Nyheter

Krisemøte mellom regjeringstoppene onsdag kveld – uten Frp

Onsdag kveld møttes Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad i statsministerboligen. Frp-leder Siv jensen skal ha uteblitt.

Ifølge VG ble lysene i statsministerboligen slukket i rundt halv elleve på kvelden. Flere medier erfarer at bare tre av fire av partiledere ville være med på møtet om bompengesaken, som har skapt dramatikk i regjeringen. Frp-leder Siv Jensen ville ikke delta, meldte NRK tidligere på kvelden.

Rett før klokken seks samme kveld skrev hun følgende på sin Facebook-side: «Frp og jeg har forhandlet oss ferdig. Med det er andre ting som er viktig også. Derfor er jeg en tur i marka med familien».

BERIT AALBORG: «Regjeringen knaker i sammenføyningene»

Oppbrudd i Vennesla

Kjell Ingolf Ropstad besøkte onsdag lokale KrFere på Sørlandet som del av valgkampen, men var hele tiden forberedt på oppbrudd for et mulig krisemøte på toppnivå i Oslo. Et møte i Vennesla på kveldstid måtte avlyses da dramatikken økte i Oslo.

– Jeg kommuniserer fortløpende med mine partifeller. Men denne prosessen skal ikke trekke ut i tid på grunn av oss. Vi skal bidra til at vi får en løsning på denne saken. En løsning som er bra for miljøet og sikrer utbygging av kollektivtrafikk som bybanen i Bergen og som samtidig senker bompengebelastningen, som er vel høy enkelte steder, sa Ropstad til Vårt Land onsdag.

Det var statsminister Erna Solberg som ba Ropstad returnere til hovedstaden.

LES OGSÅ: Bomkrisen skaper uro om veivalget i KrF-grasrota: – Skadelig for partiet

Lite samarbeid

Etter et tre timers langt gruppemøte onsdag, ville Venstre fortsette forhandlingene om bompenger. Frp står derimot steilt på sitt og vil ikke forhandle mer.

For KrF er situasjonen langt enklere: Partiet har rom for å diskutere løsninger, mer enn Venstre. Sentrale KrF-kilder Vårt Land har vært i kontakt med, sier de først og fremst har ventet på Venstre siden helgen.

Det skal nemlig være lite samspill mellom Venstre og KrF i bompengedramaets siste runder, ifølge kildene. Tidligere har KrF og Venstre stått sammen, blant annet i de opprivende høstrundene om statsbudsjettene.

LES OGSÅ: Venstre: Vi vil forhandle. Frp: Vi er ferdigforhandlet

Ordknapt i Venstre

Venstres parlamentariske leder, Terje Breivik, er ordknapp på direkte spørsmål fra Vårt Land om partiet driver alenegang i bompengestriden:

– Vi snakker selvsagt med alle partiene for å få en løsning som er best mulig.

– Venstre driver altså en alenegang?

– Jeg svarer jo bare da for Venstres del. For vår del er det viktig å ivareta løsninger som er bra for klimaet, men også er konstruktive for å få løsning med de andre partiene.

LES OGSÅ: Tror konfliktlinjen klima mot bilisme kan velte regjeringen

– Tror vi er på linje

Venstre parlamentariske nestleder, Abid Q. Raja, svarer dette på spørsmål om hva slags drahjelp han føler partier har fra KrF i bomstriden.

– Jeg har samarbeidet godt og konstruktivt med Grøvan i fire år i Samferdselskomiteen. Vi har en god evne til å være enige, selv om vi ikke har snakket sammen. Jeg tror vi er på linje her.

Også nestleder Ola Elvestuen var ordknapp om forholdet til KrF etter pressekonferansen Venstre holdt søndag.

– KrF får svare for seg. Men vi har en sterk posisjon i Granavollen-plattformen, sa Elvestuen da til Vårt Land.

BERIT AALBORG: «Venstre – og KrFs mareritt»

Frp går fram på måling

Bakteppet for regjeringsdramaet er bompengeopprøret, som har gått hardt utover Frp. Samtidig sliter også Venstre kraftig på målingene.

Onsdag kveld kom derimot TV2 med den første kommunevalgsmålingen etter at Frp søndag sa nei til å forhandle videre om om en løsning. Der går partiet fram 2,7 prosentpoeng sammenlignet med TV2 s måling fra forrige uke og lander på 8,8 prosent. Det er Kantar TNS som har utført målingen for kanalen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter