Nyheter

Røde Helle og blå Lars side om side på oppløpet

Fra den røde blokken har Helle Thorning-­Schmidt sjansen til å forsvare statsministertittelen. Fra den blå satser Lars Løkke Rasmussen på comeback.

Morgendagens folketingsvalg er enkelt nok for danskene. Stemmer de på et av partiene i rød blokk går de for fire nye år for sosialdemokraten Thorning-Schmidt som landets politiske leder. Stemmer de på et av partiene i blå blokk, er det også bare én statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, partileder i konservative Venstre og tidligere statsminister.

LES MER: Skam for politikken når Helle trekker innvandringskortet, skriver Helge Simonnes

Presidentlignende

– Det har vært en presidentlignende valgkamp som langt på vei har handlet om hvem som har mest troverdighet av disse to. Spørsmålet om tillit kan bli helt avgjørende for utfallet i morgen, sier en ­veteran i dansk valgforskning, professor Jørgen Elklit ved Aarhus Universitet.

Dermed blir det uhyre viktig å gjøre godt inntrykk i kveldens TV-duell. I den første viste tittel-forsvarer Helle Thorning-­Schmidt gryende form og var slagferdig og dominerende. Hun er blitt stemplet som en lyserød politiker med populistiske trekk, som ikke lodder de store ideo­logiske dybder, men i valgkampen har hun tidvis glitret. Tidlig i det danske foråret var hun nederlagsdømt, men nå er det dødt løp på meningsmålingene.

Ifølge en måling i Jyllands-Posten ligger Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten an til å få 50,1 prosent av stemmene. De borgerlige partiene ligger på 49,9 prosent, men opp mot en fjerdedel av velgerne er usikre og venter til siste øyeblikk med å bestemme seg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Velferdsstaten

Blir utfallet av valget avgjørende for framtiden til den danske velferdsstaten, som nærmest omslutter danskene fra vugge til grav? Nei, mener professor Jørgen Elklit:

– Det er full enighet i dansk politikk om at velferdsstaten skal fortsette. Spørsmålet er om den skal fastholdes og kanskje utvides litt hvis de røde får makten, eller strammes opp og effektiviseres slik de blå argumenterer for. Nettopp spørsmålet om hvem av Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen som med størst troverdighet kan følge opp sine løfter om videre vekst og velferd, vil avgjøre valget, sier Elklit.

Det handler om politisk troverdighet, men også om de to hovedpersonenes personlighet. Begge statsministerkandidatene har i så måte vært ute i hardt vær, med det kritikere mener er klare brister i personligheten.

Høyredreining

Thorning-Schmidt gikk på en tillitskrise etter at koalisjonsregjeringen etter valget i 2011 la opp til økonomiske innstramminger. Det rammet også svake grupper som trygdemottakere, og representerte en kurs godt til høyre for det mange av hennes sosialdemokratiske kjernevelgere aksepterer.

Konflikt om lærernes arbeidstid gjorde ikke saken bedre, og i januar i fjor gikk koalisjonspartner Socialistisk Folkeparti ut av regjering etter strid om delsalget av det statlige energiselskapet Dong til finansgiganten Goldman Sachs.

Fremdeles brukes betegnelsen Gucci-Helle om den blonde og høyreiste statsministeren, kjent for sin eksklusive klessmak, og gift med politikeren Stephen Kinnock fra det britiske Labour-­«aristokratiet». Deres bosted i hvert sitt land har skapt tabloide spekulasjoner om ekteparets skatteforhold og om det hele nærmest er et fornuftsekteskap.

– Skattesaken roet seg, og den var jo heller ingen sak. Før var meningene svært sterke om Thorning-Schmidt, men nå er det blitt mer nyansert. Hun startet sin valgkamp med nyttårstalen for halvannet år siden for å bygge seg opp som en ansvarlig og fornuftig leder, og har lykkes med å få en sterkere profil med bredere appell, sier valgforsker Elklit.

Blå favoritt

For to år siden trodde knapt noen at Thorning-Schmidt hadde mulighet til gjenvalg. Da slepte hennes røde koalisjon 17 prosent bak de blå på meningsmålingene. Leder Lars Løkke Rasmussen i det konservative Venstre hadde stats-­ministerjobben såpass i lommen at man antok at bare nok en stor, personlig feil kunne velte drømmen.

Løkke Rasmussens karakter og dømmekraft trekkes nemlig i tvil etter et par skandaler der han tilsynelatende har fråtset i skatte-
betalernes penger. Han gikk inn som styreformann i det internasjonale klimafondet Global Green Growth Institute (GGGI) i 2012 for å rydde opp i økonomisk rot og overforbruk og mistanker om korrupsjon i Sør-Korea.

I stedet endte det med kritikk for å ha brukt over én million kroner på luksuriøse hotellopphold og flyreiser, penger som ­ellers kunne gått til bistand. Deretter ble det kjent at han hadde latt partiet betale for 28 skjorter, 21 slips og en håndfull ­underbukser til den nette sum av 150.000 kroner.

God timing

Hvis Thorning-Schmidt som lokomotiv trekker med seg Socialdemokraterne og deres røde allierte til valgseier, vil det være en av de mest imponerende opphentingene i dansk etterkrigspolitikk. Hennes strategi vil i så fall bli geniforklart: Først to regjeringsår med ­upopulære kutt for å få fart i økonomien, akkurat i tide til å skape ny vekst før folketingsvalget.

Og veksten er nå på vei, i et land som ble langt hardere rammet av finanskrisen i 2008–2009 enn de skandinaviske nabolandene Sverige og Norge. Boligkrisen er dempet, ledigheten for nedad-gående og den økonomiske veksten ventes å stige fra 1,7 prosent i år til 2 prosent neste år.

– Det har vært usedvanlig lite konkrete valgløfter fra begge
­sider, og velgerne vet at den veksten vi nå ser, først og fremst er styrt av forhold utenfor Danmark, sier professor Jørgen ­Elklit. Han tror mangelen på konkrete valgløfter fra Socialdemokraterne henger sammen med at Thorning-Schmidt sist brente seg på at hun måtte avlyse flere av partiets valgløfter ganske raskt etter valget.

Statsminister-brev

De siste dagene har 1,5 millioner danske husstander fått «personlig» brev fra statsministeren, der hun ­advarer mot Venstre og ­deres største støttespiller, innvandringskritiske Dansk Folkeparti:

– Danmark er ute av krisen. Nå skal vi holde stø kurs og si nei til Lars Løkke Rasmussen og Venstres nullvekst, innleder statsministeren brevet med fete typer.

Thorning-Schmidt angriper den blå politikken med skattelettelser og nullvekst i offentlig sektor, «i stedet for å bruke mer penger på helse og omsorg for våre eldre». Og hun mener Dansk Folkepartis løfter om økt velferd har liten verdi:

– Hvis man stemmer Dansk Folkeparti, får man Lars Løkke Rasmussen som statsminister, skriver statsministeren.

Statsministerens brev til det danske folk fikk i går Løkke Rasmussen til å slå tilbake i et intervju med TV 2 News:

– Jeg blir trist av at de bruker så mye ressurser på en falsk framstilling av vår politikk. Jeg håper danskene gjennomskuer dette, sier Løkke Rasmussen, som understreker at Venstre har lagt fram en plan om å investere 16 milliarder kroner på helse og eldre.

Justering

Valgforsker Jørgen Elklit ­mener at Danmark ikke vil gå i dramatisk ulik retning avhengig av hvem som vinner valget, men det vil bli en klar kursjustering med blå valgseier.

– Hvis den blå blokken vinner, vil det bli forskjellige former for oppbremsing av veksten i offentlig sektor. Hvis det blir fortsatt rød regjering lover de å forbedre velferdsordningene med noen milliarder ekstra de neste fem til 10 årene, men det er ganske upresist hva de egentlig mener, sier den danske statsviteren.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter