Nyheter

Ropstad ønsket «uerfaren» KrF-general for å redde partiet i neste stortingsdrama

KrFs leder snakker ut om hvorfor partiet velger toppsjef uten politikkerfaring: – KrF trenger fornyelse og organisasjonen må bygges nytt.

– Det er viktig å tørre å gjøre ting på en ny måte. Skal vi klare å gjøre et godt valg i 2021, må vi tenke nytt. Inspirasjon utenfra er viktig, sier Kjell Ingolf Ropstad om valget av ny generalsekretær.

KrFs nye «general», Geir Morten Nilsen, tar fatt bare ni dager før høstens lokalvalg – der mye av løpet alt er lagt. Men Ropstad har først og fremst et mulig drama foran stortingsvalget i 2021 i sikte.

Da kan KrFs rolle som riksparti stå på spill. Det handler om å rykke godt over sperregrensen og ikke sitte fast på dagens gjennomsnittlige oppslutning på 3-tallet.

LES OGSÅ: Sentralstyremedlem: Uheldig at KrF får generalsekretær midt i valgkampen

Andre partiers valg? Helst innsikt i politisk spill

Nilsen kommer fra stillingen som konsernsjef i Mediehuset Dagen AS. KrF beskriver ham som en «organisasjonsbygger». Han har startet frimenigheten Tremorkirken på Sotra og har ulik erfaring fra næringsliv.

I det sentrale KrF-apparatet var det overraskelse over valget av Nilsen. Også internt var det i første omgang undring over at partiet ikke gjorde som andre, konkurrerende partier: Valgte en person som kjenner partiet fra innsiden og har innsikt i hva slags drama en valgkamp er.

Høyre, Venstre, Ap, Frp, Sp – alle har generalsekretærer som er ringrever med årelangt kjennskap til tradisjonelt partiarbeid og moderne politisk spill.

LES OGSÅ: Sommergave til KrF – gallup over sperregrensen

Hvorfor politisk uerfaren general?

– Hvorfor valgte dere en generalsekretær uten politisk erfaring, Ropstad?

– Fordi vi først og fremst var opptatt av å få en organisasjonsbygger. Vi må bygge parti og en organisasjon som trenger fornyelse. Derfor var det viktig å få inn den type kompetanse, forklarer han.

– Gjennom lederskap har Nilsen virkelig vist at han kan engasjere frivillige, skape nye ting i næringslivet eller snu en negativ trend i et mediekonsern. Han har de evnene vi har sett etter og derfor er vi takknemlig for at han kommer inn denne stillingen.

LES MER: Gründerpastor blir Dagen-sjef

«Vi må våge noe nytt»

– Men har han evne til å vinne valg?

– Evnen hans til å skape begeistring blir viktig – og det å se de ansatte og tillitsvalgte. Som parti har vi vært gjennom en krevende fase, derfor trenger vi en person som kommer helt utenfra og ser ting med et nytt blikk.

– Men dette kan vel også skape utrygghet blant grupper som var uenig i sidevalget, og frykter for hvor KrFs vei nå går?

– Jeg tror uansett det er bra nå å få en person som har spesielle egenskaper i det å bygge lag og løfte hver enkelt. Vi må våge å gjøre ting på en ny måte. Han skal lede organisasjonen – så er vi andre politisk valgt. Vi kan klare å utfylle hverandre på en god måte.

Håndplukket av Ropstad?

– Kjenner du Nilsen godt fra før?

– Jeg kjenner litt til ham fra tidligere. Han har gjort et veldig solid inntrykk i de rundene vi har hatt.

– Har du håndplukket ham?

– Vi har vært flere som har jobbet med ansettelsen, svarer Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter