha parafrasert den algeriske sosiologen Smain Laacher, som har sagt at antisemittismen i muslimske områder «finnes i luften man puster».

Ifølge The Times of Israel har det blant høyreorienterte jøder i Frankrike lenge vært betydelig frustrasjon over «politisk korrekt sensur». Mange reagerer nå med raseri mot rettsforfølgelsen av Bensoussan, hvis ytring er karakterisert som farlig, på linje med retorikk mot muslimer fra den ytterliggående høyresiden.

«Jihad»

Den tidligere Le Monde-reporteren Yves Mamou betegner saken som «jihad mot sannheten», en slags hellig krig mot en sannhet som må vike for politisk korrekthet.

Leder Sammy Ghozlan i en sentrum-høyreorientert antisemittisk organisasjon kaller rettsforfølgelsen sjokkerende, og at LICRA har «senket seg ned i en hengemyr av en rettssak mot å fortelle sannheten».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter