Nyheter

Rødgrønne i avmakt

KrFs kurs mot blå regjering snur hverdagen helt for rødgrønne partier. De isoleres fra makt i Stortinget og fremstår som et ganske sprikende lag.

ANALYSE: Da landsmøtet i KrF valgte en ferd mot Solberg-regjeringen, glapp det ikke bare sjansen til snarlig regjeringsmakt for rødgrønne partier. De havner også under press for å finne ut: Hva gjør vi nå? I alle tre partier hersker nå noe avventende og mollstemt.

For dersom KrF og de blågrønne lykkes, blir det en flertallsregjering om ikke altfor lenge. Den rollen har de rødgrønne selv erfaring med – fra motsatt kant.

Da Stoltenbergs flertallsregjering styrte i åtte år, hadde i praksis ikke Høyre, Frp, Venstre og KrF noen reell innflytelse. I Stortinget handlet det om å fremme markeringsforslag, som rødgrønne stemte ned.

I noen få tilfeller innbød de rødgrønne til brede forlik. Stat/kirke-avtalen ble ett av dem. Men for ikke-sosialistene handlet det i praksis om å kjempe med ord mot overmakten.

LES OGSÅ: KrF-ja gir nye Frp-krav i regjeringsforhandlinger

Flertall er betong

Nå kan de rødgrønne havne nettopp i en slik rolle dersom Solberg-regjeringen utvides. I forrige stortingsperiode var KrF på vippen. Da hadde både Ap, SV og Sp store muligheter til å jakte på flertall til egne saker fra nøkkelpartiet KrF.

For eksempel var det stor jubel i Ap da KrF bidro til flertall mot innleid arbeidskraft. Aps venner i fagbevegelsen gledet seg enormt.

Etter KrFs veivalg påpeker garvede Ap-politikere at slikt spillerom er tapt: Med KrF på motsatt fløy, kan eksempelvis det røde forslaget om pensjonsopptjening fra første krone stemmes ned. Pressgrupper må åle seg inn mot et borgerlig flertallsapparat for å kjempe om egeninteresser – og ikke bruke Ap som sin første advokat.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav

Abort-bevis

Troen på at KrF likevel skulle mislykkes i forhandlinger med Erna Solberg og returnere til de rødgrønne, synes ikke særlig sterk. Topper i Sp og SV bruker Aps tøffe stemmebruk mot Høyre om abort de siste dagene som et bevis på at Ap-ledelsen har gitt opp KrF.

Også Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik har levert tøff kritikk av Høyre – og indirekte KrF. I KrF reagerer også tilhengere av rødgrønt samarbeid på den slags kjør. Flere enn de blå får påminnelser om avstander mellom KrF og Ap på enkelte verdifelt.

Og i Ap uttrykker flere lettelse over at de til slutt slapp å måtte gi konsesjoner til KrF i sonderinger om abort og bioteknologi. I stedet kan Ap innta klassisk opposisjon i slike saker.

Ut å tappe Ap

I Klassekampen varsler Ap-leder Støre innsats for en lagbygging etter KrFs blå valg. Han vil samle de rødgrønne partiene i «viktige saker som klima, distrikt og næringspolitikk». Men der har de svært ulik motivasjon.

Grasrota i Sp ønsket partiet i regjering. Men om sjansen ikke kommer, er det full fart mot det store målet: Kanonresultat ved kommune- og fylkestingsvalget neste år. I Sp anses Ap faktisk som den store konkurrenten. Nordpå, i store deler av Distrikts-Norge og der avmakt hersker i gamle industribyer, håper Sp å tappe Ap-stemmer.

Sp vil nemlig bygge seg selv først – og hakke mest mulig på et sårbart Frp i regjering. Målet er å passere Frp i størrelse. Og fra tidspunktet KrF inntar en regjering, er Sps «fredning» av partiet over.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Tøffe-SV

Heller ikke SVs første markeringer peker mot massiv rødgrønn samling. Da partiet la frem alternativt budsjett i går, utropte Audun Lysbakken SV som «den tydeligste og tøffeste opposisjonen».

I SV-toppen anses KrFs veivalg som et trist tap. SV mistet sjansen til å overta KrFs rolle som vippepartiet i politikken. Og utsiktene til en sterk, borgerlig flertallsmakt gjør det umulig for SV å vinne igjennom i Stortinget med egne klimafremstøt og asylsaker. SV kan ikke lenger være arkitekt i motstrømssaker. Nå handler det om å rope høyest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter