Nyheter

– Rike land kan kjøpe seg fri fra dårlig omtale

Redd Barna mener Saudi-Arabia slipper billig unna i FNs siste rapport om barn i krig. Rike land kan kjøpe seg unna dårlig omtale, sier organisasjonen.

– Denne lista er det viktigste virkemiddelet FN har for å holde parter ansvarlige, og bedre beskyttelsen av barn, forteller Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Organisasjonen reagerer på at den utenlandske koalisjonen som støtter regjeringsstyrker i Jemen, som ledes av Saudi-Arabia, ikke er blant partene som inkluderes på den såkalte A-lista i FNs Children and Armed Conflict-rapport.

Vil ha saudiaraberne i samme kategori som IS

A-lista består av parter som må sette i gang tiltak for å forbedre beskyttelsen av barn. Her står organisasjoner som Islamsk Stat, Lord's Resistance Army og Al-Shabaab. Flere parter i borgerkrigen i Jemen er også med på lista.

B-lista består av parter som har satt i gang slike tiltak – og jobber for å beskytte barn i sine krigshandlinger. Her står den saudiarabiske koalisjonen.

Tomme løfter fra saudiene

Særlig reagerer Redd Barna på at bombingen av sykehus og skoler fra koalisjonen ikke får stor omtale i rapporten, deriblant et angrep på en skolebuss i august 2018 som drepte 40 barn.

LES MER: Jemens mødre og barn dør

– FN mener Saudi-koalisjonen har satt i gang tiltak for å beskytte barn. Det har vi ikke sett noe til, det er tomme løfter, hevder Fylkesnes.

Rike land kan kjøpe seg unna

Fylkesnes forteller at konseptet med A- og B-liste er noe som først har kommet i senere år.

– Det er et kompromiss. Den saudiarabiske koalisjonen i Jemen havnet på lista i 2016, og reagerte kraftig. Saudi-Arabia truet med å trekke all støtte til FN. Deretter oppsto A- og B-lista, sier hun.

Dette gjør at rike land kan kjøpe seg unna dårlig omtale, mener Redd Barna.

– Troverdigheten til «name and shame»-lista står i fare, når parter med penger og makt kan komme seg unna med så grove forbrytelser.

Kan bli en del av et spill

Fylkesnes mener at arbeidet som blir gjort i forbindelse med den kan bli en del av det geopolitiske spillet.

– Det viktige arbeidet FN gjør for å styrke beskyttelsen av barn står i fare for å miste sin slagkraft og blir offer for et politisk spill, sier hun.

Arbeidet som gjøres i forbindelse med rapporten har blant annet hjulpet med å bekjempe bruk av barnesoldater.

– Man har fått demobilisert mange tusen barnesoldater de siste 10-15 årene, som følge av dialog mellom FN og konfliktpartene, sier Fylkesnes.

12.000 barn drept i krig i fjor

Likevel er situasjonen for barn i krigsområder fortsatt dyster. I Afghanistan utgjør barn 28 prosent av alle sivile ofre, med over 3.000 drepte. I Jemen skal tallet være 1.689. Totalt ble 12.000 barn drept eller lemlestet i krig i 2018, mens 24.000 ble utsatt for krenkelser som voldtekt, angrep mot skoler og sykehus, eller ble vervet som barnesoldater.

LES MER: Stadig færre drepes i krig og konflikter

– Vi har sett en kraftig økning i antall forbrytelser og overgrep mot barn. Bare siden 2010 har antallet verifiserte drap og lemlestelser av barn blitt tredoblet, sier Fylkesnes.

Hun understreker at rapporten ellers er god og dekkende, og kaller den kjempeviktig, forferdelig, men viktig lesning.

– Samtidig vet vi at det er mye som ikke blir dokumentert. Dette er toppen av isfjellet, sier Fylkesnes.

Vi må løfte saken på agendaen

Redd Barna er tungt engasjert i Jemen, som de kalte verdens største krise i fjor på grunn av matmangel og risiko for et kolerautbrudd. I tillegg prøver de å få FN til å ansvarliggjøre den saudiarabiske koalisjonen.

– Vi prøver å få Norge til å løfte opp på agendaen. Norge har en viktig rolle å spille for å hegne om denne agendaen, og for at lista over parter som begår grove forbrytelser mot barn skal bli korrekt og fullstendig, sier Fylkesnes.

---

Borgerkrigen i Jemen

  • Konflikt som har pågått siden 2015, mellom regjeringsstyrkene til president Abdrabbuh Mansur Hadi og opprørsgruppa Houthiene
  • Regjeringsstyrkene har støtte fra en rekke arabiske land, deriblant Saudi-Arabia og Emiratene
  • 91.600 drepte, deriblant 11.700 sivile
  • 3,1 millioner mennesker på flukt
  • 84.000 barn har dødd av sult, ifølge Redd Barna

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter