Nyheter

Roper varsko om alvorlig matkrise

Klimaendringer og ekstrem tørke fører ifølge FN til at 45 millioner mennesker kan rammes av matmangel i Afrika i år. Kirkens Nødhjelp roper nå varsko.

Bilde 1 av 2

Av Ingunn Marie Ruud, KPK

Millioner er på flukt på grunn av tørke, flom og naturkatastrofer. I løpet av 2019 risikerer 45 millioner mennesker i det østlige og sørlige Afrika å bli rammet av matmangel på grunn av manglende regn, ifølge FN.

Situasjonen er prekær, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær, Dagfinn Høybråten.

– Vi må reagere nå for å forhindre en stor krise. I de tørreste områdene dør folk allerede. Brønnene er tomme og vannstanden er på vei ned, sier han.

Høybråten mener vi i Norge ikke kan sitte stille og se på det som skjer.

– Vi må rope varsko, mobilisere både myndigheter og folk, og gjøre alt som står i vår makt for å hjelpe, sier han til Kristelig Pressekontor.

LES OGSÅ: Dagfinn Høybråten overtar roret i Kirkens Nødhjelp

Verdens flyktningdag

Torsdag 20. juni er verdens dag for flyktninger. Årsrapporten til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som kom i forrige uke viser at 70,8 millioner mennesker var på flukt fra sine hjem ved årsskiftet. Det er dobbelt så mange som for 20 år siden og flere enn på nesten 70 år.

Selv om det fortsatt er krig, konflikter og brudd på menneskerettigheter som driver flest mennesker på flukt, har Kirkens Nødhjelp dette året valgt å appellere til myndigheter og det norske folk på vegne av klimaflyktningene.

– Vi ser i stigende grad at mennesker tvinges på flukt på grunn av flom og sykloner på den ene siden og ekstrem tørke på den andre siden. Disse krisene kommer tettere og tettere, og lokalbefolkningen klarer ikke å bygge seg opp igjen mellom dem. Det internasjonale samfunnet må trappe opp innsatsen for å møte denne situasjonen, sier Høybråten.

Han forteller at i de verste tilfellene kommer tørken på toppen av en eksisterende flyktningkrise grunnet politiske forhold.

– Klimaproblemene forsterker en allerede kritisk situasjon for disse menneskene. Det er vårt ansvar å si ifra om det som skjer og gi en stemme til de som lider. Hvis norske myndigheter og det norske folk bidrar med flere ressurser kan vi hjelpe dem.

Ikke regn på fire år

Kirkens Nødhjelp jobber blant annet i tørkeområder i Sør-Sudan, Etiopia og Somalia.

– Mange steder er vannet skittent og saltholdig. For å redde liv må vi skaffe rent vann til de menneskene som nå er rammet av denne langvarige tørken. I enkelte områder i Somalia har det ikke regnet på fire år, forteller Høybråten.

Når tidligere brønner tørker ut blir den kortsiktige, akutte løsningen å frakte inn vann utenfra. På lang sikt må det bores nye og stadig dypere brønner, noe som gjør operasjonen langt dyrere og mer krevende.

– Men mye er også knyttet til bakenforliggende forhold med utrygghet, krig og forfølgelse. Her ligger løsningene på det politiske plan. Diplomati og politikk må mobiliseres for å skape fred og forsoning, sier Høybråten.

Han frykter flyktningtallene neste år vil bli enda høyere dersom man ikke klarer dette.

LES OGSÅ: Barn i verden får det stadig bedre – med ett unntak

Stille krise

Generalsekretæren forteller at norske myndigheter er fullt klar over denne krisen, men at andre kriser gjerne får mer oppmerksomhet.

– Dette er en type krise som kommer krypende stille og som av ulike grunner ikke skaper nok oppmerksomhet. Dermed blir det enda viktigere for oss å si ifra at mange mennesker nå rammes av matmangel og tørke, sier han.

Høybråten mener det står i Norges makt å gjøre mer.

– Mange er opptatt av klimaendringene. Vi ser at de rammer de fattigste på en dramatisk måte. Men vi kan gjøre noe med det. Vi tilbyr vanlige nordmenn å være med å gjøre en innsats og ikke bare fortviles over politisk handlingslammelse.

---

Verdens flyktningdag

  • Verdens flyktningdag er en FN-dag som markeres den 20. juni.
  • Dagen er opprettet for å få oppmerksomhet for flyktningers liv verden over.
  • Dagen ble etablert i år 2000 av FNs generalforsamling og ble først markert i 2001.
  • Datoen ble valgt for å falle sammen med Afrikas flyktningdag.
  • FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) velger hvert år et tema og koordinerer markeringer verden over.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter