Nyheter

Ropstad: – Norge trenger flere kapitalister

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hyllet næringslivet, arven etter Hans Nielsen-Hauge og den sosiale markedsøkonomien i partilederforedrag mandag kveld.

– Når færre deltar som gründere, slår flere av de negative sidene ved kapitalismen ut. Derfor ønsker KrF å gjøre det lettere å starte og eie bedrifter, sier leder i KrF, Kjell-Ingolf Ropstad.

LES MER: – Jeg tror haugianerne hadde stått i spissen for Oslo Innovation Week, sier Hermund Haaland.

Nøkkelen næringsliv

Mandag ettermiddag var han først ut av blant partilederne i Litteraturhuset i Oslos serie med «ideologiforedrag» i forbindelse med valget (se faktaboks). Foredragene skal sendes på NRK P2 i løpet av de neste ukene.

KrF-lederen fokuserte på marked, økonomi og næringsliv i sitt 45 minutters lange foredrag.

– Det er kanskje overraskende, for det virker som det er få som forbinder KrF med økonomisk politikk. Men synet på økonomi har vært helt sentralt i utviklingen av det kristendemokratiske tankesettet, sa Ropstad innledningsvis.

Han mener KrF alltid har vært opptatt av rammevilkår for næringslivet.

– Næringslivet er nøkkelen til å ha en bosetting i hele landet, og det å ha en jobb er det beste middel for fattigdom. Ingen kan se bort i fra næringspolitikken. Vi er opptatt av primærnæringene, men også av små og mellomstore bedrifter rundt om i landet.

LES MER: Hans Nielsen-Hauge er KrF-ledelsens nye idol

Et varmere samfunn

Han mener «verdiskapning er selve forutsetningen for et varmere samfunn».

– KrF skal ikke bli et kalkulatorparti, og det er ikke slik at den blå siden i KrF er mer opptatt av penger og næringsliv. Men for å utrydde fattigdom og løse klimakrisen, er vi avhengig av næringslivet. Det er i debatten om økonomi og marked at noen av de største verdispørsmålene står. Og her har KrF mye å bidra med.

Ropstad trakk de historiske linjene tilbake til de første kristendemokratene, som ønsket å skape en tredje vei, mellom en grenseløs kapitalisme og sosialisme.

– De ønsket ikke å oppheve markedsøkonomien eller den private eiendomsretten, fordi dette ville være et angrep på det frie enkeltmennesket, på det sivile samfunnet og på de nære fellesskapene. Men de mente også at markedet skal tjene mennesket, og ikke omvendt. KrF står i denne tradisjonen, og skal målbære den sosiale markedsøkonomien i Norge.

LES MER: KrF-topper ruster seg mot valg i motvind

Hauge-arven

Dette mener Ropstad står i kontinuitet med arven etter vekkelsespredikanten Hans Nielsen-Hauge.

– Haugianerne var samfunnsbyggere som brukte markedet til å skape forandring, ikke til å berike seg selv. Hauge er kimen til en sosial markedsøkonomi på norsk.

Han mener vi fremdeles ser spor etter haugianismen i norsk næringsliv.

– Vi har eiere i små og mellomstore bedrifter som bygger samfunnet nedenfra, og holder lokalsamfunnene levedyktige. Det er ryggraden i næringslivet nok. Og for å spissformulere meg litt, så ønsker jeg meg flere kapitalister i Norge, sa Ropstad, og henviste til den britiske forfatteren G. K. Chesterton: «For mye kapitalisme betyr ikke at det er for mange kapitalister, men at det er for få kapitalister».

På lag

KrF-lederen er likevel tydelig på at Hauge ville ha vært kritiske til enkelte deler av vår tids markedstenkning. Ropstad mener vekkelseslederen ville vært klokkeklar i klimaspørsmålet.

– Han ville nok sagt at mennesket ikke tok forvalteransvaret på alvor, og det mener jeg også. Men vi må spille på lag med næringslivet for å få til det grønne skiftet og for å få utryddet global fattigdom.

Ideologiske røtter

– Jeg valgte å snakke om økonomi og marked fordi jeg tror det vil bli enda viktigere temaer fremover. Norge er nødt til å omstille næringslivet og økonomien når olje og gass tar slutt. Og da mener vi i KrF at vi må legge til rette for små og mellomstore bedrifter. Det er viktig i et distriktsperspektiv også, sier Ropstad da han møter Vårt Land etter foredraget.

– Små og mellomstore bedrifter er en kjernesak for Venstre. Og du sa selv at noen mistenker deg for å lage et «kristen-Høyre». Kan du komme til å tråkke i beddene til dine regjeringskollegaer?

– Det er ingen ulempe å ha drahjelp fra samarbeidspartnerne sine. Mange forbinder nok også familiebedrifter med KrF. 80 prosent av de små og mellomstore bedriftene eies av familier. Familiepolitikk og eldrepolitikk er viktig for KrF, men dette var en god anledning til å snakke om noe annet som også er viktig: næring og økonomi. Det er feilaktig at vi ikke har noen politikk på dette området, og jeg ville vise at vi har tydelige ideologiske røtter på feltet.

– Så når du tar dette opp nå er det ikke et ideologisk tegn på at KrF nå er blått, og ikke rødt?

– KrF har gått fra gult til gult. Og disse lange ideologiske linjene har vært der hele tiden.

---

Partilederforedrag

  • I forkant av kommune- og fylkestingsvalget inviterer Litteraturhuset i Oslo partilederne til å holde foredrag om «deres visjoner for framtida». Partilederne taler i én time hver, og skal «tvinges til å fokusere på de lange linjene».
  • Utgangspunktet for alle foredragene er følgende tre spørsmål:
  • – Hva mener du er vår tids største utfordringer, og er demokratiet og politikerne i stand til å løse dem?
  • – Hva skal vi leve av og hvor foregår verdiskapningen i framtida?
  • – By mot land? Hvordan ser det ut i norske bygder og byer om tretti år?
  • Kjell Ingolf Ropstad var først ute mandag 5. august.

---

---

Fakta

  • Nils Harald Sødal
  • Fuglene under himmelen
  • Pirat forlag
  • Fortelling som gjør vondt i magen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter