Nyheter

Roser «sympatisk og kristen» Trump

Donald Trumps tidligere pressesekretær Sean Spicer hyller eks-sjefen som en sympatisk og medfølende mann med kristne instinkter. Anmeldere har hentet fram slaktekniven.

Bøkene om USAs president Donald Trump strømmer på, også fra ansatte som fikk relativt kort fartstid i Det hvite hus. Sean Spicer hadde jobben som pressesekretær i 182 dager, og fikk raskt ry som en slags «komiske Ali» i sitt blinde og ofte usammenhengende forsvar for sjefen.

Tirsdag ble memoarene lagt ut for salg hos amerikanske bokhandlere, og Spicer skuffer neppe sin gamle sjef, selv om han skriver kritisk om Trumps frenetiske Twitter-aktivitet. Et utsagn i boken om Trump som «en enhjørning som rir på en enhjørning over regnbuen» har allerede gått sin seiersgang i sosiale medier.

LES MER: Twitrer, og hatkrim øker

«Kristne instinkter».

«The Briefing» er ifølge enkelte anmeldere en eneste lang og ukritisk hyllest til en president som er kjent for så vel lemfeldig omgang med sannheten som tvilsom personlig moral.

I toneangivende The Washington Post – et av mediene Trump regelmessig anklager for å bringe til torgs «fake news» – stusser anmelder Erik Wemple kraftig over Spicers rause karakteristikker av Trump:

– I Spicers fortelling har Trump en «dyp åre av medfølelse og sympati». Han er «en mann med kristne instinkter og følelser». Han er en mann som viste sin menneskelighet i en telefonsamtale etter at Spicers far døde.

LES MER: En nobel Trump?

Harmonerer dårlig

Wemple mener dette harmonerer dårlig med rekken av Trumps mindre sympatiske sider, med grove kvinnehistorier, støtende og tidvis rasistiske karakteristikker av andre, og en politikk som blant annet har innbefattet å skille små barn fra sine foreldre ved den meksikanske grensen.

– «The Briefing» (...) er et klønete forsøk på å manipulere (gaslighting) amerikanerne til å tvile på det de har sett helt siden juni 2015, da Trump kunngjorde sitt kandidatur og stemplet meksikanske innvandrere som voldtektsmenn, i det som skulle bli et mønster av rasistiske angrep, skriver Erik Wemple i The Washington Post.

LES MER: Biskoper: Umoralsk politikk

Tallkrangell ved innsettelsen

Starten i Det hvite hus kunne knapt vært verre for den ferske pressesekretæren: I sin første pressebriefing presterte Spicer hardnakket å benekte «bildebevis» om at det var betydelig færre frammøtte under innsettelsen av Trump enn under seremonien for forgjengeren Barack Obama.

Selv Trump ble irritert over at Spicer framstod så lite troverdig når han skulle overbevise mediene om at Trump var den som samlet størst publikum, erkjenner Spicer i boken.

Forsvarer Trumps kallenavn

Trump er ofte kritisert for stygge personkarakteristikker og kallenavn på andre, som «Løgneren Ted» og «Skurken Hillary». Spicer, som roser Trump for hans kristne sinnelag, ser ikke noe galt i dette. Han roser tvert om Trump som «en mester i å psyke ut motstanderne ved å definere dem med kallenavn som blir sittende».

I et forsøk på å drøfte Trumps lemfeldige forhold til sannheten, ender Spicer med å skrive at «hvis Trump var skånselsløst ærlig, åpent upresis i sin språkbruk og brautende overbærende på egne vegne, så mener mange at Hillary forvrengte sannheten på en langt mer alvorlig måte».

«Stinker av desperasjon»

I The Telegraph er Harriet Alexander ganske nådeløs: «Du verden, dette er skuffende saker». Alexander mener boken stinker av desperasjon, og deler ut bare en av fem mulige stjerner.

I britiske The Guardian er Lloyd Green noe mildere stemt, men også han trekker fram Spicers vilje til å glatte over det meste av Trumps tvilsomme sider:

– Memoarene hans er et høyst leseverdig og ofte informativt forsøk på å forsvare Trump, gjenreise noe av forfatterens egen tapte glans, og avgjøre noen kamper. Til tider ligner det audition til et talkshow. Andre ganger høres det ut som et familiemedlems forsøk på å hvitvaske en overgripende relasjon, skriver Green.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter