Nyheter

Rike land slipper unna FN-kritikk

SVs Petter Eide mener det er et problem at store bidragsytere i FN, som Saudi-Arabia og USA kan kjøpe seg unna kritikk.

I tirsdagens Vårt Land kritiserte Redd Barna FN-rapporten Children in Armed Conflict. De mener Saudi-Arabia har brukt sin økonomiske og politiske innflytelse til å kjøpe seg fri fra verst mulig omtale i rapporten.

– Det er sannsynligvis en veldig berettiget kritikk. Det kan nok hende Saudi-Arabia kjøper seg legitimitet, men dette er nok en mer generell problemstilling i FN. Store bidragsland kan styre noe av kritikken mot dem, sier SVs Petter Eide.

– Vi opplever at land som yter mye til FN ikke blir kritisert på samme måte som andre. Det gjelder også USA. Det er en generell problemstilling med en mellomstatlig organisasjon, utdyper han.

LES MER: Rike land kan kjøpe seg fri fra dårlig omtale

Bombeangrep mot barn

Redd Barna mener den saudiledede koalisjonen i Jemen burde havnet på den såkalte A-lista i rapporten. Denne lista består av land og parter som får beskjed om å sette inn tiltak for å beskytte barn i konfliktsoner. Istedenfor står Saudi-Arabia på B-lista, der FN mener slik tiltak er iverksatt.

– FN mener Saudi-koalisjonen har satt i gang tiltak for å beskytte barn. Det har vi ikke sett noe til, det er tomme løfter, hevder Gunvor Knag Fylkesnes i Vårt Land.

I 2018 sto Saudi-Arabia blant annet for et bombeangrep mot en skolebuss i Jemen, der 40 barn ble drept.

– Vi er godt kjent med diskusjonen rundt listingen, og har fulgt nøye med på utviklingen av den todelte listen som Redd Barna viser til, skriver statssekretær Marianne Hagen (H) i Utenriksdepartementet i en e-post til Vårt Land.

Listeinndelingen er et kompromiss

Ifølge Redd Barna er inndelingen i A- og B-lister et kompromiss, som følge av at Saudi-Arabia fikk svært negativ omtale i rapporten i 2016 og truet med å trekke sin økonomiske støtte til FN. Fylkesnes frykter for rapportens troverdighet, en frykt UD deler.

– Vi er opptatt av at FN og spesialrepresentanten for barn i væpnet konflikt skal ha en uavhengig rolle. Dette er viktig for rapportens legitimitet og for spesialrepresentantens rolle som talsperson for beskyttelse av barn i væpnet konflikt, skriver Hagen.

LES MER: Jemens mødre og barn dør

Har dialog med FN

UD har tatt med kritikken fra Redd Barna når de jobber med rapporten.

– Vi har en dialog med spesialrepresentantens konto, og vil i oppfølgingen av rapporten og debatten i sikkerhetsrådet få mer informasjon om prosessen og vurderingene som ligger til grunn. Vi bruker informasjonen og synspunktene som er kommet fram fra Redd Barna og andre i denne dialogen.

Vi skal lytte til Redd Barna

SVs Petter Eide mener man bør lytte spesielt til Redd Barnas bekymringer.

– De trenger ikke ta geopolitiske hensyn, så når de kritiserer FNs rapporter for å være motivert ut i fra slike hensyn, skal vi lytte til det. De har ingen andre interesser i bildet.

Samtidig tror han ikke Saudi-Arabia vil lytte til dem, ettersom landet anser borgerkrigen i Jemen for å være et ledd i en større regional konflikt mot Iran, og ikke har humanitære motiver.

– Men det gjør det jo likevel viktigere at FN ansvarliggjør dem, og når ikke FN gjør det, er det fint at Redd Barna kan, sier Eide.

Kritiserer norsk våpeneksport i Jemen

Han benytter også anledningen til å kritisere norsk våpeneksport.

– Selv om FNs rapport er mildere i kritikken av Saudi-Arabia, gjør ikke det at vi kan mildne kritikken av våpeneksporten. Norge fortsetter å selge til de krigende parter i Jemen, og Redd Barna og SV har begge kjempet mot eksporten i lang tid, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter