Nyheter

Rune Edvardsen: – Ap skuffer stort

Misjonsgeneral Rune Edvardsen er så skuffet over Aps innvandringspolitikk og signaler om KRLE-faget at han vurderer å bytte parti.

Bekymringsmeldingen fra den profilerte lederen for misjonsorganisasjonen Troens Bevis kommer rett før Arbeiderpartiets landsmøte sparkes i gang over påske.

Nå seiler et forslag fra AUF-leder Mani Hussaini og leder for Kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt, opp som en reell utfordrer til sentralstyrets innstilling om å beholde dagens KRLE-fag.

De vil programfeste at Ap skal fjerne K-en for kristendom i navnet, og de ønsker ikke at politikerne skal bestemme kristendomsandelen i faget. Forslaget får støtte fra flere fylkeslag.

LES OGSÅ: Fylkeslag i Ap vil skjerpe nøytraliteten i livssynspolitikken

– Veldig skuffet

– Dette er synd for oss som har et sterkt livssyn. Arbeiderpartiet er nok det partiet som har flest kristne velgere. Og her synes jeg partiet må bli mer tydelig. Vi skal ikke være redde for våre kristne tradisjoner og verdier, sier Rune Edvardsen til Fædrelandsvennen.

Sommerstevnet som Edvardsen og misjonsorganisasjonen Troens Bevis arrangerer i Sarons dal er blant de mest obligatoriske postene på løypa til politikere som vil fri til kristne velgere.

Det var til Sarons dal daværende Ap-kronprins Jonas Gahr Støre reiste før stortingsvalget i 2015. Samme sommer gikk Edvardsen offentlig ut og støttet Ap – til sterke reaksjoner fra givere.

Nå er han selv skuffet. Ikke bare over KRLE-signalene, men over at Ap ligner for mye på Frp i innvandringspolitikken.

– Jeg har ikke bestemt meg for om hva jeg skal gjøre. Jeg har blitt veldig skuffet, sier Edvardsen, som synes folk heller bør være nysgjerrig på folks tro enn opptatt av nøytralitet.

LES OGSÅ: Duket for strid i Ap om KRLE-faget

Ap-støtte

Han får støtte fra Ap-ordfører i Skedsmo utenfor Oslo, presten Ole Jacob Flæten.

– Forslaget om å ta bort K-en i KRLE er kun en symbolsk markering. Min kommune har mange innvandrere. Tilbakemeldingen fra skolene er at innholdet og vektingen mellom verdensreligionene fungerer veldig godt, sier Flæten til Vårt Land.

Han mener forslaget til AUF og Kvinnenettverket er et uttrykk for en «misforstått nøytralitetslinje»:

– KRLE er ikke et forkynnende fag, men skal reflektere den rollen religion har i samfunnet. K-en representerer det kristne verdigrunnlaget som har formet Norge og Vesten. Det er historieløst å ta den bort.

Ap er et breddeparti der store deler av medlemmene har bånd til Den norske kirke, minner Flæten om:

– Jeg tror forslaget vil provosere mange Ap-medlemmer. Jeg er redd for dette kan være nok et eksempel på politisk korrekthet, et Oslo-fenomen og et uttrykk for manglende forståelse for hvordan folkekirken fungerer rundt om i landet.

LES OGSÅ: Ap vil stille krav til kvinneandel i trossamfunns styrer

Kristendomsandel

AUF-leder Mani Hussaini sier til Vårt Land at det ikke er hans hensikt å redusere den kristne kulturarvens rolle i skolen.

– Den bør tvert imot ha stor plass i fagene RLE, norsk og historie. Hver påske må jeg søke opp hva påske går ut på, så det tyder tvert imot på at vi kunne trenge bedre kristendomsundervisning i skolen. Men politikere bør ikke bestemme hvor stor andel av et fag et tema skal utgjøre, sier Hussaini.

– Hvorfor vil dere da også fjerne Ken?

K-en har blitt veldig symbolsk. Vi er mest opptatt av andelen.

I NRK Dagsnytt Atten 6. april sa Anniken Huitfeldt at andelskravet er å gå for langt i retning av et rent kristendomsfag. Dersom faget blir for lite «religionsåpent», kan legitimiteten svekkes, mener hun. Av samme grunn bør K-en bort.

Motdebattant Hadia Tajik viste til at innholdet er det samme som i RLE-faget, og at det er naturlig at den kristne kulturarvens betydning synliggjøres i fagets navn, på samme måte som den er nevn i grunnskolens formålsparagraf.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter