Nyheter

– Ritualer er viktige for alle

Olaf Aagedal ser ritualiseringen av frikirkenes gudstjenester er en del av en større trend.

– Det skjer en kompensasjon når gamle ritualer forsvinner. Da etableres det nye riter. Folk har behov for symbolske handlinger og markeringer av viktige overganger i livet, sier Olaf Aagedal, forsker ved Institutt for kirke-, religions og livssynsforskning (KIFO).

– Viktig overgang

Aagedal har arbeidet mye med kultur, ritualer og nasjonal identitet og viser til statsborgerseremonien. Etter sju års botid i Norge kan innvandrere søke om norsk statsborgerskap. Fra 2007 ble overgangen ikke lenger kun markert med en konvolutt i posten.

– For noen er dette en viktig markering og en emosjonell overgang, sier Aagedal.

Han mener dette er et eksempel på en reaksjon på individualiseringen i samfunnet.

– Når religionen taper terreng, kommer alternative, sekulære seremonier. Det finnes borgerlig konfirmasjon, bryllup, navnefest og så videre. Ritualer er ikke unødvendige handlinger, men ofte viktige symbolske markeringer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Voldsomt visuelt inntrykk

Nasjonalt blir dette ekstra tydelig når vi i Norge feirer 17. mai.

– Vi går i tog og hører musikken. Det er et voldsomt visuelt inntrykk og lydtrykk som appellerer til følelsene våre, sier Aagedal.

Dette forklarer hva som skjer når nordmenn er i utlandet på nasjonaldagen.

– De som er vant til å høre korpsmusikk og hurrarop på 17. mai vil savne dette dersom de befinner seg et sted der dette ikke skjer. Derfor søker nordmenn desperat sammen på 17. mai i utlandet for å gjenskape det som appellerer sterkt til følelsene våre.

– Liturgi som skjellsord

Forskeren er ikke overrasket over at en del frikirker i Skandinavia nå begynner å få mer fast liturgi i gudstjenestene.

– Jeg ser at ritualer og seremonier som representerer faste mønstre, og som involverer oss i gudstjenesten kroppslig og sanselig, har fått større plass.

Aagedal sier at den frikirkelige skepsisen mot liturgi kommer fra en frykt for at formene skal forføre deltakerne.

– Vekkelsestradisjonene har betraktet de kirkelige ritualene som en sovepute. I bedehusmiljøene har «ritualkristendom» vært et skjellsord. Ritualer er blitt betraktet som noe utvendig som ikke krever en indre tro,

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter