Nyheter

Rift om pave-billetter

Det er 27 år siden sist en pave besøkte Norden. Neste måned kommer pave Frans til Sverige.

– Det er alltid stas å kunne samles rundt paven – og særlig på nordisk jord, sier sokneprest i St. Olav domkirke, Pål Bratbak.

En historisk markering er årsaken til at pave Frans tar en todagers-tur til Lund og Malmø i Sverige neste måned. 31. oktober er det 500 år siden reformasjonen startet, og det skal Den katolske kirke og Det lutherske verdensforbund (LVF) nå markere.

Også pavebesøket er historisk: Sist en pave tok turen til Norden, var i 1989.

LES OGSÅ: Paven reiser til Sverige

Buss til Sverige.

Sokneprest Bratbak jobber i disse dager med å arrangere busstur over svenskegrensen slik at flest mulig katolikker får muligheten til å få med seg begivenheten. På pavens program står blant annet et økumenisk arrangement i Malmø arena, hvor han skal delta sammen med biskop Munib Younan i LVF. Han skal også feire messe på et fortsatt ikke fastsatt sted i Malmø, ifølge katolsk.no. Begge deler er åpent for publikum, men det er sistnevnte Bratbak sikter seg inn på.

– Foreløpig venter vi på avklaring om vi faktisk får billetter, sier han.

LES OGSÅ: Samles om «tradisjonelle verdier»

Vekker ikke oppsikt. Dem kommer det trolig til å bli rift om. Fredag ble billettene for markeringen i Malmø arena lagt ut for salg. Arenaen har plass til 10.000 publikummere. I løpet av bare halvannen time ble billettene utsolgt, ifølge katolsk.no, som viser til svenske medier.

– At paven kommer til denne markeringen, betyr at han ser på den økumeniske samtalen mellom katolikker og lutheranere som svært viktig, sier nonne Else-Britt Nilsen, en annen katolikk som skal på Sverige-tur neste måned.

– Særlig etter Det andre vatikankonsil på begynnelsen av 60-tallet har katolikker og lutheranere kommet nærmere hverandre. Tidligere fikk vi mye pressedekning for økumeniske møter og felles gudstjenester. I dag er dette så selvfølgelig at det ikke lenger vekker oppsikt.

LES OGSÅ: – Alle lytter når paven snakker

Venn med pinsevenner.

– Jeg er sikker på at pavens deltakelse kommer til å fortsette å inspirere diskusjonene mellom oss katolikker og lutheranere, sier Nilsen, som i flere tiår har arbeidet med den katolsk-lutherske dialogen. Også Oslo-biskop Ole Christian Kvarme i Den norske kirke og Bernt Eidsvig, biskop i Den katolske kirke i Oslo, skal ifølge henne bli med til Sverige.

– Hvordan har pave Frans posisjonert seg i økumeniske spørsmål, Pål Bratbak?

– Som sine forgjengere ønsker han dialog med alle kristne, og synlig enhet i kirken er målet. Det som er spennende med pave Frans er hans forhold til pinsebevegelsen, hvor han har mange venner. For noen år siden talte han for eksempel til en svær samling av pinsepastorer i USA gjennom et Iphone-kamera. Han snakket til dem som brødre, sa han. Jeg er spent på hva som kommer ut av denne relasjonen fremover, sier Bratbak.

LES OGSÅ: Kirkenes verdensråd hører mest på paven

På slottsbalkongen.

Pave Johannes Paul II er den eneste paven som har besøkt Norge. Tre dager i juni i 1989 besøkte han Oslo, Trondheim og Tromsø. Deretter tok han turen videre til Island, Finland, Danmark og Sverige.

At paven reiser verden rundt i verden er imidlertid et relativt nytt fenomen, ifølge Else Britt-Nilsen.

– Pavens sete er jo i Roma, og der har pavene tradisjonelt sett holdt seg, men de tre siste pavene har likevel reist en del rundt.

– Det er ikke litt skuffende at paven ikke prioriterer Norges-besøk?

– I dag har mange anledning til å reise til Roma selv. Massemedia gjør også at han oppleves nærmere enn før fjernsynets tidsalder. Reiseprioriteringene til paven er forståelige og rimelige. Andre land har større katolsk populasjon, eller de har spenninger som gjør at de bør prioriteres. Dette er ikke noe å bli frustrert over, sier hun.

En annen stjal showet.

Aftenposten var blant dem som i 1989 omtalte pavebesøket. I en artikkel beskrev den utsendte journalisten synet av paven og kong Olav på slottsbalkongen som et av høydepunktene da paven innledet sitt historiske Norges besøk i Oslo. På Slottsplassen hadde 500 mennesker møtt frem, flere av dem tilreisende katolikker.

Journalisten skriver: «Kong Olav og Paven oppholdt seg på balkongen i et minutts tid og vinket smilende til de fremmøtte før de trakk seg tilbake.

– Velkommen til Norge. Jeg er svært glad for å se Dem her i landet, sa kong Olav da han smilende tok imot pave Johannes Paul II i Den røde salong på Slottet.»

Det var imidlertid en annen som stjal showet.

«En av gardistene som sto oppstilt i solsteken, måtte kapitulere for varmen. I stram givakt ble den besvimte gardisten hjulpet inn i vakthusets skygge, og en reserve inntok plassen.»

Alt Vårt Lands dybdestoff om reformasjonsjubileet finner du her.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter