Nyheter

Rykket opp etter sexskandale – nå trekker han seg

Betanien Bergens nye toppsjef gir seg. Han forklarer avgangen med mange «arbeidskrevende» enkeltepisoder. Forgjengeren ble dømt for underslag.

Onsdag har Knut Rasmussen sin siste dag som administrerende direktør i Stiftelsen Betanien Bergen (SBB). Styret, som samles til møte tirsdag, vil konstituere ny direktør. Rasmussen går ikke til ny jobb.

– Min tid som leder har vært preget av enkeltepisoder som har skapt mye uro i organisasjonen. Håndteringen av disse har vært svært arbeidskrevende, sier Rasmussen i en kunngjøring.

LES MER Eks-sjef inngår forlik

Mange saker

Stiftelsen, som driver sykehus og sykehjem – og inntil nylig også en høyskole – har de siste årene vært i hardt vær:

• I februar i fjor ble tidligere administrerende direktør Are Blomhoff dømt til fengsel i tre år for underslag av over 15 millioner kroner, bedrageri og sexkjøp i utlandet. Pengene ble tatt fra en vedlikeholdskonto tilhørende det spanske sykehjemmet Fundación Betanien, som eies og drives av Betanien, og som har en driftsavtale med Bergen kommune.

• I februar i år inngikk SBB og Blomhoff et rettsforlik der han forplikter seg til å tilbakebetale nesten 19 millioner kroner til SBB.

• Selv om Blomhoff var under etterforskning for underslag, lot styret ham reise til Slottet og takke kong Harald for Kongens fortjenstmedalje. Slottet ble ikke informert om at Blomhoffs underslag. Eks-SBB-sjefen leverte tilbake medaljen, og tildelingen ble slettet.

• I april i fjor trakk styreleder Christian Hysing-Dahl i SBB seg etter det han selv kalte stiftelsens verste krise noensinne. Ved styrevalget ble styret byttet ut.

• I februar i år avslørte Bergensavisen at mens dansk politi etterforsket overgrep mot to kvinnelige pasienter, jobbet gjerningsmannen på Betanien sykehjem. Her meldte pasienter fra om overgrep, men sykehjemmet dysset ned innrapporterte klager om berøringer og utilbørlige tilnæringer.

• Fylkesmannen i Hordaland opprettet tilsynssak mot Betanien. I juni konkluderte Fylkesmannen med at Betanien sykehjem har hatt mangelfull styring av rutiner og praksis for håndtering av ansatte etter at en overgrepsdømt og drapstiltalt mann fikk jobb der.

• I mars varslet Bergen kommune at de ikke fornyer leieavtalen med sykehjemmet Fundación Betanien i Spania. Bystyret vedtok i september at kommunen ikke skal bruke det private sykehjemmet lenger. Bergen betaler for 19 plasser fram til 2018. 47 ansatte mister jobben i Spania.

LES MER Tilbød ny stilling og stillhet

Fire år

Rasmussen kom til SBB i 2012 og ble ansatt som ny direktør på Hospitalet Betanien. Da Blomhoff ble avsatt i 2013, ble Rasmussen konstituert som daglig leder. I 2014 ble han permanent toppsjef for hele stiftelsen. Han kom til SBB fra stillingen som daglig leder ved Signo Dokken, og har tidligere vært administrasjons- og attføringsleder i Fretex Vest-Norge.

– Etter fire år i stillingen finner jeg det best både for meg personlig og stiftelsen at jeg trer til side. Jeg er stolt over arbeidet våre ansatte utfører hver dag, og ønsker å takke for tiden jeg fikk her, sier Knut Rasmussen.

Jakter ny leder

Filip Rygg, styreleder i Stiftelsen Betanien Bergen siden april i fjor, takker Rasmussen for innsatsen.

– Jeg har respekt for avgjørelsen, og forståelse for hans valg, sier han som nå må ut på lederjakt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter