Nyheter

Roper varsko mot blågrønt alkoholslipp

Organisasjonen Actis mener blågrønne alkoholforslag kan undergrave Vinmonopolet. Trepartiregjeringen åpner for salg fra polet til klokken 21.00

– Vinmonopolet kan miste sin regulerende kraft, frykter ny generalsekretær i Actis, Per 
Gunnar Dahl.

I den nye erklæringen fra Høyre, Frp og Venstre heter det at regjeringen vil arbeide for at kommunale salgsbevillinger for alkohol kan utvides til klokken 21.00 på hverdager og lørdager.

Men også polutsalgene kan få utvidet salgstid: Regjeringen vil endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker kan følge kommunalt fastsatte salgstider.

Det betyr at dersom kommunen tillater ølsalg i dagligvarebutikker frem til klokken 21 – så kan også polutsalg i et kjøpesenter få holde åpent like lenge.

LES OGSÅ: Alkoholstrid i vente – her er «verdipunktene»

Mikroøl i butikk

Fremstøtet kommer i regjeringserklæringens kapittel om forbrukerpolitikk. I avsnittet om helsepolitikk forsikrer de nye regjeringskameratene at de vil «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk».

Men samtidig lanseres det nye hovedprinsippet: Gi kommunene «større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder».

De tre partiene har droppet fremstøt for sterkøl i butikkhyllene. Men de vil «innføre fleksibilitet» i grensen for alkoholinnhold, slik at mikro- og minibryggerier skal kunne selge produkter i vanlig butikk.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: «Samarbeidet endrer norsk politikk»

Actis: «Undergraver polet»

I VG slamret KrF-leder Knut Arild Hareide raskt døren igjen for støtte til alkoholliberaliseringer. I den store paraplyorganisasjonen på rusfeltet – Actis – er det dyp bekymring for de blågrønne planene:

– I praksis er det en undergraving av Vinmonopolet, som på sikt kan medføre avvikling av monopolordningen. De siste årene er alkoholpolitikken blitt liberalisert på ulikt vis, blant annet ved å tillate gårdssalg og utvidelse av taxfreekvotene. Ved nå å gjøre tilgjengeligheten enda større, vil polet miste sin regulerende kraft, mener generalsekretær Dahl i Actis.

Helsepolitisk unntak

Norge har i over 20 år fått beholde ordningen med salgsmonopol for alkohol innad i EØS-ordningen. Nettopp fordi monopolet bunner i helsepolitiske årsaker, har motparten EU godtatt dette.

Den nye regjeringen har ikke flertall i Stortinget for alkoholforslagene. Actis vil nå mobilisere for at andre partier stopper fremstøtene.

– Vi vil appellere til de andre partiene om å si nei til dette. Og selv aktivt jobbe for at endringene ikke skjer, sier Dahl.

– Men de tre partiene forsikrer jo at de vil «videreføre hovedlinjene» i dagens alkoholpolitikk?

– Vi opplever dette mest som et retorisk grep, i realiteten gjennomfører de i en gradvis liberalisering av norsk alkoholpolitikk, påpeker Dahl.

LES OGSÅ: Klare for regjeringsmakt i blått og grønt

Grande: «Selvstyre»

Venstre har ønsket mer kommunal styring med alkoholpolitikken. Kortfattet forklarte partileder Trine Skei Grande seg slik overfor Vårt Land søndag kveld:

– For oss handler disse punktene mest om kommunalt selvstyre – ikke så mye om alkoholpolitikk. Om alle butikkene i et senter stenger klokken 21, så må det være mulig å ta bort ølforhenget den siste timen.

Spørrende

Rett før valget ba Actis om svar fra Høyre om hva partiet mente med å gi kommunene større handlingsrom i skjenkesaker.

– Det blir ingen store endringer her, fordi vi jo har vedtatt at alkoholpolitikken skal ligge fast, lød det fra helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie.

Nå gir nettopp det nye prinsippet flere endringer.

– Vi advarte mot dette før valget og fikk til svar at regjeringen ikke ville utfordre dagens regler. Nå gjør de det likevel, sier Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter