Nyheter

Reserverer seg i nord

Myndighetene krever at alle helseforetak skal tilby rituell omskjæring av guttebarn. Men i Nord-Norge må folk fortsatt helt til Trondheim for den nye, lovfestede rettigheten.

Et halvt år etter at rituell omskjæring ble en lovfestet rettighet i regi av offentlige sykehus, har samtlige regionale helseforetak innført lovverket på sykehusene sine. Unntaket er Helse Nord. Her blir alle henvist til St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Stor motstand

Det er lang reisevei for familiene i Nord-Norge. Verken Nordlandssykehuset i Bodø eller Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har leger som vil utføre inngrepet.

– Vi opplevde en stor motstand fra våre kirurger. Vi klarte heller ikke å finne private aktører som kunne utføre det. Derfor valgte vi å inngå en samarbeidsavtale med St. Olavs Hospital i Trondheim. Alle som ønsker rituell omskjæring vil nå bli henvist av fastlegen dit, forteller fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli.

LES OGSÅ: – Bør forby omskjæring

– Positivt med samarbeid

Omskjæring er tradisjon i både islam og jødedommen, og familiene skulle da få tilbud om det mot en egenandel på 4.000 kroner.

Det er helseforetakenes oppgave å sørge for at det eksisterer et tilbud om rituell omskjæring ved sykehusene innenfor deres region. I januar uttalte statssekretær Cecilie Brein-Karlsen til Vårt Land at det ikke var krav om at alle offentlige sykehus i Norge måtte gjennomføre inngrepet – så lenge hvert foretak hadde tilbudet. Men et halvt år etter at lovendringen trådte i kraft, gjelder det altså ikke for alle.

– Vi forventer at helseregionene gir dette tilbudet til sine innbyggere. Frem til det er på plass er det positivt at Helse Nord samarbeider med St. Olavs Hospital, skriver statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, i en e-post.

LES OGSÅ: Får utredet mer reservasjon

Skal evalueres

Flere av sykehusene Vårt Land har vært i kontakt med sier det er for 
tidlig å fastslå hvordan loven fungerer i praksis.

– Stortinget har besluttet at loven vil bli evaluert. Det skal gi svar på hvordan loven har fungert i praksis, sier statssekretær Erlandsen.

Når dette vil skje er uvisst.

Kan reservere seg

Så lenge hvert foretak har tilbud ved et av sine offentlige sykehus eller via private tjenester, kan legene reservere seg mot å utføre omskjæring. Flere sentrale aktører som Barneombudet, Norsk urologisk forening og Barnekirurgisk forening har alle gått ut og kritisert vedtaket. Tidligere i år ble det varslet at lovendringen ville føre til reservasjonsstorm blant legene.

LES OGSÅ: Forsvarer omskjæringsnektere

Kjøper av private

Både Haukeland sykehus og Ullevål sykehus i henholdsvis Bergen og Oslo rapporterer nå om at ingen av deres leger har reservert seg. Hos St. Olavs Hospital har to ­leger på kirurgisk avdeling valgt å reservere seg.

Enkelte av sykehusene har valgt å kjøpe tjenester av private aktører, som sykehuset i Østfold. De har inngått avtale med det privateide sykehuset Ringvollklinikken til å gjennomføre inngrepet på vegne av sykehuset.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stans på Sørlandet

Fædrelandsvennen skrev denne uken at Sørlandet sykehus hadde fått midlertidig stans i tilbudet om rituell omskjæring. Årsak? Endringer i bemanningen ved urologisk seksjon på sykehuset i Kristiansand. Etter at tilbudet ble innført i mars i år har 12 gutter blitt omskjært og de som hadde avtale før midlertidig stans vil også få det gjennomført.

– Dette vil vi se på når flere av våre ansatte er tilbake fra ferie. Vi har ikke helt oversikt over om flere av våre urologer vil reservere seg, så det vil vi ta en ny vurdering på over sommeren, opplyser klinikksjef Geir Bøhler.

– Er det noen dere har måttet avvise etter at dere fikk midlertidig stans i tilbudet?

– Nei, vedtaket er såpass ferskt at det har vi ikke, svarer Bøhler.

LES OGSÅ: Spår reservasjons-bølge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter