– Det skal gå bra, men det er viktig at du følger rådene som blir gitt, sier Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Det er budskapet fra barneministeren rett før han skal holde pressekonferanse om koronaviruset for alle Norges barn mandag. Den holder han sammen med statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V).

Pressekonferansen er «ikke åpen for voksen-journalister», har regjeringen bestemt.

– Ikke møt mange venner på én gang

– Vask hendene dine og hold avstand til andre. Hvis du skal møte andre barn, så bare møt en eller to venner. Grunnen til at vi gjør dette, er for å ta vare på de som er gamle eller syke fra før av. De fleste vil det gå fint med, er budskapet fra Ropstad til barna.

Han varsler ingen nye tiltak i pressekonferansen. Den skal snarere svare på ting barn lurer på. Barneministeren har foreløpig ikke fått mange tilbakemeldinger om hva barn synes er vanskelig.

– Nå har det vært helg. Barn er vant til ulike pauser og ferier. Nå er det en ekstraordinær pause. Men vi vet at barn som er sårbare, eller sliter, er ekstra sårbare nå. Det er de vi er mest opptatt av nå, sier Ropstad.

Mandag holdt statsminister Erna Solberg, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby pressekonferanse for barn om koronaviruset.
Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Mandag holder Erna Solberg, Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melby pressekonferanse for barn om koronaviruset. Foto: Lise Åserud

Solberg: Vet at mange barn synes det er litt skummelt

– Jeg vet at mange barn synes dette er litt skummelt, sa Erna Solberg da hun åpnet pressekonferansen.

Det er lov å bli litt redd, fastslo statsministeren. Hun la vekt på å betrygge barna:

– Men for de aller, aller fleste er dette ufarlig. Barn som blir smittet av korona blir bare litt syke. Mange blir ikke smittet i det hele tatt. Og selv om en på skolen din blir smittet, vil det gå bra med nesten alle sammen. Det samme gjelder mamma og pappa, hvis de blir smittet, sa Solberg.

Ropstad: Har god oversikt over beredskap for sårbare barn

Snakk til barn som har det vanskelig nå. Det var budskapet Redd Barna kom med til Erna Solberg fredag forrige uke. Søndag tok statsministeren utfordringen og kunngjorde at hun ville holde pressekonferanse for barn på mandag.

Redd Barna var særlig bekymret for de mest sårbare barna. Lørdag sa imidlertid barneminister Ropstad at det ikke er aktuelt med flere tiltak overfor barnevernsbarn og andre sårbare barn nå.

– Står du fast ved det? Er det bra nok?

– Barne- og familiedirektoratet og Barne- og familieetaten har hatt tett kontakt med fylkesmenn denne helgen. Det er full beredskap. Dersom små kommuners barnevernstjeneste skulle ha utfordringer, har de mulighet til å få hjelp av andre kommuner. Foreløpig har vi god oversikt over situasjonen, men den utvikler seg fra dag til dag, sier Ropstad.

Han minner om at alarmtelefonen til barnevernet er døgnåpen.

Viktigst med oversikt: Barnevernsansatte og lærere er fortsatt på jobb 

Nå stenger også familievernkontorene, meldte Vårt Land søndag. Deriblant Blå Kors sitt tilbud, Barnas Stasjon,  for familier i utfordrende livssituasjoner med minst ett barn i alderen 0-12 år, samt gravide. 

– Familievernkontorene har stengt, psykisk helsetilbud er stengt - hvordan kan kommunene ha oversikt over hvor de sårbare barna er og hvordan de har det nå?

– Barnevernet har blitt klassifisert som samfunnskritisk bemanning og kan dermed være på jobb. Men parallelt er det viktig at vi som naboer og enkeltmennesker er observante. Hvis det er noe du er bekymret for, så ring og meld ifra, sier Ropstad.

Han påpeker at Blå Kors nå jobber med å følge opp foreldre via telefon- eller videosamtaler i stedet.

– Hva er det viktigste myndighetene gjør nå på ditt felt?

– Det viktigste er å ha god oversikt over hva som skjer. Skoler og lærere er fremdeles på jobb og skal følge opp barna. Forhåpentligvis vil dette bare vare en kort periode. Så må vi se om det blir behov for å gjøre mer, sier barneministeren.

LES OGSÅ:

• Redd Barna til statsministeren: Snakk til barn som har det vanskelig nå

• Ropstad til norske barn: Ta kontakt med en voksen du stoler på

• Barn i barnevernet i Oslo skal ha krav på barnehage eller aktivitetsskole selv om skolene er stengt

• Nå stenger også familievernkontorene