Kirke

Roy Godwin til Oases sommerstevne for å starte bønnehus

Roy Godwins retreatsenter i Wales får besøk fra hele verden, men selv reiser han kun til Norge for å tale. Denne uken besøker han Oases sommerstevne.

– Roy Godwin er en gave til Norge, sier Eivind Arnevåg, daglig leder i Oase.

Fra 9.-14. juli ventes omlag 5.000 besøkende til Oases sommerstevne i Fredrikstad. På talerstolen står walisiske Roy Godwin, som også i fjor var hovedtaler på stevnet.

Godwin er daglig leder ved bønnefellesskapet og retreatsenteret Ffald-y-brenin i Wales. Bøkene Strømmer av nåde og Velsignelsens vei, som begge er utgitt på norsk, forteller om døve som hører, blinde som får synet igjen og nedbrutte som opplever legedom gjennom virksomheten.

Mens Godwins retreatsenter i Wales får 23.000 besøkende årlig fra hele verden, er han selv sparsommelig med utenlandsreiser. De siste årene har han kun besøkt Norge og Wales, forteller Arnevåg. Bare det siste året har han besøkt 12 ulike steder på en norgesturne.

– For meg er det en bekreftelse på at Gud ønsker å velsigne Norge med noe fra Wales. Godwin har fylt husene og kirkene på en utrolig måte og vi ser at han treffer en lengsel i det norske folk. Det er noe med måten han formidler på. Innpakningen er tiltalende med lite fakter og karismatiske uttrykk. Livet han lever er jordnært, men også i en tett relasjon til Gud, sier Arnevåg.

LES OGSÅ: Ble skremt av karismatikere

Bønnehus

Godwin leder en bevegelse som har startet «bønnehus» i store deler av verden, særlig rundt Middelhavet. Med norgesbesøkene vil han inspirere til slike bønneinitiativ her til lands, forteller Oase-lederen.

– Bønnehus, er det en ny form for bedehus?

– Bedehus er bra og de skal fortsette som før. Det vi kaller bønnehus handler om å søke Gud i enhet, på tvers av ulike sammenhenger og meninger. Istedenfor å sitte i hver sine egne bedehus, kommer vi sammen og ber for området vi er en del av, sier Arnevåg, som selv har startet et slikt bønnehus i Søndre Skøyen kapell i Oslo.

Når Godwin igjen besøker Oase, håper Arnevåg på et konkret resultat: Flere bønnehus i Norge.

– Hva vil flere slike bønnehus igjen føre til tror du?

– At flere kommer til tro og kjærligheten vokser blant oss. Vi håper det blir en vekkelse i landet og vi blir utrustet til å møte det Gud gjør ved at vi kommer sammen.

LES OGSÅ: – Karismatikk for staute nordmenn

Helbredelse

Godwins lære og praksis har mye til felles med retreat- og klosterspiritualitet, og bøkene hans inviterer til en livsrytme bestående av bønn, arbeid, studier, fritid, hvile og tjeneste for andre. Samtidig deler Godwin noe tankegods med trosbevegelsen, som blant annet har vært kjennetegnet av overbevisningen om at Gud har gitt troende en spesiell autoritet, blant annet over sykdom og onde makter. Hos Godwin kommer dette til uttrykk ved læren om velsignelsens vei. Her underviser Godwin at troende har fått en autoritet til «å tale ut velsignelser» over mennesker og steder i Jesu navn, og kan fortelle om en rekke tegn og mirakler som har skjedd som følge av dette.

Oase har ved noen anledninger fått kritikk for talerne de har invitert til stevnene, og det ble mye oppmerksomhet i 2016 da predikanten Supresa Sithole fortalte om døde som ble vekt til live gjennom bønn. Forskjellen på Godwin og andre predikanter som betoner helbredelse, mener Arnevåg, er blant annet Godwins ydmykhet og rolige framtoning.

– Vil du si at Godwin har med seg noe av det samme, men på en mer lavmælt måte?

– Ja, det vil jeg si. Det han står i er veldig radikalt og veldig karismatisk. Han tror Gud kan gripe inn når som helst, men er stillferdig og har lite av seg selv i fokus.

– Når man vektlegger at troende kan ta imot en autoritet til å helbrede, er det ikke være en fare for at folk får store forventninger, men sitter skuffet igjen etterpå?

– Ikke i møtet med Godwin eller Ffald y-brenin. Det er nesten motsatt. Jeg forstår at bøkene kan skape en forventning om å leve i helbredelse, men ut fra hjertelaget og formidlingen legges det ikke opp til det. Han har en tillit til at Gud vil velsigne, men det går opp og ned på Ffald-y-brenin også, og det er ikke alltid spesielt sterke ting som skjer der.

---

Oase 2019

  • Oase er en inspirasjons- og fornyelsesbevegelse for kristenfolket i Norge.
  • Bevegelsen legger vekt på nådegaver og fornyelse og har en karismatisk profil.
  • Definerer seg som økumenisk, men arbeider særlig inn mot Den norske kirke og de lutherske organisasjonene.
  • Har siden 1980 arrangert sommerstevnet Sommer-Oase, som er blant de største i Norge, med opptil 5.000 deltakere.
  • Kilde: Vårt Land/arkiv

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke