Nyheter

Russland har startet flyangrep i Syria

Russland har startet flyangrep mot mål i Syria, bare timer etter at nasjonalforsamlingen i Moskva ga grønt lys for en russisk militæroperasjon på syrisk territorium.

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter onsdag ettermiddag at landets kampfly har gjennomført sine første mål mot IS-opprørere i Syria.

– Russlands luftforsvar har start luftangrepene mot IS-mål på syrisk territorium, sier talsmann Igor Konasjenkov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

USA ble varslet om angrepene på forhånd, opplyser en ikke navngitt amerikansk tjenestemann. Angrepene skjedde i nærheten av byen Homs, men områdene ser ikke ut til å være kontrollert av ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), ifølge kilden, som også oppgir at de amerikanske flyangrepene mot IS fortsetter som normalt.

Grønt lys i Moskva

Meldingen om de russiske angrepene kom onsdag ettermiddag, samtidig som en syrisk eksilgruppe meldte at det syriske regimet har gjennomført luftangrep mot tre boligområder i Homs-provinsen. Minst 27 sivile personer skal være drept, blant dem seks barn.

Stedene kontrolleres av ulike jihadistiske opprørsgrupper, men ikke IS, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

LES OGSÅ: Solberg: – Kampen mot IS må skje på grasrota

President Vladimir Putin fikk tidligere onsdag grønt lys av Statsdumaen til å gå i gang med flyangrepene i Syria. Ifølge Putin er det ikke aktuelt å sette inn bakkestyrker. Han sier også at det russiske engasjementet er tidsbegrenset. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å kunne øve russisk innflytelse i Midtøsten.

Senter i Bagdad

De russiske operasjonene skal ifølge russiske myndigheter koordineres fra et senter i Iraks hovedstad Bagdad. Det skal også brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

LES OGSÅ: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

Fra før av er det kjent at Russland har utplassert avansert militært utstyr og flere fly i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene i landet.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter