Klima

Ribbes for 
gribber

Sirklende gribber oppfattes som et signal om død og forråtnelse. Nå trues disse naturens renovasjonsarbeidere av sterk nedgang i populasjonen.

En studie av afrikanske gribber viser at bestanden i gjennomsnitt er redusert med 62 prosent for åtte gribbearter de siste 30 årene. For sju av artene er nedgangen på 80 prosent eller mer i løpet av tre generasjoner. Det er en dramatisk nedgang, og den er i all hovedsak menneskeskapt, ifølge studien som er publisert 
i tidsskriftet Conservation Letters.

Konsekvensene er blant ­annet at døde dyr på det afrikanske slettelandet blir liggende lenger og råtne. Hver eneste sommer dør rundt 500.000 ville dyr på trekket mellom nasjonalparken ­Serengeti i Tanzania og nasjonalreservatet Masai Mara i Kenya­, men det er nå lenger ­mellom gribbene som rydder opp.

LES OGSÅ: Klimasaken er vår generasjons viktigste kamp, sier styreleder i Korsvei

Blir forgiftet

Det er flere årsaker til gribbenedgangen, men det handler primært om menneskelig forgiftning av dyrekadavre. I deler av Afrika er det ifølge en artikkel i The New York Times krypskyttere som forgifter døde elefanter og andre ettertraktede­ dyr, i den hensikt å få ned ­bestanden av gribber i området.

Gribber varsler nemlig effektivt hvor dyrekadavre ligger, når de sirkler over et dødt dyr. ­Under en halvtime etter at en elefant er drept kan gribber ha lokalisert byttet, mens det kan ta en krypskytter mer enn en time å sage av og komme seg unna med støttennene. I mellomtiden kan viltvoktere kommet til etter å ha blitt varslet av de sirklende gribbene.

LES OGSÅ: Paven får ikke klima-gehør i USA

Beskytte buskap

Enda mer omfattende er forgiftningen av dyrekadavre for å beskytte egen buskap. Rovdyr som dreper kyr og andre husdyr er et omfattende problem for nomader og bønder, og ved å forgifte kadavrene­ prøver de å få ned bestanden av ­hyener og andre rovdyr som truer buskapen. Men det er ikke bare rovdyr som forsyner seg – også gribbene får i seg giften.

Ringvirkningene i økosystemet kan bli dramatiske. I India sank bestanden av gribber dramatisk rundt tusenårsskiftet som en følge av at de fikk i seg rester av smertestillende medisin som ble gitt til husdyr. Medisinen ble forbudt i 2006, da bestanden av gribber var redusert med 97 prosent.

Mer rabies

I den samme ­perioden gikk antallet løshunder i India dramatisk opp, med fritt leide til å forsyne seg av døde dyr som tidligere ble spist rene av gribber, som har et fordøyelsessystem som gjør dem i stand til å spise mange typer fordervet og sykdomssmittet kjøtt uten å selv bli syke eller bringe smitte videre.

Villhundbestanden i India kan nå være så høy som 25 millioner, og disse bidrar til å spre smitte videre til mennesker. Antallet ­rabiesdødsfall har steget dramatisk, og mer enn en tredjedel av alle rabiesdødsfall i verden skjer nå i India, ifølge Verdens Helseorganisjon (WHO).

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima