Verden

Rystes av brutale voldtekter

En bølge av grove voldtektssaker i India har ført til folkelig protest og avsky. Regjeringen krever dødsstraff for å voldta barn under 12 år.

I går meldte indiske medier at en 17 år gammel jente kjempet for livet, etter å ha blitt voldtatt og satt fyr på i den østlige delstaten Jharkhand fredag.

– Jenta har fått førstegrads forbrenning over 70 prosent av kroppen. Det er en sjanse for at hun overlever, sier politisjef Shailendra Barnwal.

100 situps

Dagen før ble en 16 år gammel jente voldtatt av to menn i landsbyen Chatra i samme delstat, mens familien var i et bryllup. Familien klaget voldtekten inn til landsbyrådet, som dømte de to overgriperne til 100 situps og en bot på rundt 6.000 kroner.

Til tross for den lave straffen, ble de to mennene rasende og returnerte med flere medhjelpere til landsbyen. Jentas foreldre ble banket opp, huset rasert og 16-åringen satt fyr på og drept. 14 menn er pågrepet.

– Det er misvisende å hevde at India har en voldtektskultur, men landet med 1,3 milliarder innbyggere preges av konservative kjønnsroller og mannsdominans i nesten alle segmenter av samfunnet, sier professor Kathinka Frøystad ved Universitetet i Oslo.

Grove saker

Så langt i år har en rekke grove voldtektssaker i India vakt oppmerksomhet:

I januar ble åtte år gamle Asifa Bano gjengvoldtatt og drept i et hinduistisk tempel i delstaten Jammu og Kashmir. De åtte tiltalte skal ha sett seg ut jenta fordi de ønsker å drive de nomadiske muslimske stammene ut av den hindudominerte regionen.

I april ble en sju år gammel jente funnet voldtatt og drept på en byggeplass, etter at hun hadde blitt meldt savnet fra et bryllup i Etah i delstaten Uttar Pradesh.

I april ble guruen Asumal Sirumalani (77) dømt til livsvarig fengsel for voldtekt av en 16 år gammel jente.

Samme måned døde en seks år gammel jente etter voldtekt og kvelning i delstaten Odisha.

Mørketall

Relativt få voldtektssaker i India blir anmeldt, delvis fordi anmeldelser bare i et lite fåtall av saker ender med fellende dom.

– Det har likevel skjedd en markant opptrapping i arbeidet med rettsforfølging av voldtekter, drevet fram av alt fra kvinners grasrotorganisasjoner til en mer offensiv regjering under stats-
minister Narendra Modi, sier Kathinka Frøystad.

Det har trolig bidratt til at flere voldtekter nå anmeldes. Ifølge Indias statistikkbyrå økte antallet anmeldte voldtekter av mindreårige jenter med over 80 prosent fra 2015 til 2016. Anslagsvis 95 prosent av overgriperne var familie, venner eller naboer.

Dødsstraff

I kjølvannet av protesene etter gruppevoldtekten av åtte år gamle Asifa Bano i januar, vedtok Modi-regjeringen nylig en forordning som foreslår dødsstraff for voldtekt av barn under 12 år.

Kritikere frykter at dersom forslaget blir vedtatt av nasjonalforsamlingen, er faren stor for at det blir enda sterkere press mot å anmelde en overgriper innenfor familie eller lokalsamfunn. Det er også økt risiko for at overgripere vil drepe offeret framfor å risikere et vitneutsagn.

– Jeg tviler på at lovforslaget blir vedtatt, men det kan likevel bidra til økt oppmerksomhet om et alvorlig samfunnsproblem, sier professor Kathinka Frøystad.

Overgrep

– Indias misbruk av kvinner er det største overgrepet mot menneskerettigheter på jorden, skriver Deepa Narayan, forfatter av boken Breaking The Silence About India's Women.

Hun påpeker at over halvparten av indiske menn og kvinner fortsatt mener at kvinner av og til fortjener å bli slått, og hver time ble en kvinne drept for ikke å skaffe nok medgift til ektefellen. Statistisk har India et underskudd på 63 millioner kvinner, hovedsakelig på grunn av kjønnsselektive aborter og bedre ernæring og medisinsk oppfølging av gutter.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden