ØKENDE PÅGANG:

Røde Kors merker økende pågang fra barn

Barn bekymrer seg for koronaviruset. Noen er ensomme fordi de ikke får treffe vennene sine. Andre er redde fordi de nå må tilbringe mer tid i utrygge hjem.

Samtaletilbudet for barn fra Røde Kors, Kors på halsen, merker en økende pågang nå på grunn av spredningen av koronaviruset.

Økningen er først og fremst på nettsidens mulighet for å sende inn meldinger på digitalt. Barn kan også ta kontakt på telefon og på e-post.

– Vi har i snitt 70 henvendelser på chat til vanlig. Nå ligger vi langt over 100 henvendelser hver dag, sier Nelli Kongshaug, leder for Kors på Halsen.

Vårt Land har de siste dagene satt søkelyset på hva som skjer med de sårbare barna når skoler og barnehager stenger. Redd Barna er bekymret for barn som har det vanskelig, skrev Vårt Land i helgen, noe som fikk barneminister Kjell Ingolf Ropstad til å oppfordre sårbare barn til å ta kontakt med en voksen de stoler på.

Verre for barn i risikogruppe

Om koronaisolasjonen fører til økende grad av alvorlige hendelser, som mishandling av barn, kan ikke Kongshaug svare sikkert på enda.

– Vi antar at dette vil være vanskeligere for de som blir utsatt for vold og overgrep i hjemmene, sier Kongshaug.

Hun forteller at hensyn til disse barna er en av grunnene til at de holder Kors på Halsen åpent i disse karantenetider.

– De skal vite at det er noen her, sier hun.

Nelli Kongshaug (Foto: Røde Kors)
Nelli Kongshaug, leder for Kors på Halsen. Foto: Røde Kors.

Døgnåpen alarmtelefon

Alarmtelefonen for barn og unge, et tilbud til barn og unge i regi av det offentlige, har åpne linjer døgnet rundt syv dager i uken.

I en pressemelding skriver de at: «Mange barn og unge som lever under vanskelige forhold både hjemme og ute blir nå ekstra utsatt fordi skoler, barnehage, fritidsklubber og andre steder barn møter voksne blir nedlagt eller har redusert åpningstid»

Barn er bekymret

Men henvendelsene til Røde Kors er først og fremt knyttet til barn som er bekymret og usikre på hva spredningen av koronaviruset betyr for dem og deres hverdag.

– Noen er bekymret for hvordan situasjonen utvikler seg og hvordan det vil påvirke deres liv. Andre som er bekymret for om de kan har fått viruset. Noen snakker om skolen og lurer på hvordan det skal bli med tanke på eksamen og videre utdanning, sier Kongshaug.

Kongshaug forteller at mange barn savner kontakten med venner.

– Selv om mange barn er «digitale», er mange opptatt av å møtes. For mange er skolen den viktigste arenaen der de møter venner. Mange er aktive i ulike idretter og andre aktiviteter og nå får de ikke dyrket det de liker, sier Kongshaug.

Forebygger at det blir ugreit hjemme

Kors på Halsen forsøker å gi barn andre alternativer for å aktivisere seg.

– Vi sitter ikke nødvendigvis med svaret på hva de skal gjøre. Vi prøver å hjelpe barna med tips til hva de kan gjøre i hverdagen.

– Hvorfor er det viktig?

– Å gå hjemme med familie når man er vant til å være aktiv, kan gjøre noe med humøret og den psykiske helsen, for barn og foreldre. Vi vil forebygge at det skal bli ugreit å gå hjemme, sier Kongshaug.

Hvis situasjonen som har oppstått nå, der nordmenn skal holde seg hjemme, fortsetter i en lengre periode, er ikke det nødvendigvis noe familier er vant til å takle, mener hun.

– Det kan være uvant for mange og kan gå ut over både barna og foreldrene. Kanskje man blir litt fortere sint på hverandre og trenger mer avstand.

Se video med informasjon fra Helsedirektoratet til barn og unge om koronaviruset:

LES MER OM SÅRBARE BARN:

Blå Kors følger opp sårbare barn og foreldre

Barn i barnevernet i Oslo skal ha krav på barnehage eller aktivitetsskole selv om skolene er stengt

Statsminister Erna Solberg skal ha pressekonferanse for barn om koronaviruset

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter